onsdag 18 november 2009

Partnerskapslag i Österrike.

Som ett av de sista länderna i Västeuropa får Österrike nästa år en partnerskapslag. Det avgjorde regeringen där i tisdags. Men förslaget kritiseras från flera oppositionspartier, ett parti är emot juridiskt erkännande av homopar medan ett annat är för en könsneutral äktenskapslag. Regeringen själv är egentligen oenig.

Från den brittiska HBT-siten Pinknews.

Austria's government has agreed to legalise civil partnerships for gay couples.

The law will come into force on January 1st 2010 if it is approved by parliament.

However, it reiterates the ban on gay couples adoptingchildren or using IVF and artificial insemination.

Instead, benefits granted include rights to social security claims, inheritance and court trials. Civil partnerships will not grant all of the rights available to heterosexual people.

Gay couples will not be able to hold their ceremonies at civil registry offices, as heterosexual couples do. Instead, they will have to register at the municipal office or the magistrate's office.Det är den sista delen som det varit mest bråk om i regeringen som utgörs av socialdemokrater och kristdemokrater. Socialdemokratiska SPÖ är för en partnerskapslag där par kan gifta sig vid en borgerlig ceremoni. På sikt är partiet för en könsneutral äktenskapslag.

Kristdemokratiska ÖVP har tidigare varit helt emot varje juridiskt erkännande av samkönade relationer men har de senaste åren ändrat sig och accepterar nu en partnerskapslag. Men de har vägrat att det ska bli några ceremonier som vid äktenskap för heteropar. Istället vill de ha en enkel registrering vilket blev förslaget från regeringen.

Från Pinknews.

Minister for women's affairs Gabriele Heinisch-Hosek, had pushed for gay couples to be allowed to register in the same way heterosexuals do.

According to AFP, she said the law was an "unfinished document."


Socialdemokraterna har inte dolt att de egentligen är besvikna att deras kristdemokratiska regeringskolleger inte accepterade någon vigselceremoni.

Två oppositionspartier har varit tydligt kritiska. Dels De gröna som är för en könsneutral äktenskapslag och främst kritiserat att man inte tillåter någon ceremoni och inte heller närståendeadoptioner för samkönade par.

Det främlingsfientliga och homofientliga partiet FPÖ är emot varje typ av partnerskapslag för homopar och kallar det för ett första försök till något som senare blir en könsneutral äktenskapslag.

Det högerpopulistiska BZÖ, partiet där Jörg Haider var engagerad, har tidigare precis som kristdemokraterna varit emot varje juridiskt erkännande av homorelationer men är idag för någon typ av partnerskapslag, De vill dock att lagen ska vara till både för heteropar och homopar. Regeringens förslag är att det bara gäller för homopar.

Jörg Haider dog i en bilolycka häromåret, det blev efter hans död offentligt att han varit bisexuell och haft en relation med en annan ledande manlig politiker i partiet. Han var även gift med en kvinna.

HBT-rörelsen i Österrike är mycket kritisk mot att partnerskapsförslaget ger begränsade rättigheter. Men vissa menar att det här kan vara en första reform.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar