måndag 2 november 2009

Homosexuell imam besöker Stockholm.

Få imamer är öppet homosexuella kan man konstatera. Kanske Muhsin Hendricks är den ende i världen. Han är idag i Stockholm på ett seminarium arrangerat av RFSL och riksdagens HBT-grupper.

Från tidningen Dagen.

Jag kommer att tala om de möjligheter som finns för att ha en dialog kring homosexualitet och islam, säger Muhsin Hendricks från Sydafrika.

På måndag deltar han i ett seminarium i riksdagen om HBT-aktivism och islam. Muhsin Hendricks har bjudits in till Sverige av Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter (RFSL) och riksdagens HBT-grupp.

Att vara muslim och komma ut som homosexuell är svårt.
-Det är ett överväldigande avståndstagande. Av alla religioner är islam den som är mest emot homosexualitet. De som kommer ut gör det på bekostnaden av risken att förlora sina familjer, säger han till TT.

Att homosexualla män riskerar att avvisas från Sverige till exempelvis Irak, tycker han är sorgligt.

-I länder som Irak och Iran vet jag att det finns fall där människor har dödats för att de är homosexuella. Han tror att islam kommer att förändras även om förändringen tar mycket längre tid i ortodoxa muslimska länder.

-Jag tror att islam är i ett vägskäl nu, inte bara när det gäller homosexuella, men även för många andra frågor. Vi lever i en värld som förändras och islam måste anpassa sig till den världen.

Hendricks säger att det inte finns något i Koranen som fördömer homosexualitet. Texten om Sodom och Gomorra anser han handla om att man inte ska utnyttja någon för sex, den handlar inte om att fördöma homosexuella.

Muhsin Hendricks, som är 42 år i dag, kom ut när han var 29. Då var han gift och hade tre barn. Förhållandet med mina barn var ansträngt först, men i dag bor de hos mig av eget val.Han arbetade även som imam i en moské, men sade upp sig. Nu jobbar han i organisationen The Inner Circle som arbetar med HBT-frågor.


Det är intressant att han konstaterar det jag själv har skrivit här på bloggen, att homofientlighet är vanligare bland muslimer än bland folk från andra religioner. Men han delar också den värdering som jag har, att en reformation av islam är möjlig.

Och visst är den teologiska debatten nästan som bland kristna och judar, Sodom och Gomorra har använts som argument emot icke-acceptans av homorelationer. När "synden" egentligen är att invånarna där ägnade sig åt våldtäkter och egoism.

Sydsvenska dagbladet publicerar på sin hemsida en TV- intervju med Mushin Hendricks.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar