torsdag 18 augusti 2011

Hat mot homosexuella och muslimer bland republikanska kandidater.


Tidningen Dagen har några artiklar om vem som ska bli Republikanernas presidentkandidat 2012.

Michele Bachmann (bilden), Rick Perry och övriga kandidaterna är tydliga med att de är emot samkönade äktenskap. Det som de däremot nu försöker undvika att debattera är deras tidigare hatiska kommentarer om homosexuella. Ett exempel är att Bachmann 2006 kallade homosexuella för "barbarer som är slavar åt sina begär". Den kommentaren vägrar hon idag att berätta om hon ännu håller med om. Hon vet att opinionen svängt betydligt senaste åren och att mittenväljare idag skräms bort av homohat.

Samtidigt vågar högerextrema republikaner inte ta avstånd från sin tidigare homofobi i media, för då blir det ramaskri bland deras kärnsympatisörer som ännu faktiskt tycker att homosexuella är ett hot mot samhället. Högerkristnas retorik i USA har mycket gemensamt med främlingsfientliga och islamofoba partiers i Europa. Att hitta vissa grupper som är "ett hot" och som ska bli stigmatiserade. Och det är samma balanserande mellan att hålla kärntrupperna lojala men samtidigt vinna nya mer sansade människor.

En kandidat, Herman Cain, har (trots att han själv är svart) försökt misstänkliggöra president Barack Obamas ursprung. Enligt Wikipedia är han också synnerligen islamofob.
A number of comments made by Cain regarding his attitudes towards Muslim people have caused controversy. He has stated that he was "uncomfortable" when he found that the surgeon operating on his liver and colon cancer was Muslim, later explaining "based upon the little knowledge that I have of the Muslim religion, you know, they have an objective to convert all infidels or kill them".
Även Ronald Reagan (president 1981-1988) som var konservativ skulle aldrig få för sig att kalla homosexuella barbarer eller anklaga muslimer för att vilja mörda kristna. Republikanerna har kidnappats av tokhögern. Det finns dock en positiv sak, det kan bli deras fall om en extremist ställs mot Obama 2012.

En av de republikanska kandidaterna, Jon Huntsman Jr, är för att samkönade par ska kunna ingå partnerskap och få samma juridiska rättigheter som olikkönade par som ingår äktenskap. Han bedöms ha svårt att bli partiets presidentkandidat. Bättre chanser har kanske Mitt Romney som är emot både äktenskap och partnerskap för homopar men har antytt att han är positiv till att på federal nivå förbjuda diskriminering p.g.a. sexuell läggning inom arbetsmarknaden. De flesta andra kandidater är emot varje förbättring för HBT-personer och en del av dem är tvärtom engagerade för att försöka avskaffa reformer som kongressen redan genomfört (som att tillåta öppet homosexuella inom försvaret).


Uppdatering 1.

Dagens Nyheter om ökad främlingsfientlighet i Norge, men inte i Sverige.


Uppdatering 2.

Republikanerna i USA har faktiskt också en öppet homosexuell politiker som vill bli partiets presidentkandidat, Fred Karger. Han bedöms dock vara i princip chanslös. Från brittiska Pinknews.
He said: “I want to send the message to gay younger people and older people and everyone in between that you can do anything you want in life, and don’t feel bad about yourself and don’t feel you have to live your life the way I did.”

The 61-year-old, who has spent most of his life in the closet, has worked as a campaign advisor and election strategist for a number of high-profile figures....

While he has virtually no chance of winning the 2012 election, he is the only openly gay candidate in the race, having come out in 2006.
Ingen majoritet för tvångssteriliseringar i kd:s riksdagsgrupp.

Dagen har gjort en enkät bland Kristdemokraternas 19 riksdagsledamöter om vad de tycker om homoadoptioner och tvångssteriliseringar av transsexuella. Av de 17 som svarat är 5 för en helt jämlik adoptionslag för samkönade och olikkönade par, 9 är emot medan 3 tvekar.

3 kd-ledamöter är positiva till att avskaffa sterilitetskravet i könstillhörighetslagen medan 7 är negativa, 7 tvekar. Intressant att det inte är en majoritet i riksdagsgruppen för att behålla tvångssteriliseringar av transsexuella, trots att partistyrelsen och ordföranden Göran Hägglund argumenterat för det.

I riksdagen är det socialutskottet som har ansvar för könstillhörighetslagen. Kd:s ordinarie ledamot i utskottet, Anders Andersson, har inte besvarat enkäten från Dagen. Av de tre kd-suppleanterna i utskottet är Roland Utbult för att avskaffa sterilitetkravet medan Lars-Axel Nordell är emot. Annika Eclund, som är kd:s nya HBT-politiska talesperson, tvekar.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar