söndag 11 juli 2010

Människobarn och kaninungar.

RFSL:s ordförande, Ulrika Westerlund, har på debattsiten Newsmill svarat Michael Anefur, kd:s HBT-politiske talesperson, när det gäller HBT-politiken. I en övrigt bra debattartikel skriver Ulrika Westerlund.
RFSL välkomnar självklart en eventuell omsvängning från Kd i frågan om närståendeadoptioner i samkönade relationer, som Anefur ger uttryck för i sin artikel. Den interna konflikten inom Kd i den här frågan är dock välkänd och Anefur står inte oemotsagd. Än så länge betraktar vi alltså Kd som fortsatta motståndare mot den gällande lagen som säkerställer att alla barn med två föräldrar också får tillgång till den trygghet det innebär att båda dessa också rent juridiskt är föräldrar.Det där är nonsens. Michael Anefur har fått godkänt av kd:s riksdagsgrupp att partiet är för närståendeadoptioner för samkönade par. En (1) kd-politiker har sedan offentligt protesterat.
Jag kritiserar ofta kd här på bloggen och delar mycket av kritiken mot partiet som Westerlund framför i sin debattartikel. Kd har dock startat en försiktig förändring av sin HBT-politik de senaste åren. Men det skrivs eller kommenteras i princip aldrig av någon från RFSL:s förbundsstyrelse. Eller av RFSL.s tidning Kom ut.

I ett program för partiet förra hösten skrev kd att man måste ha en politik för många olika typer av familjer inklusive Regnbågsfamiljer. Inget av ombuden på mötet hade några invändningar emot det.

Kd sa sommaren 2009 ja till att straffkärpningslagen vid hatbrott explicit även bör skydda transpersoner och partiet är för en utredning av att transpersoner ska få skydd av hetslagen.

Kd har som övriga riksdagspartier sagt ja till förbudet mot diskriminering pga sexuell läggning i regeringsformen kapitel 2 som planeras träda i kraft 1 januari 2011.

Ibland är det som om RFSL är emot att kd ska bli HBT-vänligare, man vill behålla en tydlig fiende.

Skärpning, RFSL!

Karin Långström Vinge, riksdagskandidat för Folkpartiet och präst i Svenska kyrkan, hade i fredags en bra debattartikel i Expressen. Hon kritiserar bl.a. Kristdemokraternas HBT-politik och vänder sig till biskop Lennart Koskinen som inför årets val gör reklam för kd.

Från debattartikeln.
Frågan är då om Koskinen känner någon konflikt mellan sitt aktiva avståndstagande till SD och deras retorik och sitt stöd till KD och deras retorik. Självfallet finns stora skillnader mellan dessa partier, men det jag och andra reagerar mot är kristdemokraternas tankar om vad "folk" är....

Effektiva medel mot hatbrott och flyktingrädsla är opinionsarbete, och hur vi väljer att lägga orden ger viktiga signaler. Sanningen är att det inte finns ett "verklighetens folk", utan många. KD:s vurm för kärnfamiljen innebär ett motstånd mot andra former av familjebildningar. HBT-personer är också verklighetens folk, men i verkligheten har dessa avsevärt mycket svårare att leva sin verklighet. Varken SD eller KD ansluter sig till exempel till den linje om avskaffande av tvångssteriliseringar för transpersoner som Folkpartiet nu föreslår....

Även Folkpartiet arbetar med att leva upp till sina målsättningar. Det kan innebära att det behöver utredas om fler än två personer kan vara vårdnadshavare åt ett barn, att människor ska kunna få del av medicinska fertilitetsbehandlingar oavsett relationsstatus, och att tvångssteriliseringar av transpersoner upphör med omedelbar verkan. Sverige behöver uppdatera sin asylpolitik så att HBT-personer som far illa i sina hemländer kan leva öppet och i frihet hos oss.
När det gäller möjligheten till fler än två vårdnadshavare för barn har tyvärr Folkpartiet och övriga borgerliga partier varit negativa hittills. Men det är är bra att Karin Långström Vinge är för reformen. Den röd-gröna oppositionen har lovat att utreda möjligheten till fler än två vårdnadshavare om de vinner valet i höst. Nu är det viktigt att även borgerliga partier blir positiva till en sådan utredning. Två riksdagspartier, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, är redan idag tydligt för reformen i sak.

Till sist något om vad som är nytt i serietidningen Bamse som jag själv älskade som barn på 1970-talet. Hemma köpte vi i flera år varje nummer av tidningen. Från en kulturnotis av Andreas Ekström i Sydsvenska Dagbladet lördagen 10 juli.
I nummer 13 2007 av serietidningen Bamse flyttade Lille Skutts bror Happ ihop med med sin pojkvän Sixten. Enligt säkra källor i Bamseland får familjen nu tillökning i form av en adopterad kaninunge.....Grattis Happ och Sixten ni blir fina pappor.
Det viktigaste både för människobarn och kaninungar är att få kärlek och trygghet. Inte vilken sexuell läggning de har som tar hand om dem. Därför håller jag med Andreas och gratulerar Happ och Sixten. :-)


Uppdatering 1.

Sammanfattningar i Dagens Nyheter av Almedalsveckan, det evenemang där bara två av riksdagspartierna kommenterade något om homopolitik, kd och mp, och inget parti om transpolitik. Något jag skrev om i förra bloggposten.

DN1 DN2

Det är tydligt att blockpolitiken mer än någonsin är i fokus i årets valrörelse eftersom alla riksdagspartier för första gången har ett nära samarbete med andra partier och kan bli ett av regeringspartierna efter valet.

Inom andra politiska områden har ofta borgerliga partier en åsikt och röd-gröna partier en annan. Så fungerar det mycket sällan inom HBT-politiken. Visst är partierna ibland oense, Moderaterna och delvis Socialdemokraterna tvekar ännu när det gäller några transreformer och Kristdemokraterna har problem generellt med att erkänna lika rättigheter för HBT-personer. Men oftast är det partier från båda blocken som är tydligt för reformerna.

Ska man hitta någon blockpolitisk debatt så gör man det inte inom den direkta HBT-politiken utan först när man granskar de reformer som indirekt har koppling till HBT-rättigheter. En sådan reform är om barn ska få ha fler än två vårdnadshavare, något som proportionellt nog skulle gynna HBT-gruppen mer än övriga familjer eftersom det är vanligare i alternativa familjetyper att barn har nära kontakt med fler än två vuxna.

Som jag skrev i bloggposten är s, v och mp för en utredning av möjligheten till fler än två vårdnadshavare för barn medan alla borgerliga partier hittills varit negativa till en sådan utredning. Det är faktiskt vad jag vet den enda reformen med koppling till HBT där det råder en tydlig blockpolitik 2010.

1 kommentar:

  1. Åh, jag blev så himla glad när jag läste senaste numret av Bamse med happ, sixten och suddan :D jag växte aldrig ur det där med bamse utan är samlare sedan jag var fjorton :p

    SvaraRadera