fredag 20 november 2009

Yttrandefrihet.

Ibland så lämnar jag dagspolitiken och nyheterna och fokuserar på.... känslor.... relationer....filosofi....det där vi människor har att hantera. Varenda en av oss.

Första delen kallade jag Hopp, andra delen Besinning, tredje delen Dömande, fjärde delen Mörker, femte delen Köp dig lycklig, sjätte delen Tröst, sjunde delen Framgångsrik, åttonde delen Syndabock, nionde delen Flyktsoda. Använd sökfunktionen för de bloggposterna.

Det här är tionde delen, "Yttrandefrihet".Sticks and stones may break my bones, but words will never hurt me.


Det är en välkänd barnramsa i USA. I en barnramsa är det enkelt. I verkligheten är det mer komplicerat. För visst kan ord såra mer än slag ibland.

Det är orsak att citera Engelbrekt. Ni vet han som skrev klokt om frihet på 1400-talet. Men de flesta känner bara till de första två raderna.

Frihet är det bästa ting
som sökas kan världen kring
för den som friheten kan bära


Den tredje raden skulle med dagens språk betyda att man har ansvar för att hantera sin frihet. Med frihet följer ansvar.

Av någon orsak så är det främst folk till höger politiskt som försvarar yttrandefrihet i Sverige. Som problematiserar hetslagar. Vänstern accepterar ofta den typen av lagar utan problem.

Annat är det i Storbritannien och USA. Där är det folk både från högern och vänstern som protesterar mot inskränkningar av yttrandefriheten. Kanske det har historiska orsaker.

Storbritannien och USA hade en betydande yttrandefrihet redan på 1800-talet när de flesta andra länder fängslade folk som skrev sådant som ansvariga politiker och kungar ogillade.

När det var svält i Sverige i mitten på 1800-talet så publicerade en liberal tidning menyn på en middag som kungen och hans gäster haft. Det var typ 10-15 rätters middag. Den som var ansvarig för tidningen blev åtalad för uppvigling. Trots att han inte publicerat annat än vad som varit på middagen med politiska gäster. Många socialdemokratiska politiker blev åtalade i slutet av 1800-talet för att de var för kritiska mot kungen och regeringen. De blev åtalade för något som vissa kallade för socialistlagen. I USA, Kanada och flera andra länder har försök att inskränka yttrandefrihten för pornografi främst haft som konsekvens att porr som har koppling till minoriteter som HBT blivit förbjudna.

Även om fattiga i Storbritannien och USA saknade många viktiga rättigheter på 1800-talet så hade de oftast yttrandefrihet. Även om få hade möjlighet att utnyttja det själv (analfabetism etc) så kunde radikala politiker och journalister offentligt kritisera behandlingen av fattiga och folk med problem.

Men yttrandefriheten är inte så enkel givetvis. Det konstaterade redan Engelbrekt. Yttrandefriheten kan även utnyttjas för att hetsa mot grupper. Nazisterna i Tyskland är kända för det.

I USA har man försökt analysera varför folk hatar en del minoriteter. Vad är det som startar processerna? De konstaterade att det ofta är okunskap. Men även folk med kunskap om en viss grupp kan hata dem. Den tydligaste orsaken till förföljelse är att man avhumaniserar en grupp av människor. Dvs om de egentligen inte är riktiga människor så blir det enklare att förfölja, slå och senare mörda dem.

Den nazistiska filmen från 1930-talet om judar som råttor vet många om idag. Genom att nazisterna låtsades att judarna var som råttor som var ett hot mot andra tyskar så försökte de fixa acceptans för förföljelsen av gruppen. Det är ju enklare att slå och döda någon människa som egentligen inte är människa eller hur?

Sådana exempel har det också varit i Bosnien och Rwanda på 1990-talet. Men även i vårt trygga Sverige har vi ännu 2009 hatbrott. De ansvariga är inte bara nazister och psykopater. Utan även folk som i övrigt ofta är "vanliga". Grannar, arbetskamrater etc.

Dels givetvis de som slår och mördar bögar, lesbiska, judar, svarta, muslimer etc. Men även de som aldrig skulle slå men som inte protesterar när någon av deras vänner ägnar sig åt sådant. De tiger. Och de ansvariga konstaterar att det är en legitimitet, tigandet.

Så visst är yttrandefriheten problematisk ibland. Men vad är alternativet? Vi kan fixa hur många lagar som helst, men om folk inte konstaterat sitt ansvar så fungerar det inte. Vi har väl alla sagt sådant som vi egentligen inte menat. Vissa kan bli provocerade. Så fungerar vi människor.

Vi som har bloggar måste relatera till vad vi skriver. Har jag själv aldrig skrivit något som jag efteråt ångrat? Jo, givetvis. Sedan jag startade min blogg konstaterar jag att jag ibland kunde förhållt mig annorlunda i en viss situation. Men så är det nog för de flesta bloggare. Eller för den delen för oss alla som människor i relation till andra. Men ibland är det bättre att göra något, om än inte 100 % rätt, än att tiga.

Att oprovocerat sprida propaganda igen och igen är något annat. Vissa har reagerat på Sverigedemokraternas artikel i tidningen Aftonbladet om muslimer. Själv menar jag att reaktionen ibland blivit något hysterisk. Givetvis förtjänar artikeln allvarlig kritik men det måste ju vara proportioner. Men om sd fått möjlighet att dag efter dag ha den typen av artiklar i tidningar. Om minoriteten som "är ansvarig för problemen". Det skulle få konsekvenser för samhället.

Som Engelbrekt konstaterade. Med frihet följer ansvar.

Jag önskar mina bloggbesökare en trevlig helg.
Uppdatering 1

Som väntat sa Jan Björklund tyvärr inget om HBT-rättigheter i sitt inledningsanförande på folkpartiets landsmöte (kongress). Däremot EU-minister Cecilia Malmström, som senare som bekant ska bli EU-kommissionär. I sitt tal till landsmötet så sa hon att det är flera problem inom unionen och det första exemplet hon refererade till var Litauen och deras försök att förbjuda positiv information om homorelationer.

Från Svenska Dagbladet

Hon förespråkar också någon form av böter mot medlemsländer som inte lever upp till de mänskliga rättigheterna och i slutändan uteslutning vid "flagranta överträdelser".

– Om man lägger fram en lagstiftning som allvarligt kränker en grupp av etnisk karaktär eller på grund av sexuell läggning är det rimligt att man först får en tillsägelse från kommission och om det inte hjälper någon slags sanktion, sade Cecilia Malmström.


Inom de närmaste dagarna ska jag redovisa motionerna (förslagen) med HBT-koppling till landsmötet och hur resultatet blev vid behandlingen av dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar