onsdag 17 augusti 2011

Islamistiskt parti i Berlin startar homofientlig kampanj.


Det nya islamistiska partiet Bundnis für Innovation & Gerichtigkeit (BG) i Tyskland har startat en homofientlig kampanj inför lokalvalet i Berlin avslöjar gaysiten Queer. Partiet, som främst vänder sig till tyskar med turkiskt ursprung, "anklagar" stadens majoritetspartier, socialdemokratiska SPD och vänstersocialistiska Linke, för att till elever från årskurs 1 informera om "homosexualitet, bisexualitet och transsexualitet". Flygbladet (bilden), som även spridits på en del skolor, avslutas med "Kampanjen skadar alla barn!"

BG som startades förra året och fick 0,2 % i lokalvalet i delstaten Nordrhein-Westfahlen har som officiellt syfte att jobba för "bättre integration". Men med homofientlig retorik lär resultatet bli tvärtom. Tyskar i allmänhet, och folk i Berlin i synnerhet, är HBT-vänliga.

Partiet argumenterar i kampanjen för att de är "emot skolämnet ´bög´" (sic!), att genom att skolan informerar unga barn om homosexualitet "hindras föräldrar att förmedla sina egna värderingar" och "vi måste skydda oss från omoralen". Haluk Yildiz från partiet framför i en intervju att de "respekterar homosexuella" men det blir ju tydligt att de inte gör det.

Norra Tyskland generellt mer sexliberalt än Sverige.

Delar av stadens kampanj, som också handlar om att informera elever om sexualitet generellt, har fått kritik även från kristdemokratiska CDU, det största oppositionspartiet i Berlin. Men då har det riktat sig mot förslag om att låta tonårselever gestalta rollspel om "darkrooms" (vanligt på gayklubbar på kontinenten, del av lokalen där folk har möjlighet att ha sex) och "självtillfredsställelse". Efter en tidningsartikel har en del fått för sig att den typen av rollspel ska anordnas från årskurs 1. Givetvis kan man vara negativ till den typen av arrangemang även om eleverna är 14-15 år. Det bör annars konstateras att norra Tyskland generellt är mer sexliberalt än Sverige.

Men kritiken från islamistiska BG handlar inte bara om det. De vänder sig även emot att skolor informerar om homosexualitet och gör det med samma retorik som kristna högern i USA. Religiös extremism måste bekämpas, det kvittar om den är kristen, muslimsk eller något annat.


Uppdatering 1.

Tre utredningsförslag mot diskriminering väntar på att bli lämnade av regeringen.

Barn- och äldreministern Maria Larsson (kd) framför idag i en debattartikel i Dagens Nyheter att det är viktigt att offentliga sektorn blir bättre på att anställa funktionshindrade. Debattartikeln i sig är viktig och bra. Diskriminering p.g.a funktionshinder är lika oacceptabelt som om den drabbar invandrare, homosexuella och andra. Men när det gäller delar av politiken för funktionshinder förtjänar den borgerliga regeringen kritik. Fakta är att det i flera år nu legat tre utredningsförslag på regeringskansliet inom området diskriminering.

1. Att förbjuda diskriminering p.g.a ålder inom i princip alla samhällsområden (idag är det sådant förbud bara inom några få områden bl.a. arbetsmarknaden).

2. Att definiera bristande tillgänglighet som diskriminering p.g.a funktionshinder.

3. Att arbetsgivare och utbildningsansvariga ska bli skyldiga att aktivt förebygga diskriminering p.g.a. alla grunderna (kön, könsidentitet, sexuell läggning, etnicitet, religion, funktionshinder och ålder). Idag är arbetsgivare bara skyldiga förebygga diskriminering p.g.a. kön, etnicitet och religion, utbildningsansvariga har ett sånt ansvar även för sexuell läggning och funktionshinder.

Regeringen har ännu inte lämnat någon proposition (regeringsförslag) om det här. Trots att den på EU-nivå jobbar för att det förslag till EU-direktiv ska bli infört som bl.a. kräver 1 och 2. (reformerna om ålder och funktionshinder).

S-politiker argumenterar emot muslimsk homofientlighet och sexism - v och mp tiger fegt.

Rossana Dinamarca avslöjar i Svenska Dagbladet att hon kandiderar som ordförande för Vänsterpartiet. Sedan tidigare har bl.a. öppet homosexuelle Hans Linde berättat om sin kandidatur. Jag har här på bloggen framfört att Vänsterpartiet (och Miljöpartiet) måste börja offentligt argumentera även emot muslimsk homofientlighet. Där är andra partier, främst m, fp och s, tydligare. I en ny debattartikel på Newsmill framför Nalin Pekgul (s) bl.a. följande.
Under min tid som ordförande har det socialdemokratiska kvinnoförbundet uppmärksammat den religiösa fundamentalismen som breder ut sig i storstädernas fattiga förorter. Det är ett misslyckande för socialdemokratin och ett hot mot sammanhållningen i samhället att utsatta grupper ser fundamentalistisk religion som det bästa redskapet för att förbättra levnadsvillkoren.
Varför är det ingen riksdagsledamot från v och mp som tar den här debatten när de två partierna i övrigt argumenterar emot reaktionära värderingar och för jämställdhet och HBT-rättigheter? De attityder från delar av Berlin som jag redovisat i den här bloggposten finns även i en del förorter i Sverige. Och man löser sällan problem genom att tiga om dem.


Uppdatering 2.

Qx avslöjar att en heterosexuell man, Mista Majah, gjort det första albumet inom reggaegenren om respekt för HBT-personer.


Uppdatering 3.

Rasistisk och homofientlig sd-politiker lämnar kommunalpolitiken.

Tidningen Expo avslöjar att Mikael Jansson lämnar kommunalpolitiken i Göteborg för att fokusera på att vara riksdagsledamot.
Mikael Jansson har efter valet kombinerat sitt uppdrag i riksdagen med en plats i Göteborgs kommunfullmäktige. Men enligt uppgifter i Göteborgs Posten vill Jansson nu helt fokusera på riksdagsarbetet. Han kommer dock sitta kvar som ordförande för Sverigedemokraterna i Göteborg.
Oktober 2010 publicerade jag bloggposten Sverigedemokraterna accepterar rasister inom partiet. Från bloggposten.
Sverigedemokraterna är idag inte ett rasistiskt parti formellt. d.v.s. att hudfärg och etnicitet ska vara avgörande för en människas rättigheter i samhället. Inget i partiprogram eller i övriga program antyder några sådana värderingar....

Mikael Jansson som sd nominerade som kandidat till att vara andre vice talman i riksdagen var partiledare 1995-2005. Alltså de år då partiet var tydligt rasistiskt. Jansson ledde också "rasistfalangen" i debatten om "öppen svenskhet" 2003-2005. Han har vad jag vet inte sagt sig ångra något han tyckt och sagt som partiledare. Inget tyder på att han dramatiskt skulle ha bytt åsikter.

Att sd nominerar en sådan person är ett tecken på att sd accepterar rasister. Hade Jansson blivit vald (vilket de i.o.f.s. visste att han inte skulle bli) hade det gjort honom till den i särklass mäktigaste sd-politikern någonsin i Sverige.

Det har också avslöjats rasism bland flera andra politiker i partiet. Attityden i sd är tydlig. Du får vara rasist om du hanterar det internt i partiet och inte offentligt i debattartiklar och på bloggar.
Sd är främlingsfientligt och islamofobt och accepterar i en del situationer rasister bland dess politiker. Att ge ett sådant parti monopol på debatten om muslimsk homofientlighet (när sd dessutom själva är homonegativa i sin politik) är problematiskt. För att uttrycka det milt.

3 kommentarer:

 1. - S-politiker argumenterar emot muslimsk homofientlighet och sexism - v och mp tiger fegt.

  Håller med.

  Ställ Feministiskt Initiativ i samma skamvrå!

  Jag läste nånstans för ett tag sen att FI inte vill ta den debatten för att de är rädda för att bidra till rasism. Ja, kanske det är logiskt eller helt feltänkt. Vad tycker du?

  SvaraRadera
 2. Anonym

  Håller med om att Feministiskt Initiativ tillhör samma grupp som v och mp, partier som tiger fegt om sexism och homofientlighet bland muslimer. Och det är givetvis absurt att låtsas som att det "bidrar till rasism" att sakligt och nyanserat debattera problemen. Att tiga om problemen är däremot något som garanterat gynnar partiet som sd som då kan hävda att det bara är de som tar debatten. Förutom att strategin är ett hänsynslöst svek mot de människor som är offer för bl.a. hedersrelaterat våld.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Bra att du törs ta upp frågan.
  Det hedrar dig.

  SvaraRadera