fredag 27 november 2009

Påven och högerkristna republikaner hycklar.

Vi vet att en del jobbar emot förbättrade rättigheter för bögar och lesbiska. I USA är den kristna högern med koppling till republikanerna värst. I Europa är påven och katolska kyrkan ofta skyldiga till den typen av intolerans. Bl.a. så engagerade sig Vatikanstaten förra året emot en FN-resolution för att alla länder som har förbud mot homorelationer för vuxna ska avskaffa de lagarna.

Men hur beter sig folk från homofientliga grupper? De som låtsas snacka om etik och moral?

Om vi börjar med katolska kyrkan så har det i land efter land avslöjats skandaler där katolska präster ägnat sig åt vidriga sexuella övergrepp på barn. Vilket är illa nog. Men katolska kyrkan har ofta även skyddat dem och inte barnen efter avslöjandena.

Tidningen Dagen berättar om en ny rapport från Irland.

Det katolska ärkestiftet i Dublin "mörkade" omfattande sexuella övergrepp mot barn långt in på 90-talet, fastslår en utredning.

Rapporten, som sammanställts på regeringens uppdrag, granskar händelser i den irländska huvudstaden mellan 1975 och 2004. En liknande utredning fann nyligen att övergrepp tidigare begåtts på skolor och barnhem som drevs av kyrkliga organisationer.

Skuggan faller nu tung över både kyrkliga företrädare och statsanställda som kände till att det förekom övergrepp. Katolska kyrkans rykte och tillgångar sattes i första rummet när man prioriterade att undvika skandaler, heter det.

Alla andra överväganden, inräknat barnens väl och ve och rättvisa för de utsatta, underordnades", skriver författarna till rapporten, som offentliggjordes av justitiedepartementet på torsdagen, jämte en ursäkt från regeringen.

En av de präster som nu pekats ut har medgett övergrepp mot fler än 100 barn, medan en annan har erkänt att han gjorde sig skyldig till övergrepp varannan vecka i 25 år.


Vad är det för människor som jobbar som präster och ägnar sig åt sånt? Hur är det möjligt?

Artikeln i Dagen kommenterar också att påven skulle vara engagerad emot problemet.

Påven Benedictus XVI har fördömt prästerskapets övergrepp och sagt att de skyldiga bör ställas inför rätta. När han besökte USA 2008 träffade han personer som blivit utsatta.


Men då vill jag rekommendera bloggaren Aletheia som skriver om att påven själv ska ha varit inblandad i att försöka undvika att ansvariga pedofilpräster blev åtalade. Bloggaren har också med en länk till en artikel i tidningen London Evening Standard.

Från artikeln.

The Pope played a leading role in a systematic cover-up of child sex abuse by Roman Catholic priests, according to a shocking documentary to be screened by the BBC tonight.

In 2001, while he was a cardinal, he issued a secret Vatican edict to Catholic bishops all over the world, instructing them to put the Church's interests ahead of child safety.

The document recommended that rather than reporting sexual abuse to the relevant legal authorities, bishops should encourage the victim, witnesses and perpetrator not to talk about it. And, to keep victims quiet, it threatened that if they repeat the allegations they would be excommunicated.Det här är något som svenska tidningar borde skriva om. Är det sant det som London Evening Standard berättar så är skandalen ännu värre för katolska kyrkan.

I USA har den ena efter den andre bland högerkristna politiker och präster, många av dem har varit heterosexuellt gifta, avslöjats med att ha haft sex med män. Trots att de som politiker och debattörer engagerat sig emot förbättringar för bögar, lesbiska och bisexuella. Ett sanslöst hyckleri givetvis.

Jag vill rekommendera det satiriska TV-programmet The Daily Show. Har inte kollat det tidigare men USA-HBT-siten 365gay har för några dagar sedan samlat ihop några av deras bästa program av de som haft som tema homofientliga politiker inom republikanerna.

Här är länken till programmen. Bäst är den del som handlar om att republikanerna placerade sin senaste kongress i staden Minnesota för att deras manliga politiker skulle få möjlighet att ha sex med andra män på en offentlig toalett där.

Ofta är satir den effektivaste metoden för att avslöja inskränkthet och intolerans.

Konservativa som snackar om "moral" beter sig inte bättre än befolkningen generellt. Ibland tvärtom sämre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar