tisdag 10 november 2009

Tre unga killar riskerar dödsstraff i Iran.


Iran är ökänt för att vara en repressiv diktatur utan någon respekt för mänskliga rättigheter. Sedan landet fick en islamistisk regim 1979 har enligt vissa HBT-aktivister ca 4 000 människor blivit avrättade för att de haft homorelationer. Man kan jämföra med naziregimen i Tyskland där ca 10 000 homosexuella dog i koncentrationsläger.

Värst var situationen i Iran på 1980-talet men få protesterade då tydligt emot det. Sverige och flera andra länder kritiserade visserligen regimen generellt men det var i princip bara regeringen i Nederländerna som tydligt fördömde avrättningen av homosexuella och bisexuella. De flesta andra länder, inklusive Sverige, buntade ihop homosexuella med prostituerade och knarklangare som också blev avrättade i Iran.

Ingen förtjänar givetvis att bli avrättad, att många prostituerade och knarklangare fick den typen av straff var vidrigt. Men det är inte någon mänsklig rättighet att jobba med prostitution eller langa knark. Däremot är det en mänsklig rättighet att få älska och ha sex med någon om det är vuxna frivilliga relationer. Det konstaterade Nederländerna i sin kritik men inte övriga länder.

De senaste 20 åren har betydligt färre i Iran blivit avrättade för att de är homosexuella. Men varje år är det några människor. Hur många vet man inte, eftersom regimen där har en tendens att åtala dem för andra saker. Att de gör det är nog för att de då förväntar sig mindre kritik från andra länder. T.ex. så är det vanligt att anklaga killar för att ha våldtagit någon trots att det är möjligt att deras relationer varit frivilliga.

Och även om det vore våldtäkt så är det vidrigt att de ska få dödsstraff precis som när det gäller knarklangare och andra som ägnar sig åt kriminalitet.

Nu är det tre unga killar som väntar på sin avrättning. Alla tre var yngre än 18 år när de hade sex med någon. Det avslöjar den brittiska HBT-siten Pinknews.

Från artikeln.

Three Iranian men are thought to be facing the death penalty for having homosexual relations.

The men, named as Nemat Safavi, Mehdi P and Moshen G, have been on death row for three years and allegedly committed the crimes while under the age of 18.

Under Iranian law, homosexuality (lavat) is "punishable by death so long as both the active and passive partners are mature, of sound mind, and have acted of free will".

Campaigners say this not only conflicts with reports of the men being underage at the time of the offences but is also a gross violation of international law, which forbids, under any circumstance, the execution of juvenile offenders.


Tyvärr har Sverige i många år haft en asylpolitik där man ofta avvisat bögar, lesbiska och transpersoner till länder som Iran trots att de där riskerar allvarlig förföljelse och dödsstraff. I riksdagen har det främst varit Socialdemokraterna och Moderaterna som tillsammans varit ansvariga för den politiken 1994-2006.

Men de senaste åren har båda partierna tydligare börjat respektera att det är absurt att avvisa någon till Iran med motiveringen att vederbörande kan dölja sin sexuella läggning för att undvika förföljelse. Det är ungefär som att man skulle kräva att politiska flyktingar ska undvika engagera sig politiskt för att inte bli förföljda när de blir avvisade.

2006 så fick Sverige ett nytt system för asylprövning med syftet att öka rättssäkerheten. Bl.a. kan Migrationsverkets beslut överklagas till Migrationsdomstolar. Sedan Sverige fick en borgerlig regering 2006 så har Migrationsverket fått direktiv varje år om att förbättra sin personals utbildning om HBT-personers situation.

Men ännu så blir ibland HBT-personer avvisade till Iran och Irak. Offentligt har migrationsminister Tobias Billström (m) visat ett ointresse för gruppens situation trots att han själv är bisexuell.

HBT-föreningen RFSL anordnar en temakväll om asylpolitiken på restaurang Torget i Stockholm onsdagen 11 november.

Från RFSL:s hemsida.


Rapporterna om sexuell rensning i Irak har fått många att reagera. Sverige fortsätter att utvisa asylsökande hbt-personer till länder där de utsätts för förföljelse, våld och hot. Vi vill uppmuntra alla att ta chansen att tala om för Migrationsverket att de måste följa lagen, vilken innebär en rätt till asyl i Sverige för personer som riskerar förföljelse på grund av sexuell läggning eller könsidentitet i hemlandet.


Människor som fått asyl berättar om sin situation vid mötet.

Vi har en reglerad invandring till Sverige och givetvis ska migrationsansvariga respektera det. Alla HBT-människor som har det svårt har inte rätt till asyl för den skull. Men nog blir det besynnerligt att avvisa bögar, lesbiska och transpersoner till länder som Iran och Irak.

Det är inte en debatt om höger eller vänster. Utan om centrala mänskliga rättigheter.Uppdatering 1

Det har blivit bråk efter att Malmö stad tillsammans med ett privat företag ska fixa ett boende i Vellinge kommun för ensamkommande barn och ungdomar. Vellinge är bland de rikaste kommunerna i Sverige men har trots det "inte råd" att acceptera någon flykting. Moderaterna har egen majoritet i kommunfullmäktige. Att partiet centralt blivit mer flyktingvänligt de senaste åren struntar de i.

Från Svenska dagbladet.

Vellinge kommun har under många år sagt nej till flyktingmottagning. På kommunens hemsida kan man idag läsa följande kommentar:

"Detta agerande, som också skett i andra mindre kommuner i Skåne, visar på ett sammanbrott för svensk flyktingpolitik. Det kan inte längre vara ett kommunalt problem i Sverige att ta emot denna strida ström av tonårspojkar från oroshärdar i Asien och Afrika. Detta måste lösas på nationell nivå inom ramen för EU."

Kommunalrådet Lars-Ingvar Ljungman kallar boendet för oacceptabelt och skriver att han ska undersöka möjligheter för att stoppa det.


Det bråkar handlar om är alltså 30 barn och ungdomar, kanske några av dem bögar och lesbiska, som tillfälligt ska bo i Vellinge kommun med ca 25 000 invånare.

Jag skrev tidigare här på bloggen om att vara framgångsrik. Vad är det? Kan man vara ekonomiskt rik och mänskligt fattig?

Även Sydsvenska Dagbladet skriver om nyheten.Uppdatering 2.

Som jag skrev i en kommentar till den här bloggposten så har Sydsvenska Dagbladet idag en ny artikel om bråket i Vellinge om flyktingungdomarna. De var en hätsk stämning när folk från byn kritiserade planerna.

Värre än så kan det väl inte bli? Jodå, Skånska Dagbladet berättar att en man på mötet indirekt hotat ansvariga. En annan förtydligare varför många i kommunen röstar på Moderaterna.

En man konstaterade att folk röstar på moderaterna av ett visst skäl.
– Vi vill inte ha flyktingar här. Punkt. Slut.

Efter mötet var Rolf Andersson orolig för att någon skulle elda upp vandrarhemmet.
– Hoppas ingen gör det för då drabbas byns rykte. Men ägaren spelar verkligen rysk roulett.Om det varit en man med arabiskt ursprung som sagt det där som Rolf Nilsson sa hade han, med rätta, blivit fördömd. Men många främlingsfientliga hade också försökt fått det till att det är typiskt för invandrare att hota. Men det är nog få sd-politiker som fördömer Rolf Nilssons antydningar.

En del kanske menar den här debatten är något off-topic. Visst, till viss del. Men som jag skrivit tidigare så är det en koppling mellan HBT-flyktingar och att kommuner i Sverige visar solidaritet och accepterar flyktingar. Hur många som ska få bo i kommunen är sedan en helt annan debatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar