fredag 6 november 2015

HBTQ-kultur. Pappa, pappa och jag - Parachini-Deny och Béal.Här är ännu en fransk barnbok med HBTQ-tema. Precis som i förra bloggposten. Från förlagets presentation av Pappa, pappa och jag (2014)
"Klas och Tarik blir stormförtjusta....De ville så väldigt gärna också få en bebis!" "Varför är ägget helt övergivet?" Det får inte bli blött och inte för varmt eller kallt. De båda fåglarna vakar dag och natt över fågelboet och ägget.
Det som är främsta tillgången i den här boken är teckningarna av Marjorie Béal. Basen är svart, vitt och grått. Som här får liv i sina nyanser eftersom det finns en känsla för detaljer och "ansiktsuttryck" hos fåglarna. Men även andra färger finns som komplement, främst rött och grönt. Tillsammans blir det estetiskt tilltalande. Innehåller vibbar som verkar hämtade från 1960- och 70-talet (det något naivt optimistiska, ibland propagandistiska)  men blandad med impulser från modern bildkonst.

Och texten av Juliette Parachini-Dany levererar också till en början. Men i slutet blir det bara för mycket. Där det rabblas upp vilka olika familjetyper det finns (bland människor). Det blir som om RFSL skulle göra en barn-bok. Propaganda på bekostnad av det konstnärliga värdet. Viss kritik kan också rikas emot följande.
Vi får stanna hos hen och vänta tills hens mamma och pappa kommer hem igen... Dagarna går. Men mamman och pappan kommer inte tillbaka.
Trots bokens ambitioner att vara kritisk emot heteronormen utgår det från att de som tidigare hanterat ägget måste vara "mamma och pappa". Även om det är det vanligaste måste det inte vara så.

Men boken hamnar helt klart över medel i genren barnböcker med HBTQ-tema. Och bilderna skulle förtjäna att ställas ut på ett galleri.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar