söndag 11 juli 2010

Alla vet att fotboll är en bögsport. Egentligen.

Jag brukar inte kolla fotboll men när det är typ semifinal och final i VM då placerar även jag mig i soffan framför TV:n. Med några folköl. Kvällens match var riktigt spännande även om Nederländerna ofta spelade ganska fult med många varningar som följd. Mina sympatier hamnade därför hos Spanien som också vann som bekant. Spelmässigt var det annars en ganska jämn match men visst var väl det spanska laget något bättre än holländarna.

Varför kommenterar jag då fotboll här på en HBT-blogg? Orsaken är enkel. Fotboll är en bögsport. De flesta fotbollspelare är bögar, i alla fall de flesta manliga spelare. Jag ska avslöja "bevisen" senare i den här bloggposten.

I mars i år recenserade jag All we need is love, en teaterpjäs om bl.a. hur svårt det är för manliga fotbollsspelare att berätta att de är bögar. Trots att Sverige de senaste decennierna blivit ett ganska homovänligt land generellt så är det några delar av samhället där det ännu ofta är tabu att avslöja att man är bög, sporten är en sådan del. Det här är givetvis ett problem även i andra länder.

Från en artikel på brittiska HBT-siten Pinknews från 5 juli.
With around one in every ten men in the UK thought to be gay, there is no doubt that some of England’s 2,500 or so professional footballers are homosexual. Why, then, has so little advancement been made? The fight against racism has achieved remarkable progress since the days when any John Barnes England appearance would trigger waves of bigoted crowd abuse. Equally the rise of female commentators and officials, as well as a booming women’s sport whose major tournaments receive terrestrial television coverage, suggests the strength of traditional gender stereotypes in football is weakening. Why have these advances in race and gender not been mirrored in attitudes to sexuality? More worrying still, why have the recent high profile revelations of homosexual players in equally ‘macho’ sports – rugby’s Gareth Thomas and hurling’s Dónal Óg Cusack – failed to be matched in football?
Situationen är som bekant inte bättre i Sverige eftersom det inte heller här är någon öppet homosexuell eller bisexuell manlig fotbollsspelare i Allsvenskan. Det är viktigt att fler både spelare och i publiken börjar engagera sig emot homofientliga attityder inom fotbollen. Att fegt tiga om problemet som de flesta gör idag förändrar inte något.

Mycket tyder på att många spelare faktiskt är homo eller bi. En manlig prostituerad i Italien avslöjade häromåret att han hade många välkända italienska fotbollskillar som kunder. Och statistiskt borde det vara ett antal bögar som är spelare i Allsvenskan.

Kanske inte mina "bevis" för att fotboll är en bögsport är helt vetenskapliga. Och visst är det kanske överdrivet att säga att de flesta manliga spelare är bögar. Men det är nog många som är det.

Här är tre tecken på att en del fotbollsklubbar kanske är bögtätare än vissa gayställen i Stockholm.

1. Homofobi är vanligt inom fotbollen. Och man vet att många som är homofober egentligen är osäkra på sin egen sexualitet. För den kille som är trygg i att vara hetero är inte bögar något hot.

2. Fotbollsspelare placerar sig ofta i något som kallas "böghög" efter att laget gjort mål. De har oftare nära kroppskontakt med andra lättklädda män än vad en del killar i RFSL har.

3. Det land som vann VM i år, Spanien, har en könsneutral äktenskapslag. Även tvåan, Nederländerna. Trean Tyskland har en partnerskapslag och är först i Europa med en öppet homosexuell man som utrikesminister. Fyran Uruguay blev häromåret det första landet i Latinamerika med en partnerskapslag och tillåtande av homoadoptioner. Värdlandet själv, Sydafrika, har också en könsneutral äktenskapslag.

Är det här en slump? Fundera noga. Hur många länder i världen har så homovänliga lagar som de här fyra? De kan nästan räknas på händernas fingrar. Hur många länder försökte avancera till VM i år? Många.

Bögvänligare lagar ger bättre fotbollspelare. Det är vad man brukar kalla en framgångsfaktor. Härmed är det bevisat. Nästan. :-)

Artiklar om matchen ikväll.

SvD1 SvD2 DN1 DN2 Sds1 Sds2


Uppdatering 1.

På tal om prostitution som jag skrev om tidigare i den här bloggposten.

Igår hade HBT-siten Qx följande Dagens fråga. "Har du köpt sex någon gång?". Givetvis är inte en webenkät statistiskt tillförlitlig och alla som svarat måste inte vara HBT. Trots det ger resultatet en tendens.

Av 2359 personer som svarat säger sig 15 % ha köpt sex. 9 % svarar nej men att de sålt sex. Eftersom både män och kvinnor (och folk som inte identifierar sig som något av det) svarat är nog andelen bland homosexuella män betydligt högre än 15 % eftersom sexköp generellt är vanligare bland män. Återigen, det här är en webenkät och resultatet är inte statistiskt säkerställt.

Men som jag skrivit tidigare här på bloggen tyder det mesta på att ungefär samma andel bland homosexuella som heterosexuella män köpt sex. Att snacka om att syftet generellt med sexköp är kvinnoförtryck är nonsens även om det nog är en delförklaring för vissa sexköpare. För om prostitution handlade främst om kvinnoförtryck varför skulle då ungefär samma andel bögar köpa sex av andra män?

Många, men inte alla, prostituerade far illa i branschen. Men jag är negativ till sexköpslagen och menar att den bör avskaffas. Inte för att prostitution är som vilket yrke som helst för det är det givetvis inte. Hade det varit det hade en heterokille utan problem kunnat suga av en annan kille om han fått bra betalt. Vadå, det är ju bara ett jobb? Få heterokillar skulle acceptera ett sådant jobb.

Men jag menar att sexköpslagen riskerar att försämra situationen för de män och kvinnor som jobbar som prostituerade. Socialt stöd och opinionsbildning är bättre metoder att bekämpa att folk blir utnyttjade och far illa i branschen.


Uppdatering 2.

Fler artiklar om finalen i bög-VM. Jag menar fotbolls-VM.

DN1 DN2 SvD1 SvD2

10 kommentarer:

 1. ledsen men det när nog bara önsketänkande från din sida

  SvaraRadera
 2. Jag tror faktiskt du har rätt!

  Varför är tex inget arabland med överhuvudtaget? Iran? Nej! Somalia? Nej! Ghana? Ja, och dom gick långt och var ytterst professionella men nådde ändå inte hela vägen, tyvärr.

  MVH Gryggan

  SvaraRadera
 3. Anonym

  Eller är det önsketänkande från din sida att fotboll är en heterosport. :-)

  Gryggan

  Kul vi är två som håller på teorin. :-)

  Bengt

  SvaraRadera
 4. Snälla Bengt, nog kan du vara något mer "vetenskaplig". Hur man kan tro att fotbollen är en bögsport, baserad på några enstaka fall, blir nästan parodiskt. Förstår att du själv aldrig spelat fotboll. Visst, det är ju vad du önskar dig, att färga hela tillvaron med bögpensel. Men då får du nog anstränga dig något mer för att övertyga

  SvaraRadera
 5. Quo Wadis

  Intressant att min ironiska bloggpost startat den här typen av reaktioner. Det var precis mitt syfte.

  Kram på dig.

  Bengt

  SvaraRadera
 6. Alla sporter är bögsporter då det garanterat finns homosexuella som utövar den :).

  @Quo Wadis
  Nej han försöker inte pensla tillvaron med bögpensel, utan är ironisk (som han själv har skrivit ovan). Det är dock ett bra sätt att visa att det faktiskt kan finnas homosexuella inom fotboll (det vore ju lustigt om det inte var fallet, helt ärligt.

  MVH Nathaniel, fotbollsälskande bög...

  SvaraRadera
 7. För övrigt använder jag ett tangentbord när jag skriver och inte någon pensel. Jag har ännu inte kollat om tangentbordet är homo eller hetero. Jag gissar själv att det kanske är bisexuellt, men det får vara dess ensak. :-)

  Bengt

  SvaraRadera
 8. Held: Argumentationen håller f.ö. även för damfotbollen. Med vissa modifikationer (Nordkorea har ett oproportionellt bra damfotbollslag).

  SvaraRadera
 9. Allting är bögigt med den bevisningen haha. Ironi eller inte så köper jag inte det. 1 av 10 skulle innebära att 11.1% är bög i ett fotbollslag. Med detta resonemang skulle bögar vara främlingsfientliga då jag kan lova att 1 av 10 bögar någongång sagt något ofördelaktigt om främlingar.

  SvaraRadera
 10. Ja, varför skulle inge bögar kunna vara främlingsfientliga som andra? Precis som invandrar kan vara homofientliga?

  Och det kvittar väl vad du köper, du vet lika lite som någon annan vilken andelen homosexuella och bisexuella är inom fotbollen.

  Bengt

  SvaraRadera