onsdag 11 november 2009

Hatpropaganda mot sd fungerar inte.

Innan jag börjar kommentera artikeln på HBT-siten QX om Sverigedemokraterna ska jag förtydliga att jag ofta kritiserat partiet här på bloggen. De som följer min blogg vet det. Sd är ett främlingsfientligt parti med en annan människosyn än riksdagspartierna. Partiet förtjänar alltså allvarlig kritik.

Trots det blir QX-artikeln av Facundo Unia fel av flera orsaker. Det är givetvis lovvärt att bekämpa intolerans. Men det betyder inte att alla metoder är lämpliga och effektiva.

För det första blir artikeln i sig nästan ett tecken på desperation. Den här typen av hatartiklar signalerar att ett parti blivit viktigt. Jag håller på att läsa en bok om Fredrik Reinfeldt. Han berättar att när partiet förändrade sin politik ca 2004 och fick bättre opinionssiffror så ökade attackerna från Socialdemokraterna dramatiskt. Vilket Reinfeldt var mycket nöjd med, för det bevisade att han och partiet hade blivit ett hot mot s.

Unias artikel kan vara ett tecken på samma tendens. Sd får fler och fler sympatisörer bland HBT-människor. Inga jämförelser i övrigt givetvis, Reinfeldt har varit mycket tydlig både mot främlingsfientlighet och HBT-fientlighet.

En av mina närmaste vänner, som är bög och har invandrarursprung, berättade för några dagar sedan att han kanske ska rösta på sd i riksdagsvalet nästa år. En annan bekant till mig som är bisexuell har i flera år förtydligat att det nog blir sd 2010. Han har aldrig sagt något negativt om invandrare generellt men menar att "det blivit för mycket invandrare i Sverige". Och att t.ex. Malmö har allvarliga integrationsproblem är tydligt.

Men hur bemöter man det då? Jag brukar själv sakligt resonera om det. Jag skulle aldrig avsluta vänskapen med någon för att vederbörande är sd-sympatisör, däremot förtydligar jag att jag inte gillar partiets politik. Att sd ibland startar viktiga debatter men sällan eller aldrig har några lösningar som fungerar.

Det är viktigt att argumentera sakligt och seriöst vilket inte folk i QX-artikeln gör.

Några delar från artikeln.

Sverigedemokraterna är kända för att vara ett främlingsfientligt parti men de vill även genomföra flera negativa förändringar i Sverige även för hbt-personer. Trots detta finns det homosexuella, bisexuella och transpersoner som stöder partiet.


Inledningen av artikeln är helt sann. Här är inget att invända.

QX har sammanställt några citat angående HBT från några av Sverigedemokraternas officiella talespersoner. Vi har även talat med Anders Selin (s), Sören Juvas (RFSL), Martin Andreasson (fp) och riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson (fp) om HBT-personer som visar sitt stöd för Sverigedemokraterna.


Redan här börjar problemen. Om man är intresserad av vad Sverigedemokraterna tycker borde man väl ringa eller maila några ledande politiker i partiet. Det gör jag ofta själv. Till sd som till andra partier. Men Unia vet nog att om han gjort det skulle han fått ett mer nyanserat svar om HBT-politiken än det han själv skrev ihop. Sd har varit ett tydligt homofientligt parti fram till för några år sedan men är det inte idag. Istället är de nära Kristdemokraterna inom HBT-politiken dvs heteronormativa. Illa nog givetvis.

Birgitta Ohlsson, folkpartistisk riksdagsledamot tycker att detta är konstigt. – Eftersom Sverigedemokraterna för en extremt hbt-fientlig politik och har varit och är motståndare till samtliga viktiga avgörande reformer såsom adoptionsrätt, äktenskap för samkönade par och inseminering för lesbiska, säger Birgitta Ohlsson.


Det är till att devalvera ords värde att kalla sd för extremt HBT-fientligt. Man kan vara emot homoadoptioner, inseminationer för lesbiska och en könsneutral äktenskapslag utan att vara homofientlig. Många av dem är visserligen homofober men inte alla. För övrigt så har ju Kristdemokraterna nästan exakt samma politik som sd inom familjepolitiken. Alltså menar Birgitta Ohlsson tydligen att Kristdemokraterna är ett extremt HBT-fientligt parti. Men själv så är hon en del av samma borgerliga allians som kd. Logiskt? Nej.

Jag skulle önska att alla, oavsett sexuell läggning eller identitet, skulle lära sig mer om vad Sverigedemokraterna är för ett parti. Att det är ett främlings- och hbt-fientligt parti som har sina rötter i, och åsiktsmässigt fortfarande står nära, den nynazistiska rörelsen, säger Anders Selin, förbundsordförande för Hbt-socialdemokraterna.


Anders Selin snackar om nynazism. Det argumentet funkade i början på 1990-talet men inte idag. Själv så har Socialdemokraterna startat en röd-grön allians med bl.a. Vänsterpartiet som fram till 1989 skickade hyllningstelegram till kommunistdiktatorer. Ska man bedöma partier efter hur deras åsikter var för 15-20 år sedan får man väl vara konsekvent. Är Selin det?

Debatten kommer säkert förändras och bli hårdare med Sverigedemokrater i riksdagen, och på arbetsplatser och i skolor skulle det märkas och ge råg i ryggen åt alla köksbordsrasister och vardagshomofober. - För en hel del människor skulle det betyda en tuffare tillvaro om man på olika sätt skiljer sig från majoriteten - till exempel genom att bryta mot den heteronorm som Sverigedemokraterna så starkt hyllar, säger Martin Andreasson.


Visst är sd för intoleranta normer och det är ett viktigt argument emot dem, för det är även negativt för HBT-personer. Men när Martin Anderasson låtsas som att sd skulle prioritera att legitimera homofientliga budskap så blir det helt fel. Faktum är att sd inte skickade ut något som helst pressmeddelande om att de var emot en könsneutral äktenskapsalag när det var debatt om det 2008- maj 2009. Jimmie Åkesson skrev om det i två (2) av sina veckobrev där han även förtydligade att han och partiet var för partnerskapsreformen.

Sören Juvas menar att Hbt-personer som stöder SD behöver mer självrespekt. – Jag tycker att det skulle vara bra med lite självrespekt hos dom här. Jag anser att hbt-folk som engagerar sig i ett parti som anser att de själva skall ha en sämre behandling än andra i samhället, saknar såväl ryggrad som självrespekt.


Att kritisera bögar och lesbiska för att de saknar ryggrad och självrespekt för att de sympatiserar med ett parti som är för både partnerskapslag och närståendeadoptioner för homopar är kontraproduktivt. Jag har själv haft debatter med vänner och bekanta som sympatiserar med partiet. Jag förtydligar att jag ogillar dess politik och menar att den är negativ både för HBT-personer och invandrare. Men ska man vinna den debatten får man vara saklig mot den man debatterar med.

De här hatiska kommentarerna riskerar att istället öka sympatierna för sd. För vad händer när bögar och lesbiska ringer och kollar med sd:s partikansli? Jo, de får veta att partiets politik är betydligt mer nyanserad än vad Unia och övriga i artikelns låtsas om. Inte HBT-vänlig men mer nyanserad.

Då minskar RFSL:s och riksdagspartiernas trovärdighet. Och Sverigedemokraternas ökar. Trots att de inte förtjänar det eftersom det är ett främlingsfientligt parti med HBT-negativ politik.


Uppdatering 1

I Vellinge behövs inte Sverigedemokraterna inom kommunalpolitiken. Senaste nytt från Svenska Dagbladet är att kommunalrådet Lars-Ingvar Ljungman (m) ska försöka stoppa boendet för flyktingungdomar genom att hitta något fel. Han låtsas orsaken främst är omsorg om ungdomarna. Yeah, right.

Även Sydsvenska Dagbladet skriver om nyheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar