torsdag 8 juli 2010

Moderaterna försiktigt positiva till frihetlig "könsbyteslag"

Moderaterna säger inte ja till att avskaffa sterilitetskravet i könstillhörighetslagen. Det berättar Olof Lavesson efter att jag mailat honom. Däremot så gör Moderaterna sin hittills mest positiva kommentar till att förändra könstillhörighetslagen i en frihetlig riktning. Från Olof Lavessons svarsmail.
När det gäller transsexuella och könstillhörighetslagen delar vi uppfattningen att dagens lagstiftning är förlegad. Att utredningen nu är genomförd och presenterad är därför oerhört glädjande. När det gäller de enskilda förslagen har Moderaterna inte tagit officiell ställning till hur en ny lagstiftning kan utformas men vi ser positivt på de förslag som presenteras.
Först är det viktigt att konstatera att Moderaterna förtjänar skarp kritik för att inte skaffat sig några åsikter om könstillhörighetslagen trots att den första utredningen om lagen presenterades redan 2007. Ansvaret för det har främst m-ledamöterna i riksdagens socialutskott. De har varit ointresserade av att engagera sig för en frihetligare lag.

Trots det är det intressant, och inte oviktigt, att m som parti nu "ser positivt på de förslag som presenteras" och konstaterar om nuvarande könstillhörighetslag att den är "förlegad". Socialstyrelsens utredning föreslår bl.a. ett avskaffande av kraven att någon måste vara ogift, svensk medborgare och steriliserad för att få juridiskt byta kön. Socialstyrelsen är också positiv till att transsexuella ska få spara könsceller.

I den partirapport jag ska lämna i sommar har jag med tre reformer av könstillhörighetslagen, avskaffande av kraven att vara ogift och svensk medborgare och sparande av könsceller. Debatten om avskaffande av sterilitetskravet är ganska ny eftersom det var först med Socialstyrelsens utredning från 30 juni i år som det blev ett tydligt sådant förslag, den gamla utredningen från 2007 ville visserligen avskaffa det kravet men istället införa ett kastrationskrav vilket varit ännu värre. Av den orsaken ska jag inte ha med partiernas åsikter om sterilitetskravet i årets partirapport, däremot blir det nog en del av nästa års rapport.

Låt oss tolka svaren från m som ja till reformerna, vilket de givetvis inte är egentligen, för att jämföra partiets politik då med andra partier. Då skulle resultatet bli följande med det poängsystem jag använder i mina partirapporter.

Maxpoäng 16.

Centerpartiet 16p
Folkpartiet 16p
Vänsterpartiet 16p
Miljöpartiet 16p
Socialdemokraterna 15p
Moderaterna +3p till 13p
Kristdemokraterna 8p
Sverigedemokraterna 4p

I den situationen hade det bara varit tre HBT-reformer kvar som Moderaterna ännu inte sagt ja till.

Införa ett förbud mot diskriminering p.g.a. könsidentitet i regeringsformen.
Att lagen om hets mot folkgrupp även ska skydda transpersoner.
Att straffskärpningslagen vid hatbrott explicit ska skydda transpersoner.

Och det hade betytt av sex av sju riksdagspartier varit nära "perfect record" inom HBT-politiken. Men nu tvekar alltså Moderaterna ännu om förändringar av könstillhörighetslagen.

Fyra riksdagspartier, Centerpartiet, Folkpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, är för att avskaffa sterilitetskravet i könstillhörighetslagen. Kristdemokraterna tvekar precis som Moderaterna. Socialdemokraterna har ännu inte svarat.


Uppdatering 1.

Som jag skrivit tidigare här på bloggen ska jag följa om någon av partiledarna säger något om HBT-rättigheter i sina respektive tal vid Almedalsveckan i Visby. Hittills har Fredrik Reinfeldt (m), Lars Ohly (v), Jan Björklund (fp) och Maud Olofsson (c) talat. Ingen av dem har nämnt något om HBT. Ikväll är det Mona Sahlin (s) som talar, imorgon Göran Hägglund (kd) och på lördag någon av Miljöpartiets språkrör.


Uppdatering 2.

Synovate har gjort en opinionsmätning om vad svenska folket tycker om riksdagspartierna. Attityderna redovisas i media för respektive parti den dag dess partiordförande talar vid Almedalsveckan i Visby. Ikväll är det Göran Hägglund, ordförande i Kristdemokraterna, som ska tala där.

Från Dagens Nyheter.
Kristdemokraterna måste framstå som mindre religiösa och mer toleranta mot homosexuella för att kunna vinna nya väljare, enligt Synovates mätning inför partiets dag i Almedalen....

– För att få de potentiella väljarnas röster bör Kristdemokraterna framstå som mindre religiösa, mer toleranta, och också ändra sin syn på homosexualitet och familjepolitik.
Det här bör inte vara något nytt kd-politiker. Partiets egen valanalys 2006 visade att en av de främsta orsakerna till att de hade svårt att få nya sympatisörer var deras negativa politik för homosexuella. Synovates mätning visar att det är så även idag.

Det är en gåta att kd ägnat så mycket tid de senaste åren åt att försöka stoppa en könsneutral äktenskapslag. Många kd-politiker menar ännu att samkönade par inte är värda att ingå borgerliga äktenskap. Svenska folket är emot en sådan inskränkthet. De senaste åren har socialminister Göran Hägglund också hanterat förslaget om en ny "könsbyteslag" på ett närmast uselt vis.

Men det finns också tecken på en försiktig förändring. I juni i år gjorde kd en helomvändning och sa ja till närståendeadoptioner för samkönade par. Kristdemokraterna i Stockholm ska för första gången vara med vid Stockholm Pride i sommar. Men det krävs flera förändringar innan kd blir ett tolerant parti.

Efter att RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund skrivit om föreningens kampanj "Verklighetens folk" i en debattartikel på Newsmill har Kristdemokraternas HBT-politiske talesperson, Michael Anefur, igår lämnat ett ganska välvilligt och positivt svar. Intressantast är kanske att han skriver att han själv är för att transpersoner ska få skydd av lagen om hets mot folkgrupp. Kd är för en utredning av det men har ännu inte sagt ja i sak till reformen.

Samtidigt har partiet också HBT-fientliga politiker som Lennart Sacredeus och Tuve Skånberg. Kristdemokraterna är det parti i Sverige som är mest internt oenigt inom HBT-politiken idag.

Även Svenska Dagbladet och Dagen skriver om att många svenskar vill att Kristdemokraterna skaffar sig en bättre politik för homosexuella och bisexuella.

Sydsvenska Dagbladet har en artikel om Göran Hägglund idag där en del har koppling till HBT-rättigheter.
I Almedalen finns gayaktivister med T-shirtar med texten ”Verklighetens folk”.

De känner sig trampade på av Göran Hägglund. De vill visa att verklighetens folk, verklighetens familjer, inte behöver vara mamma–pappa–barn.

Nu verkar KD vilja blidka gayrörelsen. ”Ni hbt-personer tillhör också verklighetens folk”, skriver partiet (fast KD är fortfarande emot att homosexuella ska få gifta sig eller adoptera barn).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar