söndag 29 november 2009

Främlingsfientliga och islamister gillar varann.

Kanske rubriken är något provocerande, men jag ska förtydliga vad jag menar i den här bloggposten.

Schweiz har i en folkomröstning röstat ja till att förbjuda minareter avslöjar Svenska Dagbladet. 58 % är för förbudet. När man röstar om något så måste man börja med att analysera vad som är problemet som man eventuellt vill åtgärda.

Schweiz har enligt media fyra minareter, ingen av dem används utan de är bara en del av arkitekturen. Det är alltså ett icke-problem. Det handlar inte om störande av grannar, sånt kan man reglera med andra lagar för övrigt. Istället är folkomröstningen symbolisk.

Man kan var mycket kritisk mot muslimska samfund. Faktum är att de alla är emot homorelationer och är homofientliga. De ska ha allvarlig kritik för det. Men intolerans är ett problem även bland många kristna och en del judiska samfund.

Det är varken lämpligt eller demokratiskt att förbjuda folk att ägna sig åt religion när det inte är negativt för någon annan. Av samma orsak vore det fel att förbjuda vissa partier därför att många ogillar dem. Om vi haft en folkomröstning i Sverige och 57 % hade röstat ja till att förbjuda Sverigedemokraterna som parti, hur demokratiskt hade det varit? Om Litauen skulle ordna en folkomröstning om deras förslag att förbjuda positiv information om homosexualitet hade även det varit helt absurt.

Men bör inte vi som är HBT trots det vara ganska positiva till att vissa partier i Schweiz jobbar emot homofientliga muslimska samfund?

Låt oss då granska vad de fem största partierna hade för attityder, dels till folkomröstningen i Schweiz 2005 om en partnerskapslag för homopar, dels om folkomröstningen om minaretförbud.

Emot partnerskapslag, för minaretförbud

SVP, högerpopulistiskt parti

För partnerskapslag, emot minaretförbud

SPS, socialdemokratiskt parti
FDP, liberalt parti
CVP, kristdemokratiskt parti
GPS, grönt parti

De partier som var engagerade för en partnerskapslag var emot minaretförbud. Det högerpopulistiska SVP har definitivt inte som syfte att värna bögars och lesbiskas rättigheter när de attackerar muslimer. Tvärtom så var de engagerade emot partnerskapslagen när det var folkomröstning 2005. Dessbättre röstade dock 58 % för partnerskapslagen som började gälla 1 januari 2007 i Schweiz.

Främlingsfientliga grupper och islamister låtsas hata varann men när det gäller könsroller, sexualitet, Prideparader etc så är de ofta ganska ense.

Vilka partier som var för vad i de två folkomröstningarna är avslöjande.

Andra artiklar om folkomröstningen DN Sds Dagen


Uppdatering 1

Dansk folkeparti vill att även Danmark folkomröstar om att förbjuda minareter. Ingen moské i Danmark har ännu någon minaret. Det avslöjar Ekstra Bladet.

Blir det något pressmeddelande från Sverigedemokraterna om folkomröstning här?Uppdatering 2

Svenska Dagbladet berättar om folk i Schwiez som protesterar emot att i omröstningen blev förbud mot nya minareter.

Youssef Ibram blir intervjuad i SvD i en annan artikel (har redan tidigare länkat till den) där han jämför klocktorn med minareter.

–Tillåter man klocktorn ska samma sak gälla för minareter, säger han vilket får mig att undra om han då tycker att kyrkor ska få byggas i Saudiarabien.

–Det är ett problem mellan Väst och Saudiarabien, svarar han undvikande.Det är ett fegt svar av imamen och tydliggör att en del som kritiserar intolerans mot dem själva accepterar intolerans mot andra grupper. För hur svårt vore det för Youssef Ibram att förtydliga att givetvis borde kristna få bygga kyrkor och kyrktorn i Saudiarabien eller vilket annat muslimskt land som helst.

Men hans feghet är ingen ursäkt för förbudet mot minareter. Två fel gör inte ett rätt.

Jag berättade tidigare att de flesta partierna i Schweiz var för partnerskapslagen när det var folkomröstning om den 2005. Ett av få partier som var emot var högerpopulistiska SVP. En av de mest centrala homodebatterna idag i Schweiz är om samkönade par ska få adoptera vilket ännu inte är möjligt. Socialdemokraterna, liberalerna och de gröna är för medan det högerpopulistiska SVP och kristdemokraterna är emot.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar