söndag 1 november 2009

Socialdemokraterna vill utreda transpersoners situation.

Som jag tidigare berättat här på bloggen har det varit ovanligt många motioner (förslag) om HBT-rättigheter till den socialdemokratiska kongressen som avslutas idag.

Partistyrelsen ändrade sig på en punkt. De anslöt sig till kravet från flera s-avdelningar om att starta en utredning om transpersoners situation.

Från Socialdemorkraternas hemsida.

Partistyrelsen tog till sig vissa förslag, bland annat ett om att utreda transpersoners situation i samhället. Flera ombud betonade att utvecklingen gått långt vad gäller homo- och bisexuellas rättigheter men att mycket återstår att göra just för transpersoner.


Visst är det så att den juridiska situationen för transpersoner generellt är sämre än för homo- och bisexuella. Är en ny utredning bra eller dåligt?

Det är positivt att det blir mer fokus på transpersoners situation. Utredningar leder ofta, men inte alltid, till lagförslag senare.

Problemet är att det också kan bli en förevändning för politiker att inte göra något. "Vi avvaktar utredningen" har varit ett standardsvar både från socialdemokratiska och borgerliga regeringar för att slippa säga ja eller nej till konkreta reformer. Och när det gäller transpersoners situation så har mycket redan blivit utrett.

Könstillhörighetsutredningen lämnade sitt förslag redan våren 2007. Socialstyrelsen lovade i somras att man ska utreda transsexuella situation inom vården. När riksdagen för några år sedan införde en lag som förbjuder diskriminering av bl.a. transpersoner så hade man en viss kunskapsinsamling. Folkhälsoinstitutet har gjort några utredningar om transpersoner.

Det främsta problemet för transpersoner är alltså egentligen inte att det varit för få utredningar utan att det saknats konkreta lagförslag.

Men ett område vore viktigt att få mer info om och det gäller våld och hets mot transpersoner. Det skulle kunna leda till att transpersoner senare explicit blir inkluderade i straffskärpningslagen (mot hatbrott) och eventuellt även får skydd av hetslagen. Men Socialdemokraterna är redan för de två reformerna så de måste inte utreda det av den orsaken.

I övrigt så röstade kongressen med partistyrelsens förslag när det gäller HBT-reformer. Partiet vill inte införa vigseltvång för samfunden de närmaste åren. Det betyder att det i princip är avgjort att det inte blir något tvång för samfund att viga samkönade par även om s-v-mp skulle vinna riksdagsvalet 2010. Det är bara Vänsterpartiet som är tydligt för det kravet och de flesta sossar är nog inte intresserade av att kompromissa. Vigseltvång skulle orsaka ganska mycket problem för Socialdemokraterna bland många kristna om man skulle säga ja till reformen. Alla de fyra borgerliga partierna är emot vigseltvång för samfunden.

Intressant är att både Moderaterna och Socialdemokraterna i år tydligt sagt ja till samma avgifter för lesbiska och olikkönade par vid inseminationer. Först Moderaterna på sin partistämma i augusti och senast Socialdemokraterna på sin kongress. Partiombuden har även varit i princip eniga. Nu måste s- och m-politiker i de landsting och regioner som ännu diskriminerar lesbiska kvinnor respektera att det inte är acceptabelt.


Fler artiklar om s-kongressen

SvD DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar