onsdag 4 november 2009

Vinst i Washington, förlust i Maine.

Nej till homoäktenskap i Maine. Ja till partnerskapslag i Washington. Det är de preliminära resultaten från gårdagens folkomröstningar i de två delstaterna i USA.

Efter att 80 % av rösterna är räknade så är andelen nej till till en könsneutral äktenskapslag i Maine ca 52 % och andelen ja ca 48 %.

I Washington visar de preliminära resultaten att ca 52 % röstat ja till en partnerskapslag för samkönade par men det kan förändras eftersom färre röster är räknade där.

Det är givetvis trist att det inte blev en majoritet för homoäktenskap i Maine. Ett ja hade kunnat bli ett symboliskt lyft för hela HBT-rörelsen i USA för dess kamp för rätten till äktenskap. Samtidigt visar prognoserna att förändringen är åt rätt håll.

2004 var det i många delstater ca 75-80 % som i delstatskonstitutionen röstade ja till att förbjuda homoäktenskap. Det var i och för sig främst i konservativa sydstater. De senaste åren har folkomröstningarna oftast varit i de mer liberala delarna av USA.

Men opinionen har också svängt. Fler är för en könsneutral äktenskapslag även om det ännu inte är en majoritet av befolkningen.

Kampen för politiska rättigheter har aldrig varit enkel. Idag är det givet i varje delstat i USA att en vit och en svart människa kan gifta sig med varann. Men på 1950-talet var det förbjudet i princip i alla sydstaterna.

Kampen för att avskaffa den typen av lagar startade redan på 1950-talet men först 1967 så avgjorde högsta domstolen i USA att förbud mot "rasblandade" äktenskap inte var förenligt med konstitutionen. I många år hade man jobbat i södra USA för att avskaffa lagarna, några av delstaterna gjorde det men många behöll dem fram till 1967.

Situationen är även idag sådan att det är viktigt att jobba långsiktigt. Det mest positiva är att en majoritet av yngre i USA är för homoäktenskap.

USA-gaysiten 365.gay resultatet i Maine.

Den brittiska HBT-siten Pinknews om resultatet i Washington.Uppdatering 1

Fler artiklar om nyheten

SvD Sds Dagen

Andra artiklar idag med koppling till HBT.

SvD

Homofolk tar plats inom nyhedendomen

Dagen

Jonas Gardell gör SVT-serie om Gud

Anglikanska kyrkan bojkottar biskopsinvigning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar