måndag 30 november 2009

Folket avgör.

Efter att en majoritet i folkomröstningen i Schweiz har röstat om att förbjuda nya minareter har fördömandet varit tydligt från höger till vänster i Europa. Ja, med undantag för de partier och grupper som kallar sig "nationalistiska".

I den här bloggposten ska jag lämna debatten i sig om minareter är ett problem eller inte. Jag ska fokusera på principdebatten om majoritetens rätt att rösta om behandlingen av minoriteter.

Många kommentarer från sd-sympatisörer har varit typ "Vi måste respektera folkets avgörande". Nu är det ju möjligt att respektera en folkomröstning och trots det kritisera resultatet. Man måste inte tycka att en majoritet har rätt. Men debatten borde också vara vad en majoritet ska rösta om.

En fungerande demokrati handlar inte bara om att rösta och att majoriteten avgör, även om det är en central del. Demokrati handlar även om att kompromissa och respektera minoriteters rättigheter.

Jag vill därför fråga sd-sympatisörer och andra som gillar att folkomröstningen i Schweiz vad ni tycker om följande. Är det här lämpligt att rösta om?

Folkomröstning 1.

En majoritet i en folkomröstning avgör att minareter ska förbjudas. Här har ni redan svarat ja.

Folkomröstning 2.

En majoritet i en folkomröstning avgör att moskeer ska förbjudas. Argumentet är att folk får ägna sig åt sin religion hemma.

Folkomröstning 3.

En majoritet i en folkomröstning avgör att alla muslimer ska vara tvungna att bära en gul triangel på sina kläder när de är på offentliga platser.

Vilka av de här tre är det lämpligt att folkomrösta om. Att ni är för folkomröstning 1 har vi konstaterat, men vad tycker ni om folkomröstningarna 2 och 3?

Jag antyder inte att folkomröstning 1 är så allvarlig som folkomröstning 3 utan är intresserad av när det blir fel att rösta om en minoritets situation.

Givetvis hade de varit möjligt att även fråga om folkomröstningar om andra minoriteters rättigheter, svarta, bögar, lesbiska, transpersoner, judar etc. Det avgörande är principdebatten när en majoritet lämpligen ska rösta om rättigheter för en minoritet.

Fler nya artiklar om folkomröstningen i Schweiz.

DN Dagen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar