fredag 19 augusti 2011

HBT-kultur. Regn och åska - Håkan Lindquist.


Visst har jag läst en bok av Håkan Lindquist förut. Hans debut Min bror och hans bror var en fin berättelse. Om en ung kille som efter att hans bror avlidit upptäcker att han varit bög. Det var på 1990-talet när homorelationer i böcker ofta handlade om att hantera omgivningens fördomar. Att konstatera att homosexualitet var tabu. Och hur man skulle hantera det.

Men "Regn & åska" är från 2011. Här träffar Oskar från Visby Rein från Tallinn i Estland. Deras möte blir, efter det första strulandet, självklart. Två 16-åringar som träffar varann. Blir förälskade i varann. Och kåta på varann. Det är sexuella skildringar - men aldrig att det blir för explicit. Boken håller sin litterära kvalité - i relation till sexet. Mer problematiskt blir det i förhållande till personskildringarna.

Visst är både Oskar och Rein relativt gulliga i sin iver efter varann. Men Håkan Lindquist är en medelålders man. Och ibland märks det när han ska framföra vad bokens tonårskillar säger till varann och andra. Det blir problem med trovärdigheten. De två tonårskillarna är närmast människor utan några negativa sidor. De är "goda", det blir inte trovärdigt. Ska man skildra situationen för tonårskillar och själv är medelålders får man faktiskt försöka anstränga sig som författare. Det verkar inte som Håkan Lindquist gjort det.

Boken är alright - att placera i händerna på en tonåring.

Den här boken håller inte som en bok om tonårskärlek. Hade det varit en handling om en kille och tjej som haft den här attityden till varann hade jag lämnat boken. Nu har den sitt värde för bögar som vill läsa om två 16-åriga killar som blir kåta på varann och förälskade. Inget fel i det. Men ska man skapa litteratur av kvalité krävs det något mer. För 20 år sedan nöjde vi homosexuella oss med vilken bok som helst som gestaltade våra liv. Idag har de flesta av oss- tack och lov - högre krav.

Tolka mig rätt. Regn & åska är en hyfsad ungdomsroman att placera i händerna på en tonåring. Att homosexualitet beskrivs befriande tydligt är positivt. Men det här är inte någon bok som lyfter litterärt. Men kanske man inte måste ställa sådana krav på en "ungdomsbok".

Jag önskar mina bloggbesökare en trevlig helg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar