söndag 4 juli 2010

Biskop Koskinen gör reklam för kd trots att han är för homoäktenskap.

En biskop som är för homoäktenskap har fått ansvaret att göra reklam för Kristdemokraterna inför höstens riksdagsval. Londons konservative borgmästare avslöjar att han är för en en könsneutral äktenskapslag. Finland blir det fjärde landet i Norden med en könsneutral äktenskapslag. Alla partier har i ena delen av Irlands parlament sagt ja till en partnerskapslag för samkönade par. Ännu några positiva tecken 2010.

Det är mycket ovanligt att biskopar offentligt avslöjar vilket parti de ska rösta på men igår hände det. Lennart Koskinen, biskop i Visby stift, är med i ny reklamfilm från Kristdemokraterna inför höstens riksdagsval. Det berättar tidningen Dagen.

De homofientliga delarna av Kristdemokraterna är nog måttligt förtjusta i det nya affischnamnet. Koskinen har offentligt förklarat att han är för en könsneutral äktenskapslag. Från en artikel i Dagen sommaren 2009.
Koskinen motiverar i Aftonbladet sitt ställningstagande för homoäktenskap så här:

- Eftersom vissa personer blir kära av personer av samma kön, och det finns en naturlig variation i skapelsen, vore det ett hån och ren diskriminering att inte låta dem gifta sig.
Den som är kritisk kanske menar att det här visar att Kristdemokraterna är desperata inför att kanske inte klara 4 %-spärren i höst och därför samarbetar med en biskop som tycker tvärtemot partiet när det gäller en viktig värderingsreform. Men det kan också vara ännu ett tecken på att partiledningen börjat acceptera att man ska vända sig till andra grupper i samhället än de homofientliga extrema delarna av frikyrkligheten.

Det händer även en del i andra länder när det gäller äktenskap- och partnerskapsdebatten.

Brittiska siten Pinknews berättar att i Storbritannien har liberalen Lynne Featherstone, jämställdhetsminister, förklarat att regeringen förbereder ett förslag att tillåta religiösa vigselceremonier för samkönade par. Det efter att parlamentet tidigare i år röstat för reformen.
According to today's Telegraph, Ms Featherstone said in a parliamentary answer that the Coaltion Government were proposing that gay couples could be permitted to use "religious readings, music and symbols".

At today's Pride parade, Mayor Boris Johnson pledged his support for full gay marriage equality.
Londons konservative borgmästare har alltså offentligt deklarerat att han är för en könsneutral äktenskapslag. Och det är möjligt att det om några år blir verklighet. även i Storbritannien. Från en annan Pinknewsartikel.
Liberal Democrat MP and equality minister Lynne Featherstone has said that the government will consult with a range of stakeholders on progressing civil partnerships and gay marriage.
Finlands regering har redan sagt att de ska starta en sådan äktenskapsutredning. Det avslöjar HBT-siten QX.
Finlands justitieminister Tuija Brax lät idag, under pågående Helsinki Pride, meddela att hon kommer beställa en utredning i höst om en ny äktenskapslag.

Brax sitter i regeringen för De Gröna och säger att man räknar med stöd för att låta par av samma kön gifta sig från alla partier tom Centern. Samlingspartiet, svenska moderaternas syskonparti, tog i juni ställning för en förändring av äktenskapslagen.
Högerpartiet Samlingspartiet har alltså sagt ja till en könsneutral äktenskapslag i juni i år och enkäter från i våras visade att det även är stöd för reformen bland de flesta parlamentsledamöter från Socialdemokraterna. Inom Centerpartiet är frågan mer kontroversiell men de flesta väntas acceptera reformen. Sedan flera år är Vänsterförbundet, liberala Svenska Folkpartiet och Miljöförbundet för en könsneutral äktenskapslag.

Det är bara två partier i parlamentet som är tydligt emot homoäktenskap och de flesta andra HBT-reformer, Kristdemokraterna och det främlingsfientliga partiet Sannfinnländarna. Båda två är dock oppositionspartier så de kan inte blockera reformen.

På Irland har ena delen av landets parlament sagt ja till en partnerskapslag för samkönade par avslöjar Pinknews. Eftersom alla partier, från höger till vänster, var eniga om att det var ett bra förslag blev det inte ens någon omröstning. Även om vissa individer i en del partier var emot reformen. Den nya partnerskapslagen ger dock inga juridiska rättigheter när det gäller barn, varken närståendeadoptioner eller övriga adoptioner. Något som det fått viss kritik för bland HBT-rörelsen som dock trots det är mycket positiv till att landet äntligen får en partnerskapslag. Inseminationer på kliniker är tillåtna även för ogifta kvinnor på Irland och därmed även för lesbiska kvinnor.

Tre av de fem partierna i Irlands parlament är för en könsneutral äktenskapslag och en helt likställd adoptionslag, Socialdemokraterna, Gröna och nationalistiska vänsterpartiet Sinn Fein. De två borgerliga partierna, Fianna Fail och Fine Gael, tvekar och menar att det är tillräckligt med en partnerskapslag nu även om de inte sagt att de vägrar diskutera fler reformer senare. Socialdemokraterna menar att det krävs en förändring av konstitutionen för att införa en könsneutral äktenskapslag. Även om de är för det senare har de nu fokuserat på att de juridiska rättigheterna ska vara så lika som möjligt för samkönade och olikkönade par. Fianna Fail och Gröna är de två regeringspartierna.


Uppdatering 1.

Nya artiklar med HBT-koppling.

Dagens Nyheter Miljoner i Pridetåg i London

Dagen Kristna bad om ursäkt i prideparad

Både SvD och DN skriver om att Almedalsveckan, politikernas egen Pridefestival (dock utan parad) startar imorgon. Ska någon av partiledarna och språkrören säga något om bögar, lesbiskas och transpersoners rättigheter i sina tal? Något om att det ännu är ca 80 länder som har totalförbud mot samkönade relationer? Något om det är fel att transsexuella i Sverige 2010 tvingas till tvångsskilsmässor och tvångssteriliseringar? Något om att antalet anmälda hatbrott mot HBT-personer inte minskar trots att samhället blivit mer tolerant generellt?


Uppdatering 2

Kristdemokraternas stämma beslutade på lördagen att vara för en utredning av "frivillig sambeskattning" av gifta makar. Även om det inte har direkt koppling till HBT-politiken är jag som bloggare tydlig med att jag är för jämställdhet mellan könen. Och det här är en fråga som skulle kunna allvarligt försämra jämställdheten i Sverige om förslaget blev verklighet.

Sverige hade sambeskattning för gifta par fram till 1972. Systemet gynnade de familjer där bara mannen jobbade och kvinnan var hemmafru. Ofta lönade det sig inte för kvinnor att börja jobba med sambeskattningen. Att Sverige 1972 införde särbeskattning var en avgörande orsak till att Sverige blev ett av de första länderna i världen där det blev vanligast att båda parter i en relation jobbade.

Jag har tidigare skrivit att jag är positiv till någon typ av vårdnadsbidrag trots att jag vet att de flesta i HBT-rörelsen är ganska negativa till ett sådant bidrag och även jag konstaterar att det kan vara problematiskt när det gäller jämställdheten, men för mig är det en valfrihetsreform. Men ska man göra det enklare för småbarnsföräldrar att stanna hemma ska det vara öppet och tydligt som ett vårdnadsbidrag är, inte dolt som sambeskattningen. Dessutom måste vårdnadsbidraget vara på en relativt låg nivå så att det alltid lönar sig att arbeta. Skulle man kombinera vårdnadsbidrag (som Sverige inte hade på 1960-talet) med sambeskattning skulle resultatet kunna bli att det nästan inte gett en familj någon ekonomisk vinst om båda i en relation jobbade istället för bara en av dem. Och det är väl lätt att gissa att det sällan blivit mannen som stannat hemma i en olikkönad relation.

Jag hoppas och utgår ifrån att Moderaterna, Centerpartiet och Folkpartiet säger absolut nej till en utredning av ett sambeskattningssystem. Det vore oförenligt både med arbetslinjen och med regeringens jämställdhetsmål.

17 kommentarer:

 1. FAKTA KOLL: KDs motförslag i Riksdagen var att avskaffa vigselrätten för kyrkan så det juridiska och cermoniella skiljs åt. ALLA som vill ska ha tillgång till det juridiska sen har inte politiken någon roll i att bestämma om kyrkor, ica eller coop vill ge cermonier. Samma sak som Vänsterpartiet och humanistiska förbundet ville ha. Och du skulle inte kalla de för homofober skulle du. IDag kan individuella präster vägra samkönade par en juridisk rätt och det är fel. Skilj på kyrka och stat en gång för alla. Rösta på KD

  SvaraRadera
 2. Anonym

  Om du säger dig ha faktakoll får du inte skriva så slarvigt som du gjorde. Kristdemokraterna var först helt emot en könsneutral äktenskapslag fram till oktober 2008. Därefter tvärvände partiet och blev för en "civilrättslig giftermålslag". Partiet vill avskaffa ordet äktenskap från lagen eftersom de inte tyckte samkönade par var värda att ingå äktenskap. Annars hade ju partiet inte haft några problem att säga ja till en civilrättslig borgerlig äktenskapslag.

  Vänsterpartiet och Humanisterna (och Miljöpartiet) är för en civilrättslig ÄKTENSKAPSlag. De har alltså inte några som helst problem med att samkönade par ska kunna ingå borgerliga äktenskap, vilket kd har. Därför är det motiverat att kalla kd:s motiv till sin reform för homonegativ (de tycker ännu inte att homopar är värda att ingå borgerliga äktenskap) medan v, mp och Humanisternas syfte främst varit att göra äktenskapslagen tydligt sekulär.

  Kul förresten du tycker det är fel att präster ska kunna vägra viga samkönade par. Och sedan gillar kd. När riksdagen 2006 röstade för att alla vigselförrättare även måste vara partnerskapsförrättare (alltså inte ha rätt att neka viga samkönade par) då röstade alla riksdagspartier för det - förutom Kristdemokraterna.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Kd-sympatisören

  "ALLA som vill ska ha tillgång till det juridiska".

  Alla? Är du för att två helsyskon eller en far och en dotter ska få gifta sig med varann?

  Så var ofta retoriken i debatten om äktenskapslagen för något år sedan. Nu kan det vändas mot kd-sympatisörer. :-)

  Bengt

  SvaraRadera
 4. Giftermålsbalk är inget speciellt det hade vi i Sverige tills 1988 och finns i flera länder. Det är en synonym med äktenskap. It´s the same thing.

  KD vill sedan länge inte se kyrkan ta hand om myndighetsutövning, SKILJ KYRKA OCH STAT. Därför kan inte KD rösta för mer myndighetsutövning till kyrkan. Och det är med alla och incest var bara löjligt, naturligtvis jag inte detta men det kanske du vill?.

  SvaraRadera
 5. "Giftermålsbalk är inget speciellt det hade vi i Sverige tills 1988 och finns i flera länder. Det är en synonym med äktenskap. It´s the same thing."

  Du säger du har faktakoll men återigen blandar du ihop saker. Det är sant att Sverige fram till 1987 hade en giftermålsbalk som sedan bytte namn till äktenskapsbalk. Men i själva lagen var ordet äktenskap med. Du tycks inte kunna skilja mellan balk och lag trots att det är olika saker. Det är ungefär som att säga sida och kapitel i en bok är synonymer.

  Ordet äktenskap har varit med i Sverige lagbok i hundtratals år. Det vill nu kd avskaffa eftersom de inte tycker samkönade par förtjänar att ingå ätkenskap.

  Även när det gäller kd och civila äktenskap har du fel. Kd har aldrig någonsin lämnat någon riksdagsmotion om att bara borgerliga vigslar ska ha juridisk verkan. Den åsikten skaffade sig partiet oktober 2008. Maila partier om du vill veta mer om det.

  Kul du tycker incestargumentet var löjligt. För det är det också. Men löjligt var också att du inte kunde se min sarkas när jag avvände det. Vi som 2009 argumenterade för att homopar ska få ingå äktenskap fick ofta av konservativa och kd-sympatisörer höra att om nu kärlek är viktigast borde man då inte tillåta incestäktenskap också? Bra du håller med om att de kd-sympatisörer som argumenterade så fånigt var löjliga. Jag håller med dig. :-)

  Bengt

  SvaraRadera
 6. Anonym

  Några länkar där du kan söka fakta.

  Du kan läsa i kd:s partimotion från hösten 2005 om äktenskapslagen.

  http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=410&dok_id=GT02L313

  Motionärerna från kd konstatera.

  "Registrerat partnerskap kan endast ingås genom särskilt förordnade personer i borgerlig regi. Det är således inte möjligt för ett samfund att via Kammarkollegiet få partnerskapsförrättare förordnade, vilket är ordningen för vigselförrättare."

  Däremot saknar motionen förslag om att även vigslar för olikkönade par också bara ska kunna vara i borgerlig regi.

  Senast Sverige tydligt ändrade sin Giftermålsbalk var 1973. (Vid nästa tillfälle 1988 bytte den namn till Äktenskapslbalken).

  http://www.riksdagen.se/debatt/visadok.aspx?spec=visa_stort_dokument&dokid=FW0332

  Kungl. Maj:ts proposition med förslag till lag om ändring i giftermåls­balken, m. m.; given Stockholms slott den 9 mars 1973.

  Från propopitionen.

  "1 KAP.2 Om ingående av äktenskap

  Inledande bestämmelse

  1 § Man och kvinna, som är överens om att bestämmelserna i denna
  balk och vad i övrigt är föreskrivet beträffande makar skall tillämpas i
  deras familjegemenskap, må ingå äktenskap under de villkor och i den
  ordning som anges i detta kapitel.

  Äktenskaps ingående

  2 § Äktenskap ingås genom att mannen och kvinnan gemensamt an­mäler att de är ense om äktenskapet. Anmälan skall vara skriftlig och lämnas av mannen och kvinnan personligen till den som av Konungen eller myndighet, som Konungen bestämmer, är utsedd att mottaga så­dana anmälningar."

  Man använder konskekvent ordet äktenskap i lagtexten trots att balken heter Giftermålsbalken.

  Bengt

  SvaraRadera
 7. Du Bengan, du har aldrig funderat på att homofrågorna kanske inte alltid är det filter som alla alltid ser politiken ifrån.

  Ett tips: lyft blicken!

  SvaraRadera
 8. Anonym

  Kul någon som gömmer sig anonym i hörn som du snackar om att lyfta blicken.

  Min blogg fokuserar på HBT-rättigheter och jag tycker det är viktigt. Sedan är det andra områden som också är viktiga och som andra bloggare skriver om.

  Att du tycker diskriminering, hatbrott och orättvisor är oviktigt säger nog mer om dig själv än om HBT-politikens faktiska betydelse. :-)

  Bengt

  SvaraRadera
 9. Men Bengan, det har la jag inte sagt, nu läser du allt in det du vill igen.

  Men man kan faktis hålla på ett parti även om man inte delar syn på homopolitiken i alla delar. Det visste du inte, men nu vet du.

  SvaraRadera
 10. Anonym

  Nej, menar du? Vågar du skriva sådana fåniga kommentarer med ditt namn eller bara när du är anonym?

  Bengt

  SvaraRadera
 11. Existerar människorna som skriver kommentarer på den här bloggen i verkliga livet?

  Vårdnadsbidrag är en reform som alltid förslås under lågkonjunktur. Det är så enkelt. Det har inget med valfrihet att göra, enligt mig.

  SvaraRadera
 12. Flickrummet

  Jo, jag känner till kritiken mot vårdnadsbidraget. Men när den infördes senast för några år sedan var det högkonjunktur.

  Det jag vänder mig emot är att vi ska ha ett fyrkantigt system där föräldrar ska vara hemma exakt lika mycket. De som inte använder hela föräldraledigheten blir lätt anklagade för att svika sina barn medan de som vill använder fler månader blir anklagade för att inte göra rätt för sig och börja jobba.

  Vad är det som säger att 16 månader (eller vad det nu är idag) ska passa exakt alla barnfamiljer?

  Kanske någon vill vara hemma 20 månader, någon annan 14 månader. Barn är olika och det är föräldrar också.

  Men det är iofs en debatt som kanske lätt blir off-topic.

  Bengt

  SvaraRadera
 13. Själva föräldrarförsäkringen är väl 13 månader, sedan är det några månader med ett lägre belopp.

  Bengt

  SvaraRadera
 14. Jag kan inte diskutera den frågan, för då börjar jag bara ifrågasätta att vi ska införa fler och mer bidrag till de heteronormativa kärnfamiljerna, samtidigt som samhället inte påstås ha råd med/ av i deologiska skäl inte ger fertilitetsvård till alla osv. Som vanligt blir jag förvånad att du som förväntas vara HBT-vänlig förespråkar en så konservativ familjesyn, som jag personligen enbart kan se missgynna HBT-familjer. Så jag ska inte debattera den frågan, för då blir jag bara arg. :(

  SvaraRadera
 15. Nya flickrummet

  Att jag är HBT-vänlig behöver du nog inte betvivla, annars hade jag inte drivit den här bloggen. :-)

  Och jag säger också att vårdnadsbidraget är problematiskt från jämställdhetssynpunkt. För mig handlar det om en avvägning mellan valfrihet och jämställdhet. För övrigt är vårdnadsbidraget neutralt när det gäller par, samkönade par kan använda det lika mycket som olikkönade par.

  Sedan tycker jag inte det är någon motsättning mellan att även ge stöd åt bl.a. inseminationer vid kliniker. Jag jobbar för att lesbiska ska betala samma avgifter som olikkönade par. Och merkostnaden för det är marginell, det lär inte vara vårdnadsbidraget som snott de pengarna.

  Opinionsmätningar visar att ca 70 % av svenska folket är för vårdnadsbidrag. Jag säger inte att alla därför måste gilla det, men det inte är jag som avviker från den vanligaste åsikten om vårdnadsbidraget.

  Sedan tror jag generellt att vi som är engagerade för HBT-rättigheter måste acceptera att vi ibland är oense även när det gäller bl.a. familjepolitik.

  Bengt

  SvaraRadera
 16. Majoriteten tycker-argumentet har förvisso sitt berättigande iochmed att demokrati bygger på majoritetsbeslut. Inte att glömma att vi historiskt ångrat en del majoritetsbeslut, så man kan gott fundera ett varv till på vissa frågor ändå. Alla kan aldrig vara helt eniga, inte utan våld och tvång.

  SvaraRadera
 17. Nej, majoriteten har inte alltid rätt och det var därför jag skrev att det i sig inte är något sakargument, mina sakargument har jag redan förklarat. Men det är väl bra det är debatt.

  Bengt

  SvaraRadera