torsdag 8 juli 2010

Tysklands folkrikaste delstat lovar jobba för homoäktenskap.

Vad delstater i Tyskland gör har sällan politiskt intresse för svenskar. Men nu har landets folkrikaste delstat, Nordrhein-Westfalen med ca 18 miljoner (22 %) av Tysklands ca 81 miljoner invånare, sagt ja till homoäktenskap. Det är socialdemokratiska SPD och De Gröna som tillsammans bildat minoritetsregering där.

Från partiernas koalitionsfördrag (sid 78)
Die vollständige Gleichstellung von eingetragenen Lebenspartnerschaften mit der Ehe im Landesrecht wird unverzüglich umgesetzt. Auf Bundesebene werden wir uns für die vollständige Gleichstellung der Lebenspartnerschaften, insbesondere im Steuer- und Adoptionsrecht, für die Öffnung der Ehe und in Art. 3 GG für die Einfügung des Merkmals "sexuelle Identität" einsetzen.
Partierna lovar här att jämställa alla regionala regler för äktenskap och partnerskap och att jobba för samma sak på riksnivå, särskilt när det gäller lagar för skatter och adoptioner. De ska också engagera sig för att Tyskland får en könsneutral äktenskapslag och att i konstitutionen införa ett förbud mot diskriminering p.g.a. "sexuell identitet". Enligt tysk juridisk praxis betyder för övrigt "sexuell identitet" även ett skydd för transpersoner.

I juni i år blev Berlin den första delstaten i Tyskland att officiellt bli för en könsneutral äktenskapslag, majoritetspartierna i huvudstaden är socialdemokratiska SPD och vänstersocialistiska Linke.

Det som är intressant är att på riksnivå är det bara De gröna och Linke som hittills är för en könsneutral äktenskapslag. Socialdemokratiska SPD och liberala FDP är istället för att likställa de juridiska rättigheterna för äktenskap och partnerskap. Men i två tyska delstater har nu socialdemokraterna sagt ja till homoäktenskap.

Tyska HBT-siten LSVD berättar att 8 tyska delstater, Berlin, Brandenburg, Bremen, Hamburg, Hessen, Mecklenburg-Vorpommern, Rheinland-Pfalz och Schleswig-Holstein, på regional nivå i princip likställt alla regionala regler för partnerskap och äktenskap. Nordrhein-Westfalen blir den nionde av 16 delstater med jämställda regler. I de nio delstaterna bor det totalt ca 41 av Tysklands ca 81 miljoner invånare.

De fyra delstater som har de sämsta lagarna för samkönade par som ingått partnerskap är Bayern och Baden-Württemberg (de sydligaste delarna av f.d. Västtyskland) och Thüringen och Sachsen (de sydligaste delarna av f.d. Östtyskland).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar