måndag 26 juli 2010

Partier utanför riksdagen. Del 1. Sd, fi, pp, spi och jl.

Mycket av fokus inom HBT-politiken handlar om riksdagspartiernas åsikter. Men det är ju även många andra partier som kandiderar i höstens val. De tre som de senaste åren haft bäst opinionssiffror är Sverigedemokraterna, Piratpartiet och Feministiskt initiativ.

Sverigedemokraterna har som bekant en HBT-negativ politik medan Feministiskt initiativ är ett HBT-vänligt parti. Eftersom jag ibland skriver om de två partiernas politik och de är med i den HBT-rapport jag publicerar om några dagar ska jag inte redovisa deras åsikter i detalj här. Däremot något om deras hemsidor.

Sverigedemokraterna har de senaste åren dämpat sin retorik något när det gäller bögars och lesbiska rättigheter. Från att fram till för några år sedan ofta haft homofientliga artiklar, främst i deras tidning Sd-kuriren, är det idag sällan partiet prioriterar att argumentera emot HBT-rättigheter. Även om de i sak vill diskriminera samkönade par när det gäller äktenskap, adoptioner och inseminationer.

Granskar man sd:s hemsida och vad de skriver om sin familjepolitik är det inga explicita referenser till HBT-personer. Däremot indirekta sådana.
I dagens Sverige kan vi se en samhällsutveckling där den traditionella familjens betydelse och familjelivets värden i allt högre utsträckning har kommit att ifrågasättas och nedvärderas.... Det höga antalet skilsmässor och ett allt starkare ifrågasättande av varje barns rätt till en mor och en far riskerar att förstärka känslan av otrygghet och rotlöshet hos många av våra barn.
Det är samma retorik som Kristdemokraterna ofta har, om kärnfamilj och barns "rätt till en pappa och en mamma".

Feministiskt initiativ avslöjar att de faktiskt ska arrangera 23 seminarier vid Stockholm Pride i år. Att det, som de skriver på sin hemsida, skulle vara fler än övriga partier tillsammans är kanske tveksamt men de är nog det parti med flest partievenemang vid Pridefestivalen. Seminarierna handlar bl.a. om transpolitik, Sverigedemokraterna, HBT-flyktingar och queerfeminism.

Det som inte är med men som skulle vara intressant vore om de anordnade ett seminarium om radikalfeminism (som oftast avgör partiets politik när det gäller bl.a. porr och prostitution) och queerfeminism (som generellt värnar bl.a. porrskådisars och prostituerades rätt att själva avgöra om de är offer eller inte och är emot förmynderi gentemot grupperna). Men det enklaste är väl för Fi att inte låtsas om den motsättningen eftersom det hade avslöjat att man faktiskt är relativt heteronormativa i de flesta debatter om sexförsäljning och porr.

Piratpartiet har som princip att inte skaffa åsikter om politiken generellt utan bara inom några fokusområden. Därför har partiet sällan konkreta åsikter om HBT-reformer. Pp skriver dock i sitt principprogram något om sina värderingar.
Mänskliga rättigheter gäller alla människor, och det är en demokratis skyldighet att aldrig medverka till att stävja demokratiseringsprocesser i utlandet. Piratpartiet skall, och kommer att, agera för att exponera och fälla en regering som partiet anser inte lever upp till den respekt för människorätt som man skall kunna förvänta sig av en västerländsk demokrati. Vi anser också att en sådan respekt aldrig ska villkoras, exempelvis baserat på härkomst, etnicitet, religion, kön, handikapp, ålder, sexuell läggning eller politisk åskådning.
Piratpartiet ska ha ett tält i Pridepark vid Stockholm Pride. I EU-parlamentet har Piratpartiets ledamöter valt att ansluta sig den gröna gruppen, en av de HBT-vänligaste där.

Spi (Sveriges pensionärers intresseparti) är som namnet antyder ett parti som främst vänder sig till äldre människor även om de skaffat sig åsikter inom många områden, ekonomi, skola etc. Dock skriver de inte något om HBT-rättigheter i sitt partiprogram från 2009. När jag snabbt kollade rubrikerna på deras insändare som de publicerat på sin hemsida verkar det inte heller där vara något med koppling till bögar, lesbiskas och transpersoners rättigheter.

Av de partier som hamnade utanför riksdagen i valet 2006 fick följande flest röster, Sverigedemokraterna 2,9 %, Feministiskt initiativ 0,7 %, Piratpartiet 0,6 %, Spi 0,5 %, och Junilistan 0,5 %.

Junilistan beslutade dock 2009 att bara kandidera i val till EU-parlamentet och de är alltså inte med i årets riksdagsval. 2006 avslöjade dock Junilistan att de är ett ideologiskt HBT-vänligt parti. Bl.a. sa de sig vara för en könsneutral äktenskapslag och homoadoptioner.

I nästa bloggpost granskar jag några vänster- och högerextrema partiers HBT-politik. Rättvisepartiet socialisterna, Socialistiska partiet, Kommunistiska partiet, Nationaldemokraterna och Svenskarnas parti.


Uppdatering 1.

Dagens Nyheter

RFSL 60 år. En framgångssaga.
Pride brottas med dålig ekonomi.
Vengaboys höjdpunkten. Intervju med Pär Wiktorsson, ordförande för Stockholm Pride.
"HBT-personer får inte den vård de har rätt till". Debattartikel av Katrin Linna, DO.
"Stolthet och fördom". Ledarartikel

Svenska Dagbladet

Pride störs av dålig ekonomi.
Hoppet sätts till den nya styrelsen.
DO kräver vård på lika villkor.

Expressen

Pridefestivalen större än någonsin.
"Homovänliga Sverige är en farlig myt"
"Sveket mot de transsexuella" Ledarartikel

Aftonbladet

"Mänskliga rättigheter går inte och lägger sig". Krönika av Amanda Brihed
"Låtom oss bara böga". Krönika av Fredrik Virtanen
"De har mycket kvar att slåss för" Artikel av Ulrika Westerlund, ordförande i RFSL.
"Hon riskerar döden - för sin sexualitet" Debattartikel av Åsa Regnér, ordförande i RFSU.
"En stolt kamp för demokrati" Ledarartikel.

Dagen

DO kräver vård på lika villkor.
Luthersk kyrka i USA välkomnar homosexuella präster.


30 kommentarer:

 1. Helt korrekt, Piratpartiet har inte någon specifik HBT politik, då vi står för alla människors lika värde och rättigheter, vilket borde räcka gott och väl.

  Men det bör kanske nämnas att vår partiledare Rick Falkvinge är uttalat polyamorös och I alla fall var planerad att medverka i evenemanget "Poly i politiken" i eftermiddags. Eftersom jag inte själv var där så vet jag ju inte med säkerhet.

  Vice partiledare Anna Troberg är lyckligt lesbisk och "bor tillsammans med sin flickvän, två katter och en hund"

  Så du behöver inte vara orolig att vår närvaro på pride är något måste för att vara politiskt korrekta.

  SvaraRadera
 2. Anonym

  "Helt korrekt, Piratpartiet har inte någon specifik HBT politik, då vi står för alla människors lika värde och rättigheter, vilket borde räcka gott och väl."

  Nu säger ju nästan alla partier att man är för allas lika värde och rättigheter. Det gör även Kristdemokraterna. Trots att de vill diskriminera samkönade par. Därmed inte sagt att Piratpartiet skulle ha samma ideologi som Kristdemokraterna.

  Men även ett parti som Socialdemokraterna tvekade om många HBT-reformer för så sent som för några år sedan. Att Piratpartiet har vackra ord är ingen garanti för att man rösta ja till alla HBT-reformer om man hamnar i riksdagen i höst. Ledande politiker inom Piratpartiet säger ju själva att man är beredd att förhandlar bort mycket inom annan politik för att nå sin mål inom sina fokusområden.

  Det är mycket möjligt att Piratpartiet röstar ja till alla HBT-reformer om amn blir ett riksdagsparti. Poängen är att vi inte vet det. Det räcker inte att någon central poltiker i partiet är lesbisk och någon annan polyamorös.

  Moderaterna har också flera kända homopolitiker idag men har trots det ännu en dålig transpolitik. Att tex Rick Falkvinge och Anna Troberg avviker från heteronormen är inte någon garanti för att de tex jobbar för transsexuellas rättigheter om det vägs mot något som är ännu viktigare för partiet. Jag säger inte att det blir så utan försöker problematiser.

  Nöj er inte med vackra ord om lika rättigheter, kräv konkreta besked av partierna ni som ska besöka Pridepark och besöka seminarier vid Pridefestivalen i Stockholm den här veckan.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. "Så du behöver inte vara orolig att vår närvaro på pride är något måste för att vara politiskt korrekta."

  Ska också förtydliga att jag inte antytt att Piratpartiet är med på Pridefestivalen främst för att vara politiska korrekta. Piratpartiet är ideologiskt ett tolerant parti. Precis som Junilistan som tidigare varit med på Pridepark.

  Faktum är att det vad jag vet bara är fyra partier i Sverige som vill försämra rättigheter för HBT-personer, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Nationaldemokraterna och Svenskarnas parti.

  Även om det sistnämnda partiet inte skrivit något om det på sin hemsida så¨är de nog för att skicka HBT-personer till arbetsläger eller koncentrationsläger om de fått makten i Sverige.

  Bengt

  SvaraRadera
 4. Jag har räknat till sammanlagt 38 annonserade programpunkter från andra partier än Fi, men det är vad partierna skriver själva och inte vad som står i festivalprogrammet. Att räkna i festivalprogrammet via internet tycker jag är för krångligt, men jag hörde att det var det vi jämförde oss med. I vilket fall tyder det väl på ett oproportionerligt engagemang från vår sida?:)


  Vi är varken radikalfeminister eller queerfeminister: vi är intersektionella feminister. Precis som queerfeminister har vi svårt för det här med fin och ful sexualitet, men sexköp är inte ful sexualitet, det är en handling som gynnar prostitution (läs: en grå ekonomi med inslag av trafficking där främst fattiga, queera, straighta kvinnor och/eller papperslösa far illa).

  Fast delvis måste jag ge dig rätt, länge tog vi bara upp könsmaktsordningen iprostitution. Men sedan ca ett år så börjar det här ändras. Alla gånger jag hör fiare uttala sig idag lyfter vi fram att det här handlar om utnyttjande på så många fler plan än bara manligt/kvinnligt.

  Hur som helst, KLASS och FORT EUROPA är det grundläggande. Människor utan pengar och uppehållstillstånd säljer sex, de med köper. Som liberal ser du nog inte något problem med det, men om du vill förstå varför Fi efter Eva Witt-Brattström fortfarande stödjer sexköpslagen så får du ta med det i beräkningen. Någon moralism eller radikalfeminism ligger definitivt inte bakom.

  Om jag får göra en utvikning så tycker jag att den svenska avkriminialiseringsrörelsen är mycket mer problematisk än kriminaliseringsförespråkarna. Jag är mest insatt i den franska debatten, men där är det den utomparlamentariska vänstern och rätt "Fi-lika" organisationer som vill ha en total avkriminalisering. Strass, Les Putes och NPA vill ha ett socialt skyddsnät, fri rörlighet och tillgång till samhällsservice för alla osv... Jag tror det var ordföranden för Les Putes som sa: "Jag säljer sex därför att det är det enda sättet för mig att leva lite drägligare under kapitalismen". Utopiskt men mysigt om du frågar mig.

  Tilläggas bör att ingen har brytt sig om att publicera Sex Workers Europe's manifest för sexarbetare i Sverige.

  I Sverige verkar vi istället ha en rörelse med det enda målet att (bemedlade) män ska kunna köpa sex igen (för det ÄR män som köper, säljer är ju en annan femma). Då känner jag större tilltro till Fi för att för att det ska bli någon ändring av te x. socialens behandling av sexarbetare eller att gamla sexarbetare ska ha rätt till pension.

  Vad säger du själv, hur mycket rättvisepatos och hur mycket hat mot sexköpslagen tror du driver de svenska "sexliberalerna"?

  mvh
  Richard Hedström
  Fi

  ps Förlåt om jag kapade kommentatorsfältet

  SvaraRadera
 5. Hej Richard!

  Först ska fi givetvis ha en eloge för att man arrangerar många seminarier. Själv tycker jag debatten om man har fler sådana än övriga tillsammans blir ganska akademisk, det räcker väl att konstatera att man tydligen är det parti som har flest seminarier.

  "Vi är varken radikalfeminister eller queerfeminister: vi är intersektionella feminister."

  Men det där är väl delvis överlappande begrepp. Både radikal- och queerfeminister kan ju vara intersektionella. Det verkar som om du fått för dig att man löst konflikten mellan de här grupperna genom att kallar intersektionella men det är ju inte sant. Radikalfeminister och queerfeminister är ense om mycket men man är ofta helt oense när det gäller attityder till porr och pornografi. Ofta är också radikalfeminister extremt heteronormativa något som queerfeminister, med rätta, kritiserar.

  "Precis som queerfeminister har vi svårt för det här med fin och ful sexualitet, men sexköp är inte ful sexualitet, det är en handling som gynnar prostitution (läs: en grå ekonomi med inslag av trafficking där främst fattiga, queera, straighta kvinnor och/eller papperslösa far illa)."

  För det första: att ekonomin är grå (eller idag svart) blir ju ett cirkelresonemang. Orsaken till det är ju just den sexköpslag som ditt parti är för. Tycker du problemet är att prostituerade jobba utan försäkringar och möjlighet till pensionspoäng får du väl jobba för det tyska och holländska systemet istället med legalisering.

  Faktum är att när man gjorde en enkät bland ungdomar för några år sedan visade det sig att det var större andel bland killar än bland tjejer som sade sig ha sålt sex (tvärtemot vad du skriver). Och även om det inte gjorts någon vetenskaplig studie så tyder mycket på att andelen homosexuella män som köpt sex är lika hög som heterosexuella män. Har du någon studie som du kan länka till som visar att högre andel heteromän än homomän köper sex? Eller du bara gissar att det är så av ideologiska orsaker?

  För de som noga följer debatten är det här väl inga nyheter och jag lämnar inte länkar i den här kommentaren men om du betvivlar det jag skriver kan jag givetvis leta fram länkarna. Annars är Google ett alternativ.

  "Fast delvis måste jag ge dig rätt, länge tog vi bara upp könsmaktsordningen i prostitution. Men sedan ca ett år så börjar det här ändras. Alla gånger jag hör fiare uttala sig idag lyfter vi fram att det här handlar om utnyttjande på så många fler plan än bara manligt/kvinnligt."

  Det är väl bra att ni gjort det. Men det syns då verkligen inte i era offentliga dokument och i era debattartiklar där ni ofta resonerar om porr och prostitution som om syftet vore att män vill förtrycka kvinnor. Så är det givetvis inte.

  När det gäller porr är det främsta syftet att folk köper det att de är kåta, oavsett kön och sexualitet. När det gäller prostitution är det ibland mer komplicerat, för en del heterosexuella killar handlar det nog både om att de är kåta och att de har ett obearbetat kvinnoförakt, få av dem skulle nog vilja deras fru eller nära släkting skulle jobba som prostituerade.

  Men det vore också fel att generalisera om heterosexuella män, precis som det är fel att generalisera om svarta, judar och HBT-personer. Som jag skrev tyder mycket på att andelen bögar som köper sex är lika hög, kanske högre, än andelen heteromän som köper sex. Då kan inte kvinnoförtryck vara främsta orsaken till sexköp.

  Skriver mer i nästa kommentar.

  Bengt

  SvaraRadera
 6. Richard

  "Hur som helst, KLASS och FORT EUROPA är det grundläggande. Människor utan pengar och uppehållstillstånd säljer sex, de med köper. Som liberal ser du nog inte något problem med det, men om du vill förstå varför Fi efter Eva Witt-Brattström fortfarande stödjer sexköpslagen så får du ta med det i beräkningen. Någon moralism eller radikalfeminism ligger definitivt inte bakom."

  Först vill jag säga att du verkar möjligen något fördomsfull när du gissar att liberaler generellt inte skulle ha några problem med att folk säljer och köper vad som helst. Faktum är att både Folkpartiet och Centerpartiet är för sexköpslagen och även Moderaterna som visserligen inte kallar sig officiellt ett liberalt parti men i praktiken är det idag.

  Och även vi som är negativa till sexköpslagen och är liberaler förtydligar ofta att vi ser problemen med att folk riskerar att bli utnyttjade. Men då handlar frågan om hur man bäst hjälper de män och kvinnor som säljer sex. Är förbud mot sexköp den bästa metoden? Jämför med debatten om förbud mot att använda burka där många precis som i sexköpsdebatten omyndigförklarar främst kvinnor och säger generaliserande att de inte vet sitt eget bästa.

  Men i någon mening har du rätt, om det är två människor som mår bra, är drogfria, inte gör det för att bearbeta sexuella övergrepp i ungdomen och som har andra alternativ så tycker jag inte det är något problem om de köper och säljer sex. Varför skulle det vara helt oacceptabelt när vi accepterar en massa andra jobb som många ogillar?

  Givetvis menar jag som socialliberal att man också ska ha med en jämställdhetsaspekt. Delar av porren och prostitutionen är problematisk p.g.a sin bristande jämställdhet. Men jag vill hävda att det ofta speglar hur samhället är generellt. Kan vi få ett jämställt samhället generellt påverkar det nog också de här branscherna. Det är ju ingen biologisk gen som säger att det bara är män som måste vara intresserade av att köpa sex och främst kvinnor som är intresserade av att sälja sex. Särskilt för den som kallar kön för social konstruktioner (vilket jag dock inte gör helt) borde ett sådant resonemang vara främmande.

  "å känner jag större tilltro till Fi för att för att det ska bli någon ändring av te x. socialens behandling av sexarbetare eller att gamla sexarbetare ska ha rätt till pension."

  Men hallå? Hur ska de kunna få de rättigheterna när Fi är för kriminaliseringen av sexköp? Det verkar som du både försöker äta och ha kakan kvar här. Ska du fixa bra skyddsnät för sexsäljare är alternativet legalisering, inte att göra branschen svart som situationen är idag i Sverige.

  "Vad säger du själv, hur mycket rättvisepatos och hur mycket hat mot sexköpslagen tror du driver de svenska "sexliberalerna"?"

  Det där är iofs en bra fråga. Jag bedömer att de POLITIKER och QUEERDEBATTÖRER som jobbar för avkriminalisering generellt är seriösa. När cuf, luf och muf säger att de värnar prostituerades sociala situation så bedömer jag det som seriöst. Eller har du något som tyder på motsatsen? När Petra Östergren, känd queerfeministisk debattör gör samma sak bedömer jag även henne som seriös.

  Sedan är det givetvis en del människor som bara vill att det ska vara enkelt att köpa sex men det vore fördomsfullt att få för sig att sexliberaler generellt skulle resonera så. För övrigt kallar jag mig själv för sexliberal.

  Och ja, jag har fått erbjudanden av unga snygga killar både i Köpenhamn och Berlin att köpa sex. Jag har då också haft så mycket pengar att jag skulle utan problem kunna säga ja. Men för mig är det inte förenligt med min etik att köpa sex.

  Men för den skull kräver jag inte att min etik måste gälla för alla andra i samhället. Kanske därför jag är liberal. :-)

  Bengt

  SvaraRadera
 7. "Hur som helst, KLASS och FORT EUROPA är det grundläggande. Människor utan pengar och uppehållstillstånd säljer sex, de med köper."

  Ska förtydliga att jag som liberal helt håller med dig problemet med "Fort Europa". Sverige har de senaste åren fått betydligt mer generösa regler för arbetskraftsinvandring och förhoppningsvis följer fler länder i EU efter. Och även en samordnad och rättssäker flyktingpolitik i EU. När det blir fler legala vägar att flytta till EU-länder blir det svårare för traffickingansvariga att värva folk till jobb med dåliga arbetsvillkor och kränkningar av människors integritet.

  Bengt

  SvaraRadera
 8. Obs! jag uttalar mig på denna blogg som privatperson, för Fi:s åsikter om sexköpslagen rekommenderar jag vår hemsida.


  Angående intersektionaliteten:

  Man kan per definition inte vara radikalfeminist OCH intersektionell. För mig är radikalfeminismen en (oftast) borgerlig och heterocentrerad feminism på utdöende. Ordet radikal betyder rot här (inte extrem) eftersom radikalfeminister tänker sig att könsmaktsordningen mellan män och kvinnor är roten till alla världens problem och den enda fråga någon har intresse av att driva. Att de skulle vara överens med queer-feminister låter otroligt. De lyckas väl stöta sig med alla andra typer av feminister?

  Intersektionell feminism använder sig av ALLA diskrimineringsgrunder. Här pratar vi klassförtryck, heterosexism, rasism, ableism, ageism... Allt på en och samma gång. Queerfeminister kanske kallar sig intersektionella, med rätta ibland, men jag tycker att Österberg&Kulick (för att bara nämna två kända motståndare till sexköpslagen) väldigt ofta missar det här med samhällsklasser. Andra, som t ex Butler&Rosenberg, är tydliga med att deras queer-texter bara rör kön och sexualitet, inget annat. Eftersom ordet queer kanske inte fått en fast betydelse ännu är det ju svårt att säga vad en queerfeminist är och sysslar med. Intersektionell? Varför inte?

  Hur som helst är Fi intersektionellt. Radikalfeministerna har försvunnit och de fiare som ogillar sexköpslagen pratar öppet om det, men i minoritet. Allt det här är förstås bara mina egna upplevelser och intryck.

  Debatter mellan radikal- och queerfeminister blir förresten mer irriterande än roliga eller spännande. Tro mig.:)

  SvaraRadera
 9. Angående sexköpslagen:

  Fi stödjer sexköpslagen för att vi tror att den slår undan benen (alltså efterfrågan) för sexindustrin, som vi tror gör mer skada än nytta. Akademiker som Östergren, rockstjärnepolitiker som Bard eller eskorter och "sexkonsulter" kan nog ha mycket att vinna på ett samhälle med utbredd prostitution, men sexköpslagen kom inte till för deras skull. Vi är inte 100% säkra och med perfekt vetenskaplig uppbackning i den här frågan, men det är knappast den andra sidan heller.

  Jag förstår dina argument om att sexarbetare blir hjälpta av en legalisering, men jag väljer ändå att stödja den svenska sexköpslagen. Det handlar inte så mycket om ideologi (jag sympatiserar starkt med t ex Sex Workers Europe, förutom på just legaliseringspunkten), utan om vad jag tror är bäst för alla och sexindustrins eventuella offer (till dem räknas INTE Petra Östergren, Alexander Bard och medlemmarna i de borgerliga ungdomsförbunden).

  SvaraRadera
 10. ” För det första: att ekonomin är grå (eller idag svart)”

  Prostitution är en ekonomi i mörka nyanser oavsett var du än tittar. Vare sig Holland eller Tyskland hymlar med att polisen inte har kontroll över trafficking och organiserad brottslighet i Amsterdams och Berlins Red Light Districts. Att som ETC varna för 40000 tillresta "Lilja 4-evers" över Fotbolls-VM är ungefär lika seriöst som Hassans 10 000 tyska bögar. Faktum kvarstår ändå: trafficking är ett ENORMT problem i de länderna där sexarbete är legaliserade. Och om sexköp ses som normalt och oproblematiskt blir marknaden för både prostitution och trafficking större. Det är mitt viktigaste argument i ett nötskal: sexindustrin kommer alltid vara skadlig och de inom den med makt (alltså torskarna) måste motarbetas.

  Jag vill också påpeka att de vattentäta skotten sexliberaler tror finns mellan prostitution och trafficking är ett påhitt. Detta baserar jag inte bara på fakta från tyska och holländska staten utan också på de erfarenheter som finns i Sverige av bl a nigerianska sexarbetare och enkel logik.

  Smuggla hit en vitryska, ta hennes pass och säg att svensk polis skjuter papperslösa. Vad tror du är chansen för att hon rymmer om hon får röra sig hyfsat fritt? Prostitution och trafficking är svåra att skilja på, framförallt för en kund som tror sig vara med om en jämlik affärsuppgörelse

  När det gäller sexarbete kontra trafficking skulle jag också vilja veta var en liberal drar gränsen mellan skuldslaveri och att vara anställd sexarbetare eller kund hos en arbetsförmedling? Vid en eventuell legalisering av sexindustrin måste det bli utrett. Säljer jag en resa, har jag rätt att fått betalt, och varför inte genom att min kund blir min anställd? I en kapitalistisk ekonomi, som väl både du och jag förespråkar, måste det ju också gå att gå med vinst. Förmedlar en privat aktör dessutom arbete (läs förmedlar torskar) finns det självklart också anledning att ta betalt. En fri, rörlig marknad kommer få stora problem med att avgränsa prostitution från trafficking.

  SvaraRadera
 11. Men i någon mening har du rätt…"

  Sexköp i sig stör mig inte, men ingen torsk ska påstå att sexköp sker på lika villkor mellan kund och säljare. Sexköpare har kontanter och tusentals år av uppbackning i ryggen, plus tio lite mjäkiga emot dem. Sexsäljare har, som du också skriver, aldrig någonsin kommit till tals (vilket får mig att skämmas över både svenska feminister och sexköpslagen).

  "Som jag skrev tyder mycket(...) Då kan inte kvinnoförtryck vara främsta orsaken till sexköp."

  Nej, men definitivt en unken mansroll som leder till kvinnoförtryck och utnyttjande också inom hbt-världen. Ja, både män och kvinnor säljer sex, men det är män som köper och det är där vi har problemet.

  ”Det är ju ingen biologisk gen som säger att det bara är män som måste vara intresserade av att köpa sex”

  När vi för en gångs skull har en bra norm kan den väl få stå orörd?:P


  ”Men hallå? Hur ska de kunna få de rättigheterna när Fi är för kriminaliseringen av sexköp?”

  Kriminalisering av sexköp, inte av sexarbete. Många reformer för prostituerade går att genomföra även om de inte officiellt har arbeten. På sätt och vis påminner deras situation om hemmafruarna (vem sa att prostitution och dygd inte är två sidor av samma mynt?). Har man som parti målet att låta oavlönat eller nedvärderat arbete betala sig ska det i konsekvensens namn också gälla för sexarbetare.

  Sexköpslagen handlar INTE för oss om att straffa kvinnor vi tycker det är något fel med. Vi är i konflikt med sexköparna. Jag skriver det igen: sexköpslagen är en morallag riktad mot torskar och den minst sämsta lösningen för sexarbetarnas problem. Enligt mig och vissa feminister förstås, jag ska inte utge mig för att tala för andra än Fi.

  ” När cuf, luf och muf säger att de värnar prostituerades sociala situation så bedömer jag det som seriöst. Eller har du något som tyder på motsatsen?”

  Nu blir det höger mot vänster och en diskussion varken du eller jag nog orkar föra. Men, jag ser inte hur nedskärningar i det sociala skyddsnätet leder till bättre social situation för prostituerade, nej. Att de konsekvent låter bli att nämna de olika former av diskriminering sexarbetare utsätts för tycker jag tyder på en sexköparnas rörelse. När skattesänkarpartierna säger sig stå på sexarbetarnas sida tycker jag är hyckleri. I vilket fall blir det en alldeles för lång diskussion om välfärd. Milton Friedman har fått Nobelpris och Amartya Sen också, vi kanske kan komma överens om att respektera varandras idéer och vara osams?

  Ser Fi sexarbetare som omyndiga? Nej, men alltför ofta begränsade av sin livssituation på ett eller annat sätt. Alltför många, men långt ifrån alla, skulle ha gjort andra val om de hade ett annat kön, annan bakgrund eller annan privatekonomi. Jämförelsen med burqa-debatten tycker jag leder fel: tvärtom har dessa debatter väldigt mycket gemensamt oavsett vilken ”sida” man står på. Vit medelklass som du och jag (förlåt mig för mina fördomar nu) sitter och diskuterar något vi knappt har upplevt och känner oss övertygade om att vi ändå har något viktigt att säga. Vi är precis lika goda förmyndare båda två.

  Själv tror jag att jag blev erbjuden droger mot sex en gång. Annan bakgrund, annan privatekonomi, vem vet vad som hade kunnat hända…

  OT

  Vi har lite olika syn på hur islam och queer-frågor ska diskuteras, men i stort har jag har väldig respekt för både dina åsikter och din blogg. Fortsätt skriva!

  /Richard Hedström

  Obs! jag uttalar mig på denna blogg som privatperson, för Fi:s åsikter om sexköpslagen rekommenderar jag vår hemsida.

  SvaraRadera
 12. Hej igen Richard

  "För mig är radikalfeminismen en (oftast) borgerlig och heterocentrerad feminism på utdöende. Ordet radikal betyder rot här (inte extrem) eftersom radikalfeminister tänker sig att könsmaktsordningen mellan män och kvinnor är roten till alla världens problem och den enda fråga någon har intresse av att driva."

  För mig blir det en gåta att du kalla radikalfeminismen borgerlig eftersom det parti som enligt mig har flest människor med radikalfeministiska teorier är Vänsterpartiet därefter Socialdemokraterna och Feministiskt initiativ.

  Jag vidhåller att ni i fi ofta är påverkade av radikalfeminism eftersom ni ofta i er argumentation snackar om män som förövare och kvinnor som offer, ni ägnar er ofta åt förenklade beskrivningar av komplicerade problem.

  Att de skulle vara överens med queer-feminister låter otroligt."

  Radikalfeminister och queerfeminister är ense om att patriarkala strukturer existerar och att det är viktigt att bekämpa dem.

  "Queerfeminister kanske kallar sig intersektionella, med rätta ibland, men jag tycker att Österberg&Kulick (för att bara nämna två kända motståndare till sexköpslagen) väldigt ofta missar det här med samhällsklasser."

  Ditt resonemang om att prostitution inte går att skilja från trafficking blir något absurda. Prostitution handlar om att sälja sex frivilligt, trafficking med tvång. Med ditt resonemang skulle man också kunna säga det är inte är enkelt att skilja arbete från slaveri, även där är det en gråzon. Så ditt resonemang där kan man enkelt bortse från eftersom du resonerar så onyanserat.

  "Sexköp i sig stör mig inte, men ingen torsk ska påstå att sexköp sker på lika villkor mellan kund och säljare."

  Här håller jag inte med dig. Det där är ju individuellt, i Sverige har vi studenter av båda könen som säljer sex extra för att få mer pengar till nöjen. De kan enkelt säga nej till en kund de inte är intresserade av.

  Och historiskt har manlig prostitution betytt att sexköparna varit offer för utpressning och ibland våld från killar som låtsats sälja sex men haft som syfte att råna männen. Men det passar inte in i dina förenklade analyser där du generaliserande säger vilka som är offer och förövare i varje situation.

  Bengt

  SvaraRadera
 13. "Har man som parti målet att låta oavlönat eller nedvärderat arbete betala sig ska det i konsekvensens namn också gälla för sexarbetare."

  Hallå, återigen hur ska du fixa det utan att legalisera prostitution?

  När det gäller skattesänkningar så ger det vanliga människor mer pengar att disponera själv. Hade sexförsäljning varit legal hade skattesäkningarna nått även dem. Men du tycks ha som mål att staten ska ta så mycket pengar som möjligt från medborgarna och som förmyndare dela ut dem på nåder. Hur det är förenligt med queerfeminism är en gåta. Men då får väl Fi kräva att man höjer skatterna till 2006 års nivå igen. De röd-gröna hade inte det kuraget och tydligen inte heller fi enligt deras hemsida. Skattesänkningarna blir lätt accepterade när de väl är genomförda. Snacka om principlöshet.

  Jag brukar inte avvända ordet klasser, det är ett vänsterord, men visst existerar det olika sociala grupper i samhället. Å det är vad jag vet inte någon queerfeministisk debattör som förnekar. Tvärtom avslöjar de ofta att det är Schyman och andra från "medelklassen" som moraliserar hur hemskt det är att marginaliserade kvinnor säljer sex.

  Om nu det är "klassproblemet" som är den främsta orsaken till att Fi är emot prostitution bör man väl jobba för att ge människor social trygghet och få möjlighet att arbetskraftsinvandra och även kunna jobba med annat än prostitution.

  Om du det är köparna du menar tillhör en viss "klass" vill jag hävda att du har fel. Visst är nog välbeställda män överrepresenterade bland sexköpare men det är folk från alla sociala grupper som köper sex även snickare och städare.

  "Vit medelklass som du och jag (förlåt mig för mina fördomar nu) sitter och diskuterar något vi knappt har upplevt och känner oss övertygade om att vi ändå har något viktigt att säga. Vi är precis lika goda förmyndare båda två."

  Det där måste vara den sämst argumenteringen från dig. Vet Schyman om hur det är att ha burka och sälja se? Trots det uttalar hon att det ena är en kvinnas rätt men inte det andra. Jag säger att vi inte ska vara förmundare och bunta ihop någon av de två grupperna som att bara vara offer.

  Försök nu inte snacka bort det genom att snacka om vit medelklass. Det försämrar din trovärdighet. Du tycks lika många vänsterfolk fått för dig att det räcker för dig att snacka om vit medelklass för att andra ska respektera dig. Skärp dig och håll dig till sak.

  Du vet inte något om min sociala situation. men om jag är vit medelklass så betyder det inte att jag därmed blir "förmynadare". Det blir en helt absurt analys och avslöjar desperation från din sida.

  Det som gör en förmyndare är att man låtsas veta vad som är bäst för alla inom en viss grupp och att förbud är bäst metod. Skärp dig!

  Bengt

  SvaraRadera
 14. "Vit medelklass som du och jag (förlåt mig för mina fördomar nu)"

  Bra i sig att du erkänner att även ni i Fi har fördomar om folk. Inte för att det har någon betydelse, men jag är från ett arbetarhem, jag hade socialbidrag några år på 1990-talet och du vet inte vilka problem och vilka positiva saker jag haft i mitt liv. Du vet inte vad jag tjänar idag.

  Du vet inte att många av de jag har mest kontakt med idag är fd narkomaner (själv har jag dessbättre aldrig använt narkotika) Du vet inte något. Skippa då dina fördomar.

  Bengt

  SvaraRadera
 15. "Vi har lite olika syn på hur islam och queer-frågor ska diskuteras"

  Ja, ni från fi har en tendens att fegt tiga om muslimsk homofientlighet och att erkänna att alla muslimska samfund är homofientliga och att kvinnor generellt har en sämre situation i muslimska länder än i kristna. Då börjar ni ofta snacka om islamofobi trots att det är helt absurt.

  Du hade vett nog att i ditt meddelande inte kalla mig islamofob men återigen, om du skulle göra det ska jag kalla dig judehatare. Folk som missbrukar ordet islamofobi ska trängas tillbaka.

  Bengt

  SvaraRadera
 16. Ska förtydliga att även om jag var kritisk mot en del av det sista du skrev i ditt svar tycker jag vår debatt varit bra och du generellt varit saklig Richard. Det hedrar dig att du faktiskt försöker resonera om de här problemen istället för att bara tiga om målkonflikterna som många andra gör.

  Bengt

  SvaraRadera
 17. Vad tror du om Svenskarnas parti(SvP) som också är ett av partierna som ställer upp i riksdagsvalet till hösten? Är det ett HBT-parti månne? ;) Deras hemsida: www.svenskarnasparti.se

  SvaraRadera
 18. Martin

  Jag kommenterade dem i en annan bloggpost här.

  http://bengtheld.blogspot.com/2010/07/partier-utanfor-riksdagen-del-2-vanster.html

  Och nej, jag tror inte de startar någon HBT-avdelning i sitt parti. :-)

  Bengt

  SvaraRadera
 19. Feminism:

  ”För mig blir det en gåta att du kalla radikalfeminismen borgerlig”

  Den blir borgerlig när den förespråkar äktenskap som det enda möjliga sättet för män och kvinnor att leva tillsammans eller ens att ha sex på. Hyllar man att människor stadgar sig tvåsamt, ser ner på prostituerade som osolidariska, och anser att ingen kan ha ett värdigt liv när den personen säljer sex, då har man ett väldigt borgerligt, klassföraktande livs- och familjeideal. Jag menar inte att det handlar om att vara politiskt borgerlig, det är något helt annat. Och ja, jag är väl medveten om att de här åsikterna är vanligare inom vänstern och Fi.

  ”Jag vidhåller att ni i fi ofta är påverkade av radikalfeminism”

  Självklart, och att ge plats för andra frågor än de som historiskt behandlats av straigthta, friska, vita cisfeminister från medelklassen är ett försök att ändra på det. Blev jag löjlig nu igen?

  ” eftersom ni ofta i er argumentation snackar om män som förövare och kvinnor som offer, ni ägnar er ofta åt förenklade beskrivningar av komplicerade problem.”

  Jag skulle för det första vilja se lite exempel och för det andra påpeka att män ofta är förövare och kvinnor ofta är offer. Innan det går att säga det utan att ständigt bli stämplad som en manshatande radikalfeminist med särintressen kommer vi att fokusera på den delen av vår politik. Det finns många andra också. Vill du att Fi ska lyfta andra frågor så är du välkommen på nästa partikongress, eller bara att gå med och göra något åt saken själv.

  ”Radikalfeminister och queerfeminister är ense om att patriarkala strukturer existerar och att det är viktigt att bekämpa dem.”

  Jo, typ, men så kallar de sig också feminister. Har du någon annan definition på det ordet?

  SvaraRadera
 20. ”Ditt resonemang om att prostitution inte går att skilja från trafficking blir något absurda. Prostitution handlar om att sälja sex frivilligt, trafficking med tvång. Med ditt resonemang skulle man också kunna säga det är inte är enkelt att skilja arbete från slaveri, även där är det en gråzon.”

  Ja, och då tycker jag det vore väldigt oansvarigt att öppna för en bransch som är känd för sina exceptionellt usla arbetsvillkor.

  Ska jag tolka det här som att du tycker begreppet skuldslaveri är meningslöst och att polisen ska sluta utreda de fallen?

  Det ändrar ändå inte det faktum att världens legaliserade bordeller har en stor minoritet sexslavar som anställda. Vad driver systemet? Jo, mäns sexköp. En konsumtion som så gott som alla kvinnor, och många män dessutom, verkar klara sig utan.

  ”Här håller jag inte med dig. Det där är ju individuellt,”

  Vad det gäller arbetsvillkoren så visst, men hur sexköpare och sexsäljare värderas är det en väldig skillnad på. Sverige är ett av de få länder i världen där sexköp anses relativt fult. Om du däremot kan peka på enda land där sexarbetare, generellt, inte tillhör några av de mest undanskymda och diskriminerade samhällsgrupperna så skulle jag bli förvånad.

  SvaraRadera
 21. ”Och historiskt har manlig prostitution betytt att sexköparna varit offer för utpressning och ibland våld från killar som låtsats sälja sex men haft som syfte att råna männen”

  Har du siffror på det? Jag tror det är och har varit minst lika vanligt på dejter nämligen. Anser du förresten att utpressningen har att göra med det faktum att det sker ett sexköp eller att en man köper sex av en annan man? Två helt olika frågor, tycker jag i varje fall.

  Vad det gäller grov brottslighet vet nog både du och jag hur köns(o)balansen ser ut. Man kan tolka siffrorna som utslag av testosteron, fria (men väldigt samstämmiga) val, eller som att något är fel med manligheten. Fast det vore ju bara att kalla män förövare och det är ju ofint.

  ” Hallå, återigen hur ska du fixa det utan att legalisera prostitution?”

  Jag har inget konkret förslag, men det borde väl inte vara omöjligt att ta fram när sexköpslagen bara förbjuder sexköp?

  ” Om nu det är "klassproblemet" som är den främsta orsaken till att Fi är emot prostitution bör man väl jobba för att ge människor social trygghet och få möjlighet att arbetskraftsinvandra och även kunna jobba med annat än prostitution.”

  Check, check, check.

  ”Jag säger att vi inte ska vara förmyndare och bunta ihop någon av de två grupperna som att bara vara offer.”

  Jag pratar statistik och generella problem, när har jag inte erkänt att prostitution är mångfacetterad? Som jag redan har skrivit tror jag mycket väl att sexköpslagen är en onödig förmyndarlag för eskorter och sexkonsulter. Om vi ändå ska prata om att bunta ihop människor så verkar du inte precis ha problem att göra det med muslimer…

  ”men om jag är vit medelklass så betyder det inte att jag därmed blir "förmynadare"”

  Nej, men dina och mina röster och dina erfarenheter tillför väldigt lite. De är old news och jag skulle vilja höra något annat. Oavsett klassbakgrund tillhör du och jag de ändå de kategorier människor som får komma till tals och inte behöver ödsla så mycket tid bara på att bemöta idioter som hatar eller uttrycker vilka korkade idéer som helst om oss. Alltså syns vi på bekostnad av andra. Är det så konstigt att påstå?

  ” Då börjar ni ofta snacka om islamofobi trots att det är helt absurt. ”

  Nej, det är inte absurt. Jag klarar av att hålla två idéer i huvudet samtidigt, och dessutom att bli arg på oinformerade, fördomsfulla och felaktiga saker folk påstår om muslimer och islam.

  ” Du hade vett nog att i ditt meddelande inte kalla mig islamofob men återigen, om du skulle göra det ska jag kalla dig judehatare. Folk som missbrukar ordet islamofobi ska trängas tillbaka.”

  Islamofob tycker jag vore ett för starkt ord i ditt fall, men jag tvekar inte att använda det, som du kanske sett på andra sidor. : )

  Räknar du mig till de som överanvänder ordet islamofob, och varför skulle jag i såna fall vara antisemit? Hur ska jag tolka det där sista förresten?
  /Richard

  SvaraRadera
 22. ”Och historiskt har manlig prostitution betytt att sexköparna varit offer för utpressning och ibland våld från killar som låtsats sälja sex men haft som syfte att råna männen”

  Har du siffror på det? Jag tror det är och har varit minst lika vanligt på dejter nämligen. Anser du förresten att utpressningen har att göra med det faktum att det sker ett sexköp eller att en man köper sex av en annan man? Två helt olika frågor, tycker jag i varje fall.

  Vad det gäller grov brottslighet vet nog både du och jag hur köns(o)balansen ser ut. Man kan tolka siffrorna som utslag av testosteron, fria (men väldigt samstämmiga) val, eller som att något är fel med manligheten. Fast det vore ju bara att kalla män förövare och det är ju ofint.

  ” Hallå, återigen hur ska du fixa det utan att legalisera prostitution?”

  Jag har inget konkret förslag, men det borde väl inte vara omöjligt att ta fram när sexköpslagen bara förbjuder sexköp?

  ” Om nu det är "klassproblemet" som är den främsta orsaken till att Fi är emot prostitution bör man väl jobba för att ge människor social trygghet och få möjlighet att arbetskraftsinvandra och även kunna jobba med annat än prostitution.”

  Check, check, check.

  ”Jag säger att vi inte ska vara förmyndare och bunta ihop någon av de två grupperna som att bara vara offer.”

  Jag pratar statistik och generella problem, när har jag inte erkänt att prostitution är mångfacetterad? Som jag redan har skrivit tror jag mycket väl att sexköpslagen är en onödig förmyndarlag för eskorter och sexkonsulter. Om vi ändå ska prata om att bunta ihop människor så verkar du inte precis ha problem att göra det med muslimer…

  ”men om jag är vit medelklass så betyder det inte att jag därmed blir "förmynadare"”

  Nej, men dina och mina röster och dina erfarenheter tillför väldigt lite. De är old news och jag skulle vilja höra något annat. Oavsett klassbakgrund tillhör du och jag de ändå de kategorier människor som får komma till tals och inte behöver ödsla så mycket tid bara på att bemöta idioter som hatar eller uttrycker vilka korkade idéer som helst om oss. Alltså syns vi på bekostnad av andra. Är det så konstigt att påstå?

  ” Då börjar ni ofta snacka om islamofobi trots att det är helt absurt. ”

  Nej, det är inte absurt. Jag klarar av att hålla två idéer i huvudet samtidigt, och dessutom att bli arg på oinformerade, fördomsfulla och felaktiga saker folk påstår om muslimer och islam.

  ” Du hade vett nog att i ditt meddelande inte kalla mig islamofob men återigen, om du skulle göra det ska jag kalla dig judehatare. Folk som missbrukar ordet islamofobi ska trängas tillbaka.”

  Islamofob tycker jag vore ett för starkt ord i ditt fall, men jag tvekar inte att använda det, som du kanske sett på andra sidor. : )

  Räknar du mig till de som överanvänder ordet islamofob, och varför skulle jag i såna fall vara antisemit? Hur ska jag tolka det där sista förresten?
  /Richard Hedström

  SvaraRadera
 23. "dina och mina röster och erfarenheter" ska det stå. Vi vill väl inte ha ett flame war?
  /Richard

  ps. jag kan, via en bekant som är tillfrisknad nazist, säga att du hade rätt om Svenskarnas parti Bengt. Arbetsläger är vad som gäller för de perversa när SVP kommer in i riksdagen. Om de inte byter namn innan förstås. Ja, så ska de ju in också.
  /Richard

  SvaraRadera
 24. Richard

  "Den blir borgerlig när den förespråkar äktenskap som det enda möjliga sättet för män och kvinnor att leva tillsammans eller ens att ha sex på."

  Inte för att jag vill försvara radikalfeminister men det där tycker jag är en orättvis beskrivning. Tvärtom har de ofta varit negativa till äktenskapet som institution eftersom de menar att äktenskapet är "kvinnoförtryckande". Och det där blir givetvis ännu mer tydligt heteronormativt (och enligt mig delvis fel i sak) eftersom vi nu har en könsneutral äktenskapslag. Men även innan vi hade det snackade radikalfeminister ofta om relationer som om det är detsamma som heterorelationer. Förutom när de skrev debattartiklar om HBT-rättigheter och besökte gayfestivaler då blev de plötsligt homovänliga. Det är nog få radikalfeminister som är homofoba, problemet är att de reducerar samlevnad och relationer till hetero när de debatterar inför mainstreampubliken.

  "Jag har inget konkret förslag, men det borde väl inte vara omöjligt att ta fram när sexköpslagen bara förbjuder sexköp?"

  Men syftet med se4xköpslagen måste väl vara att prostituion försvinner och ni vill ju definitivt i fi inte legalisera den. Hur ska då prostituerade sexförsäljning kunna ge pensionspoäng eller sjukersättning?

  ”Jag vidhåller att ni i fi ofta är påverkade av radikalfeminism”

  Självklart, och att ge plats för andra frågor än de som historiskt behandlats av straigthta, friska, vita cisfeminister från medelklassen är ett försök att ändra på det."

  Jag vet att fi jobbar mot olika typer av diskriminering. Men när ni ska debattera jämställdhet, porr, prostitution, våld i nära relationer etc hamnar ni ofta i en heteronormativ debatt. Samma problem har Vänsterpartiet. Även Miljöpartiet resonerade fram till för några år sedan likadant men de är idag betydligt bättre om än inte bra vilket för övrigt inte något parti egentligen är ännu när det gäller den här typen av debatter.

  Det jag ogillar med Fi är att man ofta är helt fixerade vid biologiska kön i debattartiklar, man snackar om män hit och kvinnor dit trots att de individuella skillnaderna ofta är större inom könen än mellan dem.

  ”Och historiskt har manlig prostitution betytt att sexköparna varit offer för utpressning och ibland våld från killar som låtsats sälja sex men haft som syfte att råna männen”

  Har du siffror på det? Jag tror det är och har varit minst lika vanligt på dejter nämligen. Anser du förresten att utpressningen har att göra med det faktum att det sker ett sexköp eller att en man köper sex av en annan man? Två helt olika frågor, tycker jag i varje fall."

  Vi talar här om en historisk situation när det var socialt tabu att vara homsexuell. Jag har inga siffror men läs böcker om svensk homohistoria. Det har getts ut flera böcker om det.

  Menar du att orsaken till att män är överrepresenterade när det gäller sexköp möjligen är testoteron? Då kanske det där testoteronet också gör män lämpligare till vissa jobb eller? Försök arguementera konsekvent. Poängen är annars att andelen homomän som köper sex tycks vara lika hög kanske högre än andelen heteromän som köper sex. Hur kan de främsta orsaken med sexköp vara att förtrycka kvinnor som vissa i fi antyder? Hur förtrycker bögar kvinnor när de köper sex av andra män?

  Bengt

  SvaraRadera
 25. "Om vi ändå ska prata om att bunta ihop människor så verkar du inte precis ha problem att göra det med muslimer"

  När har buntat ihop muslimer. Det är tragitsk för dig själv att du skriva sådant och det försämrar din trovärdighet. Jag har aldrig någonsin på den här bloggen buntat ihop muslimer.

  Så var vi där med antydningar om islamfobi. Du är judehatare Richard som är med i ett parti Fi som är tydligt Israelkritiskt. Kallar du mig för att bunta ihop muslimer kallar jag dig för att bunta ihop judar.

  Du har också skrivit fördomsfulla saker om mig där du gissat en massa saker om mig som du inte vet. Men ni radikala fi:are kan väl inte ha fördomar? Fel, även du har fördomar vilket du redan avslöjat.

  "Islamofob tycker jag vore ett för starkt ord i ditt fall, men jag tvekar inte att använda det, som du kanske sett på andra sidor."

  Det är kanske för starkt ord att avnända judehatare i ditt fel men halvantisemit är du nog. Är du förresten pedofil Richard? Jag har tolkat som att du är för sex med minderåriga och för polyamorösa relationer (även med barn+). Kanske det inte är sant och kanske det är för starkt ord att kalla dig pedofil men jag är kritiskt emot att du har svårt att fördöma sex mellan vuxna och barn. Du har inte gjort det hittills. Jag har däremot kritiserat Sverigedemokraernas islamfobi.

  Har du själv haft sex med barn Richard eller du är bara ideologiskt för det?

  Jag påtalar att alla muslimska samfund är homofientliga och muslimska länder generellt har sämre lagar för HBT-personer än kristna. Det är fakta. Besvärar det dig får du väl berätta vad som inte stämmer. Något du inte kunnat göra.Du kan inte redovisa något islamofobt jag skrivit vilket är avslöjande?

  Återigen gissar du om hur min situation är när du säger jag inte ofta behöver bemöta intolerans. Du vet inte något om det.

  Ärligt talat verkar du något uppblåst och korkat fördomsfull. Du vet inget om min situation. Du envisas med det trots jag förtydligat det för dig. Du skriver att jag buntar ihop muslimer trots att jag ALDRIG gjort det här på bloggen.

  Men ni i fi är väl inte kända för att ägna er åt någon självkritik. Det är frasradikalt pladder utan innehåll från dig och dina partikompisar ofta.

  Kanske inte konstigt att ni desperat behöver bränna pengar för att hamna i tidningen eller att ni har marginellt stöd bland de kvinnor ni låtsas tala för.

  Fram till dess att du ber om ursäkt för att du skrev att jag buntar ihop muslimer ELLER publicerar ett citat där jag gjort det ska jag konsekvent kalla dig pedofil Richard.

  Bengt

  SvaraRadera
 26. Hade det varit något med dig Richard hade du bett mig om ursäkt för att du kallade mig "vit medelklass" och försökte använda det emot mig i en debatt. Inte för att det är fel att vara vit och medelklass utan för att du inte ska snacka om sådant du inte vet något om. Istället för att erkänna du hade fel och be om ursäkt ändrar du nu vit medelklass till att betyda att man är bloggare. Snacka om korkad analys från dig. Du tycks inte vet att det är folk med olika hudfärg och med olika social bakgrund som bloggar. Men enligt dina fördomar blir de då "vita" och "medelklass".

  Resonerar de flesta i Fi som dig avslöjar jag de jag redan gissat, de med de värsta fördomarna är ofta i partier som fi. De vet ju hur män, kd-politiker, smålänningar, norrlänningar, radhusfolk etc är. De har exakt lika mycket fördomar som andra bara inte om de grupper som högerpopulister har.

  Gudrun Schyman blev 2003 fälld för skattebrott, hon fifflade med skatt till den offentliga sektor hon argumenterat för som v-ordförande. Därför fick hon lämna den posten. Hennes ursäkt var patetiskt, hon lät sin man sköta ekonomin, snacka om att göra sig själv till en bimbo trots att hon annars talar om jämställdhet. Det är sådana människor som Richard representerar. Min bloggbesökare får själva dra analysen hur trovärdigt fi är inom HBT-politiken med sådana lögnaktiga och falska politiker.

  Bengt

  SvaraRadera
 27. Efter att jag avslöjar korkade kommentarer från fi-politikern Richard om min ekonomiska situation (som han inte vet något om) och att jag skulle bunta ihop muslimer (vilket är en lögn från Richard som själv är antisemit) kan jag avslöja några korkade kommentarer från Schyman tidigare skattefifflare och låtsades då vara bimbo.

  "Jag tror säkert att det finns enstaka personer som lever i prostitution och menar att de trivs med det. Men jämfört med det stora flertalet, de som befinner sig i prostitutionens olika nivåer och uttryck - alltifrån köpare hemma i lägenheten till den mest förnedrande traffickingtillvaron - är det en liten grupp."

  Hur vet Schyman hur liten den gruppen är? Hon gissar sig till saker och låtsas som det är fakta precis som Richard.

  "Men maktfrågan är central. Därför handlar inte sexköpslagen om att förneka någon att leva ut sin sexualitet. Lagen används när det inte längre handlar om sexualitet. Vad lagen säger är att det är förbjudet att köpa en annan människas kropp och utnyttja den för sådant som till synes har med sexuell lust att göra.
  Sexköpslagen är alltså inte en moralisk lag som talar om att en viss sorts sex är fel. Den reglerar inte vår sexualitet."

  Här skriver Schyman att sexköp egentligen är sex. Snacka om att försöka definiera vad andra kallar sex. Argumentation blir sanaslöst fånig från Schyman.

  Med den retoriken kan vi avgöra att BDSM-sex egentligen inte är sex utan våld och då kan vi utan problem förbjuda det också. Utan att kalla det för moralism. haha

  Bengt

  SvaraRadera
 28. Här är länkten till artikeln från Schyman.

  http://www.expressen.se/debatt/1.2077382/sexkop-ar-ingen-mansklig-rattighet

  Skulle kunna vara satir på någon galen radikalfeminist men är tyvärr inte det.

  Bengt

  SvaraRadera
 29. Kalla mig pedofil du. Jag konstaterar att du inte har berättat hur en legaliserad prostitution ska förbjuda skuldslaveri och lämnar den här debatten nu.
  /Richard Hedström

  SvaraRadera
 30. Richard

  Som väntat hade du inget citat där jag buntat ihop muslimer.

  Du har inte ens kurage not att erkänna att du ljög. Ynkligt av dig.

  Och vem har sagt att legaliserad prostitution skulle orsaka att alla problem försvann. Skuldslaveri kan dömas ut i krogjobb också. Ska vi då förbjuda folk att jobba på krogar med din logik? Du verkar smart.

  Bengt

  SvaraRadera