lördag 17 juli 2010

Europride i Polen där det "liberala" regeringspartiet är homofientligt.

Idag hålls den första Europrideparaden i Östeuropa. Ca 20 000 väntas demonstrera i Warszawa i Polen och stadens politiska ledning har samarbetat med arrangörerna när det gäller säkerheten. Det här hade varit helt omöjligt bara för några år sedan.

Gayföreningar var fram till 1980-talet förbjudna i Polen och alla andra kommunistdiktaturer i Östeuropa. Inte heller hade man då några lagar mot diskriminering p.g.a. sexuell läggning eller liknande rättigheter. Värst var situationen i Sovjetunionen där man systematiskt fängslade och spärrade in homosexuella och bisexuella på mentalsjukhus.

Den regim som var "tolerantast" var kommunistdiktaturen i Tjeckoslovakien som t.o.m startade några statliga gaybarer. Syftet med det var dock främst att bögar och lesbiska skulle vara där och inte samarbeta med den politiska oppositionen. Även i Tjeckoslovakien var homoföreningar förbjudna.

Först efter att länderna blivit demokratier från 1989 och framåt blev gayföreningar tillåtna.

Från Europride Warzaw 2010.
The first Polish event including representatives of the LGBT community took place on Valentine's Day in 1993, when a handful of gays and lesbians demanded the right to love. Five years later three masked people stood in the same place, demonstrating their presence. Back then nobody even dreamt that an open air LGBT festival could one day be organised in Warsaw one day.

Three years later, on May the 1, 2001, 300 people walked the Warsaw streets in the first Pride Parade. There was only one rainbow flag, and it all happened without much publicity.
De senaste åren har attityderna förändrats en del i Polen, främst i de större städerna. Fler är homovänliga, andra är ännu konservativa men har nyanserat sig något. Att homofobin dock ännu är vanlig i landet avslöjas av Svenska Dagbladet som redovisar resultaten av en del opinionsmätningar.
En av fyra polacker känner en person med homosexuell läggning. Men 64 procent av den vuxna befolkningen accepterar inte offentliga manifestationer av homosexuella män eller kvinnor, enligt en undersökning från CBOS som genomfördes i april.

77 procent av de tillfrågade tycker att homosexuella män inte bör arbeta med barn eller ungdomar. Motsvarande siffra för kvinnor var 82 procent. Trots detta uppger 76 procent att de själva inte har något emot arbeta tillsammans med personer med homosexuell läggning. Bara 8 procent av polackerna tycker att homosexualitet är något normalt.

I huvudstaden Warszawa som anses vara öppnare och mer tolerant än resten av landet är 45 procent av de tillfrågade för Europride, enlig en undersökning från PBS DGA. För fem år sedan när homoparaden i Warszawa förbjöds var det bara en tredjedel av de tillfrågade som stödde manifestationen.
Det är givetvis förfärligt att det ännu är ca 80 % av befolkningen som inte tycker att homosexuella ska få jobba som lärare. Men eftersom ungefär lika många inte har problem att jobba tillsammans med bögar och lesbiska tyder svaren på att den främsta orsaken till intoleransen inte är homohat utan en allvarlig okunskap där man fått för sig att bögar och lesbiska i varje situation försöker "förföra" andra, även barn.

Bronislaw Komorowski från liberal-konservativa PO vann presidentvalet i Polen för några veckor sedan. Ibland kallas Komorowski och hans parti DO för liberaler i svensk media. Partiet är dock bara liberalt inom den ekonomiska politiken, socialt är de konservativa och emot varje juridiskt erkännande av samkönade relationer typ partnerskapslag. Partiets ordförande Donald Tusk, som är Polens statsminister, har offentligt sagt att han är emot gayparader men att "det tyvärr inte är konstitutionellt möjligt att förbjuda dem". Att han och partiet ibland kallas "liberaler" är nog för att konservativa PiS är ännu värre och försökt förbjuda gayparader och även spridit homofientlig propaganda.

Alla borgerliga partier i parlamentet i Polen är homofientliga. Det är bara socialdemokratiska SLD som är för en partnerskapslag för samkönade par. SLD är landets tredje största parti efter DO och PiS.

Vi i Sverige kan vara stolta över att vi har betydligt HBT-vänligare lagar än Polen. Men i ett avseende är Polen faktiskt mer progressivt. Det är ett av tre EU-länder, övriga är Spanien och Italien, där män som har sex med män har rätt att bli blodgivare. Här i Sverige är det ännu totalförbud för gruppen trots flera års debatt och ett förslag från Socialstyrelsen om att män som inte haft sex med någon annan man det senaste året ska få ge blod.

Generellt har dock Polen alltså betydligt sämre HBT-lagar än Sverige. Man har inget förbud mot diskriminering p.g.a. könsidentitet och diskriminering p.g.a. sexuell läggning är bara förbjudet inom arbetsmarknaden, något som är ett krav från EU.

I flera andra länder i Europa är situationen ännu värre vilket visar att manifestationer som Europride är viktiga. Vitryssland, Ukraina, Moldavien, Makedonien och Ryssland förbjuder gayparader och demonstrationer för HBT-personers mänskliga rättigheter. Vitryssland, Serbien, Bosnien och Turkiet förbjuder homosexuella och bisexuella att göra värnplikten och jobba i försvaret.

De två EU-länderna Grekland och Bulgarien har delvis olika sexualbrottslagar för samkönade och olikkönade sexbrott. Trots att det är helt oförenligt med EU:s policy om icke-diskriminering. Två andra länder, Irland och Litauen, följer inte heller policyn i unionen när de förbjuder transsexuella att juridiskt byta kön. Ett sådant förbud har även Albanien.

Andra artiklar om Europride i Polen.

DN Sds Dagen


Uppdatering 1.

Expressen har idag ett test där läsare ska svara på frågor om vad man vet om sex förr och nu. Det är främst sådant som man kan kalla kuriosa. Men också en del intressanta saker i debatten om vad som är ursprungligt när det gäller sexuella relationer. Konservativa snackar ofta om att den patriarkala monogama heterosexuella kärnfamiljen alltid varit norm bland människor fram till "radikaler" de senaste decennierna försökt få respekt för andra typer av relationer.

Här är några fakta enligt Expressen.
Våra förhistoriska förfäders sexliv jämförs bäst med - promiskuösa chimpansers sexliv.

Baserat på grottmålningar kan man se att istidens kvinnor var - lika intresserade av sex som sina manliga partners.
Det här betyder givetvis inte promiskuösa relationer måste vara ett ideal idag. Varje människa måste själv avgöra om man vill söka monogama eller icke-monogama relationer, det viktiga är att man är ärliga mot varann. Men det avslöjar att den patriarkala monogama kärnfamiljen inte är något ursprungligt. Det är för övrigt få djurarter där det är norm. Det är något som är kulturellt skapat. Och precis som man kan ändra normer när det gäller monogami kan man göra det när det gäller vilka familjetyper som förtjänar respekt.

Uppdatering 2.

Ny artikel i Dagens Nyheter efter Europrideparaden.1 kommentar:

  1. Bengt. Ang. din uppdate så har du själfallet helt rätt. Kristna hetrokarlar (trots - från föräldrarna heteroivrig sexuell bedjardöpning i kyrkor, konfirmerande, och sen pompös dyr bejarvigsel) är verkligen inte nån garanti för att alstrade barn där skulle må extra bra i den vidskepelsen. Stackars barn. Men KD och pinströrelsen kämpar ju ivrigt att hålla den förljugna andliga myten vid liv. /Åke

    SvaraRadera