fredag 30 oktober 2015

HBTQ-kultur. Prinsessan som inte tyckte om prinsar - Brière-Haquet och Larchevêque.


Från förlagets presentation av boken Prinsessan som inte tyckte om prinsar (2015) där Alice Brière-Haquet ansvarar för texten.
.... Prinsessan som inte tyckte om prinsar berättar om en prinsessa som lever i ett trevligt kungadöme, och en dag lagar en alldeles fantastisk majonnäs. Då är det dags att hitta en man. Alla prinsar i närheten, långt bort och väldigt långt bort kommer resande men hon vill inte ha dem. Det spelar ingen roll hur spännande de verkar, hon är inte intresserad. Till slut ber kungen den underbara fen att komma till undsättning. När fen och prinsessan möts uppstår ljuv musik. En underbar och lättläst bok som värmer i hjärtat....
Redan av titeln är det möjligt att lista ut var den här berättelsen kommer att sluta när jag recenserar den. Prinsessan är lesbisk.

Gammaldags och queer.

Två snabba reaktioner är möjliga. Att prinsessan lagar majonnäs inför mötet med prinsarna. Bara i en fransk bok (som den är i original) kan förmodligen majonnäs få en central roll i en berättelse. Än viktigare är den humor som är en viktig del av storyn. Det här är inte den bästa barn-boken med HBTQ-tema som jag recenserat men förmodligen den roligaste. Det blir många dråpliga händelser. Som när kungen ska skicka ut en inbjudan.
.... Han skrev sin inbjudan på miljövänligt papper....
Eller när hon avvisat prinsarna i närheten blir det en ny inbjudan.
.... Alla prinsar som bor lite längre bort! Kom hit! Skynda på!...
Lionel Larchevêque illustrerar med en blandning av inspiration av klassiska sagor och modernism.

Det är verkligen en bok med mångfald både när det gäller sexuell läggning och etnicitet. Men det är något som fattas för att den ska ensidigt berömmas av mig. Kanske det handlar om kultur, att den mer inspireras av fransk barnboks-tradition (vad det nu är) än nordisk. Kanske att den känns något gammaldags trots sitt queer-tema.

Men helt klart är den bättre än det mesta som ges ut idag i genren HBTQ-litteratur för barn

Boken är rekommenderad för barn 6-9 år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar