fredag 30 juli 2010

Kd låtsas (felaktigt) att ungdomar är konservativa.

Socialminister Göran Hägglund (kd) säger i Dagens Nyheter idag att han är beredd att lämna en proposition om en ny könstillhörighetslag.
Nu säger Göran Hägglund att Socialstyrelsens rapport kan komma att ligga till grund för ett lagförslag, om Alliansen vinner valet.

– Är det så att alla gör tummen upp kan det leda till att vi gör en del lagändringar. Är det så att den får kritik och det kommer fram många olika synpunkter bör vi nog ta ett varv till med samtal och överväganden om vad som bör vara vägen framåt.
Det är verkligen fascinerande att när det handlar om reformer som förbättrar för HBT-personer är Kristdemokraterna och Hägglund helt fixerade vid att det måste vara i princip total enighet för att regeringen ska lämna något förslag. Så resonerade kd också i äktenskapsdebatten för några år sedan. Det blir annars genomskinligt att det ofta har som syfte att fördröja viktiga reformer. Den borgerliga regeringen har de senaste åren lämnat många kontroversiella förslag, vårdnadsbidrag, förändringar av a-kassa och sjukförsäkring, privatiseringar av apotek etc. Inget fel principiellt i det. En regering har rätt att lämna förslag som en del ogillar. Det har tidigare s-regeringar också gjort. Men varför tycker kd att det inte ska vara möjligt inom HBT-området?

Det lagkrav som väckt skarpast kritik är det som tvingar transexuella att sterilisera sig om de vill byta juridiskt kön. Socialstyrelsens generaldirektör har kallat det för en rest från den svenska traditionen av tvångssteriliseringar. Göran Hägglund kallar det en mycket svår fråga.

– Det är ett ingrepp mot den kroppsliga integriteten och någonting som måste omgärdas med ett tryggt och bra regelverk så att det fungerar gentemot gruppen, men också gentemot det omgivande samhället, säger han.

När Göran Hägglund ska beskriva det som talar mot att ta bort steriliseringskravet hänvisar han till att de som skrev den nuvarande lagen ansåg det olämpligt att en person ska kunna sätta barn till världen och tillhöra ett annat kön än det personen föddes till.
Storbritannien, Spanien och flera andra länder har i flera år haft könstillhörighetslagar utan sterilitetskrav. Och vad jag vet har ingen man där fött barn trots det. Ofta hänvisar man till några extrema fall i USA där transsexuella män fött barn. Men att tvångssterilisera alla svenska transsexuella för att undvika den "risken" är inte proportionellt eller värdigt för den delen.
Hur ser du på ogiftkravet?

– Det borde kunna gå att möta, säger han och hänvisar till den nya lag som gör det möjligt för par av samma kön att vara gifta.
Det är väl bra att Hägglund nu konstaterar det. Även om han borde gjort det tidigare. Men hans attityd generellt till förändringar av lagen präglas av tveksamhet och ovilja att äntligen göra något. För det förtjänar Hägglund skarp kritik.

Dagens Nyheter skriver också om Prideparaden i Jerusalem. Motdemonstranter hade bilder av åsnor. Man skulle lätt kunna kommenterat det med att de homohatande religiösa judarna själva beter sig som åsnor. Men det vore faktiskt förolämpande - mot åsnorna.

Andra nya artiklar i Dagens Nyheter

"Vansinnigt viktigt att komma ut".
"Den vanliga människan", konst på Pride.

Expressen

Krav: Slopa skilda dass.
Hägglund öppnar för lagändring.
"Gudrun på Pride hån mot sexsäljare". Debattartikel av Alexander Bard och Oscar Swartz. Skicklig argumentation mot sexköpslagen. Rekommenderas.

Aftonbladet

"Sexflirten som misslyckades" Ledarartikel

I den kristna tidningen Dagen skriver kd-riksdagsledamöterna Lennart Sacrédeus och Eva Johnsson i en debattartikel att deras parti är garanten för "de som har familj, arbetar och tar semester och lever sina liv som folk gör mest". Kritiken riktar sig mot "liberala och socialistiska kultursidor" som tydligen är något hot mot det där "verklighetens folk" ägnar sig åt. Det är samma populism som tidigare från kd. Visst är även jag som liberal emot den kvoteringshysteri som ibland råder, främst inom den röd-gröna oppositionen.

Men en sak är intressant när kd försöker representera de flesta ungdomars värderingar. De skriver själva så här i sin artikel.
På temat "Drömsamhället" har konsultföretaget Kairos Future frågat 13500 personer i åldrarna 15-25 hur deras framtidsdrömmar ser ut. Det viktigaste för flertalet ungdomar enligt denna undersökning är - att få tillvaron att gå ihop - att få ett bra jobb - hitta den rätta - att få barn. Det är alltså familjelivet som hägrar mest och ger högst status....

Ingen annan part har en så uttalad ambition och tilltro till familjernas självbestämmande och ansvarstagande som vi Kristdemokrater. Att tro och stötta familjen blir därför en självklar konsekvens av vår politik.Vi ställer oss frimodigt på familjernas sida.

Liksom majoriteten av landets ungdomar tror vi nämligen att Sverige mår bäst av trygga, strävsamma och fungerande familjer.

Har då ungdomar generellt samma konservativa värderingar som Kristdemokraterna? Låt oss granska Kairos Futures egen sammanfattning av den rapport som de två kd-politikerna hänvisar till.
När det gäller balansen mellan karriär och familj uppger 6 av 10 unga att ”Jag vill satsa på min karriär men vill samtidigt skaffa familj och dela ansvaret för barn och hushåll lika med min partner”. Mindre än 1 av 20 vill inte skaffa familj alls utan satsa allt på karriären, och 1 av 10 kan bara tänka sig skaffa familj om partnern tar huvudansvaret för barn och hushåll. Hemmafruar och hemmamän lär vi dock inte få se många av i framtiden: inte ens en av hundra unga uppger att ”Jag vill inte arbeta i framtiden eftersom jag vill lägga all min tid på familjen”
Det är visserligen sant att färre än 10 % vill satsa allt på karriären. Men det Sacrédeus och Johnsson inte berättar är att det är förre än 1 % som vill satsa allt på familjen. Det är extremt få ungdomar som har det ideal, "kärnfamilj där pappan jobbar och mamman är hemmafru", som delar av Kristdemokraterna argumenterar för.

I söndags avslöjades det i en ny opinionsmätning från Demoskop att 71 % bland ungdomar är för att samkönade par ska kunna adoptera barn. Sedan många år är det ännu högre andel bland ungdomar som är för en könsneutral äktenskapslag.

71 % för homoadoptioner. 1 % gillar vara hemmaman eller hemmafru. Nej kd, ungdomar är inte konservativa. Dessbättre.


Uppdatering 1.

Ännu ett parti skriver på sin hemsida om Stockholm Pride.

Piratpartiet.

Sydsvenska Dagbladet

"Ge fristad åt HBT-personer". Debattartikel av integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp) och EU-minister Birgitta Ohlsson (fp).
"Tredje juridiskt kön bör införas". Debattartikel av Josefin Brink (v) och Hans Linde (v).


Uppdatering 2.

Nya artiklar med HBT-koppling.

Dagens Nyheter

Tvångssterilisering kan slopas.
Pride på stadsteatern.

Svenska Dagbladet

Tvångssterilisering kan avskaffas.
Vill inte ha Prideflagga på kyrkan.

Expressen

Tvångssterilisering för könsbyte ska slopas.

Aftonbladet

"Ska bli lättare att byta kön".

Dagen

Göran Hägglund redo för beslut om transsexuella.
Politiker sparkas efter homohets. En m-politiker i Botkyrka har blivit tvungen avsäga sin kandidatur för m efter att ha spridit homofientliga kommentarer på en blogg.

19 kommentarer:

 1. "Judarna själva beter sig som åsnor"

  Varför bloggar du inte lite om Pridefestivalerna i grannländerna och Gaza?

  SvaraRadera
 2. Miki

  Med den citattekniken avslöjar du att du tycker det är alright att homohatande religiösa judar beter sig värre än åsnor vid en prideparad. Bra du avslöjade det.

  Sedan har jag här på bloggen ofta kritiserat att alla muslimska samfund är homofientliga och att det bara är Albanien bland muslimska länder som har lagar mot diskriminering som skyddar HBT-personer. Turkiet har dock gayparader och Beirut har en del träffställen för HBT-personer. Men generellt är situationen i arabländerna givetvis förfärlig både när det gäller mänskliga rättigheter generellt och när det gäller HBT-rättigheter.

  Efter att tidigare fått antydningar från korkade vänsterfolk (inte alla av dem är korkade men några är det) om att jag är islamofob så är det nu någon lika korkad människa, Miki Less, som antyder jag är antisemit. Då kan jag kontra med att du Miki är arabarhatare efter din kommentar här. När ska du göra av med ditt arabhat.

  Sorry, det där funkar inte. Folk som felanvänder ord som islamofob, antisemit etc. eller antyder utan orsak ska trängas tillbaka.

  Eller menar du att judar inte kan bete sig illa? Då är det i sig rasistiskt precis som liknande kommentarer om svenskar från högerextremister här.

  Skärp dig!

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Sedan vill jag rekommendera folk att använda sökfunktionen på min blogg. Var inte rädda för att jag ska skicka en faktura om ni gör det, det är helt gratis. Så slipper jag förklara att jag skrivit saker här som jag har skrivit om.

  Bengt

  SvaraRadera
 4. För övrigt är jag för att på sikt förbjuda manlig omskärelse. Jag är för nuvarande förbud mot kosherslakt och halalslakt om djuret inte är bedövat.

  De judar som kallar det för antisemitism är patetiska. Precis som de muslimer som kallar kritik emot att alla muslimska samfund är homofientliga är patetiska. Jag värnar konsekvent människor (det är förbjudet att aga barn) och djur. Den religion jag oftast kritiserar på bloggen är för övrigt kristendomen.

  På den här bloggen är folk tvungna att argumentera i sak.

  Bengt

  SvaraRadera
 5. Bengt:

  1. KD har knappast som ideal att alla kvinnor skall vara hemmafruar - däremot tycker de att det skall vara möjligt för föräldrar att vara hemma när barnen är små!

  2. Vad är det principiella problemet med stereliseringar om man ändå inte har för avsikt att få barn?

  3. Lugna ner dig med dina "konspirationsteorier". Det är typ ganska vanligt att man använder citationstecken när man citerar och bhöver inte betyd något annat än att man citarar.

  "J"

  SvaraRadera
 6. J

  Om vi börjar med det sista. Jag skrev

  "Man skulle lätt kunna kommenterat det med att de homohatande religiösa judarna själva beter sig som åsnor."

  Miki Less skrev då följande.

  "Judarna själva beter sig som åsnor"

  Inte nog med att Miki utelämnar orden "homohatande religiösa", vederbörande har också ändrat första bokstaven j till J. Det är tydligt att syftet är att jag ska verka vara någon som ogillar judar. Men det funkar inte. Och att du inte kunde konstatera att han ändrat j till J men trots det var ivrig att kalla det konspirationsteorier och inte fattar skillnaden mellan att kritisera "judar" och "homohatande religiösa judar" försämrar allvarligt din trovärdighet.

  Transsexuella kan ha massor av orsaker att inte sterilisera sig trots att de inte vill ha barn. De kan känna att det är ett kränkande ingrepp vilket det också är. De kan oroa sig för eventuellt medicinska komplikationer, oroa sig för själva operationen etc. De allra flesta vill nog bli opererade och steriliserade men poängen är att staten inte ska tvinga dem.

  Precis som du J nog inte skulle vilja bli tvångssteriliserad med argumentet att om du sagt du inte vill ha barn så är det ju inget problem.

  Jag vet att kd som parti inte har som mål att varje mamma ska vara hemmafru men delar av partiet är för den typen av familjer där bara pappan arbetar. Poängen annars var att ungdomar generellt inte är konservativa, tvärtom.

  Bengt

  SvaraRadera
 7. Att "argumentera i sak" är kanske att vara saklig? Vilka delar av Kd är för "den typen av familjer"? De jag känner i Kd tycker att familjer ska få välja själva, och inte tvinga någon till något. Att staten inte ska lägga sig i hur besluten tas vid köksborden ute i landet.
  En tydlig doft av fördomar i dessa svepande formuleringar, eller?

  SvaraRadera
 8. Frågan är om du är för dessa familjer? De som väljer denna form. Eller hur många procent måste make respektive maka arbeta för att godkännas av dig?

  SvaraRadera
 9. Anonym

  Att vissa delar av kd hyllar familjer där mannen jobbar och kvinnan är hemma med barnen trodde jag inte var någon hemlighet för någon som kan kd:s historia. Fram till 1980-talet argumenterade kds (som kd då hette) öppet för att mammor ska kunna vara hemma med barnen. Det var först på 1990-talet man blev mer politiskt korrekta och snackade om att föräldrars valfrihet.

  Givetvis får folk var hemma med sina barn i flera år. Poängen är att det är mycket få som vill det. Medan 71 % av ungdomarna är för homoadoptioner.

  Kul att du värnar minoriteters rättigheter. Då måste du vara mycket kritisk emot de som kritiserar HBT-rättigheter och Stockholm Pride med argumentet att de flesta är heterosexuella.

  Nix, hade det varit en doft av fördomar hade jag skrivit att kd-politiker generellt är för hemmafruar som ideal och att mannen jobbar. Tvärtom skrev jag att det inte är partiets åsikt. Läs igen och läs bättre.

  Bengt

  SvaraRadera
 10. "Judarna själva beter sig som åsnor. Men det vore faktiskt förolämpande - mot åsnorna."

  Visserligen försöker du, något tamt, förklara här ovan varför du valde att måla ut att de var just judar och kalla dem för nedsättande (ja, du skrev så för att nedvärdera dem) "åsnor".

  Det kan vara så att du gör detta helt lagligt, det kan jag inte svara på. Eller det skiter jag, finns många antisemiter i Sverige (tyvärr).

  Utan det jag vill ha på svar är om du är folkvald för något av de borgerliga allianspartierna? Får via Google reda på att du är Folkpartist?

  SvaraRadera
 11. Aha, så konservativ i familjefrågor är man endast om man vill lägga ner 100% av sin tid på familjen (hur nu det skulle gå till), och vid 99% eller mindre så är man istället liberal eller dylikt? Jävla trams.

  Jag är själv 90-talist och jag kan intyga att min generation är långt mer konservativ än de föregående. Därmed inte sagt att särskilt många kommer lockas till att rösta på KD.

  SvaraRadera
 12. "Det kan vara så att du gör detta helt lagligt, det kan jag inte svara på. Eller det skiter jag, finns många antisemiter i Sverige (tyvärr)."

  Du är riktigt pinsam.

  1. Jag skrev.

  "Dagens Nyheter skriver också om Prideparaden i Jerusalem. Motdemonstranter hade bilder av åsnor. Man skulle lätt kunna kommenterat det med att de homohatande religiösa judarna själva beter sig som åsnor. Men det vore faktiskt förolämpande - mot åsnorna."

  Ja, det är lagligt att kalla homohatande religiösa judar för värre än åsnor. Varför skulle det inte var det.

  2. Du felciterar återigen vilket visar hur patetisk du är.

  3. Jag är inte medlem i något parti idag. Men det kvittar. Alla riksdagspartier skulle kunna kalla homohatande religiösa judar (eller kristna, muslimer etc) för värre än åsnor.

  4. Själv är du homofob eftersom du försvarar homohatande religiösa judar som kallar homosexuella och bisexuella för åsnor och "odjur". Samma retorik som nazister hade mot judar på 1930-talet.

  Är du nazist? Är det därför du inte har kurage nog att ha med ditt namn men frågar vilket parti jag är med i?

  Bengt

  SvaraRadera
 13. Det finns många homofober i Sverige (tyvärr). Du är en av dem anonym.

  Bengt

  SvaraRadera
 14. Den här typen av korkade människor låtsas inte om att orsaken till att jag använde ordet åsnor var att de homohatande religiösa judarna kallade HBT-personer för det. Men de reagerar inte de här anonyma homofoberna på. De tycker tydligen den typen av homofobi är alright. Kanske de har samma värderingar som svenska nazister.

  Jag däremot skulle aldrig få för mig att kalla någon grupp generellt som judar, muslimer, kristna, svarta för åsnor. Men folk som bär skyltar vid motdemonstrationer är åsnor oavsett om de är judar eller något annat.

  Om sedan det skulle vara någon högerextrem jude med naziretorik som skriver anonymt här förändrar det inte något.

  Bengt

  SvaraRadera
 15. "Aha, så konservativ i familjefrågor är man endast om man vill lägga ner 100% av sin tid på familjen (hur nu det skulle gå till), och vid 99% eller mindre så är man istället liberal eller dylikt? Jävla trams."

  Javla trams från din sida. Du tycks ha svårt att läsa innantill. Kombinationen av att 71 % är homoadoptioner OCH att bara 1 % gillar vara hemmaman eller hemmafru visar att ungdomar inte är konservativa. Fler frågor?

  Bengt

  SvaraRadera
 16. De två anonyma kommentarerna är samma typ av människor som kallar varje kritik mot Israel eller en grupp av judar för antisemitism. Det är ett fånigt försök att reducera någon från förövare till offer. Ingen jude kan göra något fel.

  Motsvarigheten är de som kallar varje kritik mot en grupp av muslimer för islamofobi. Eller varje kritik mot en grupp av homosexuella för homofobi.

  Det är sådana människor som fördummar debatten och de ska trängas tillbaka.

  Bengt

  SvaraRadera
 17. Så länge jag lever kommer jag att kämpa för rätten till avvikande åsikt. Ingen Änglagård idag i Sverige för dem som har konservativa åsikter. Vi stoppas i karriären och förlorar våra uppdrag. Vart tog demokratin vägen?
  Och - obekväma åsikter, alltså icke politiskt korrekta släpps inte längre fram i media. Gamla Sovjetandan har i nya kläder intagit landet!

  SvaraRadera
 18. Anonym

  Vilka avvikande åsikter är det du har som du känner att du inte får ha? Berätta.

  Och att kritik mot tex Pridefestvalen inte accepteras i media är fel. Jimmie Åkesson framförde kritik i flera intervjuar i DN och SvD. Och ledarredaktionen på SvD har också framfört viss kritik mot delar av Stockholm Pride.

  Bengt

  SvaraRadera
 19. Det var värst vad många gnällmånsar som har hittat hit mitt i semestertider. En massa gnäll och gny och martyranda...

  SvaraRadera