tisdag 2 augusti 2011

Stockholm Pride ett bra skyltfönster - trots Rosenberg och Gardell.


Varje år i samband med Stockholm Pride startar en debatt för och emot evenemanget. Det är givetvis möjligt för människor (homo, hetero etc.) att principiellt ogilla delar av Stockholm Pridefestivalen. Själv tycker jag bl.a. Tiina Rosenberg, som ska hålla tal, är en intolerant människa. Att Prideansvariga bjudit in Mattias Gardell (som hyllat diverse homofientliga grupper i Mellanöstern, bl.a. Muslimska brödraskapet i Egypten) för att snacka om islamofobi är en gåta. Man kan även vara emot vissa evenemang vid andra typer av festivaler. Men jag tycker de som kategoriskt är negativa till idén i sig att en del HBT-personer samlas för bl.a. parader är färre än tidigare år när man granskar bloggkommentarer.

Men visst är det ännu en del rabiata människor, ofta från "islamkritiska" högerpopulistiska bloggar, som närmast tycks hata Stockholm Pride. De flesta är så extrema att det inte är lönt att påbörja någon seriös debatt med dem. En bloggare som jag däremot ska bemöta är Rights and Responsibilites som kallar sig konservativ. Det är en resonerande argumentation om än något förvirrad.
Kristdemokraterna har blivit tydligare i sin HBT-politik kan vi läsa idag. Det är självklart bra, men det spelar ingen roll eftersom de alltid kommer att anklagas för att vara HBT-fientliga så länge de inte ställer upp på att avvisa heteronormen och den märkliga syn på jämlikhet som de flesta av våra partier idag omfattar, nämligen den att jämlikhet handlar om utfall och inte om förutsättningar. Om man ser det så måste alla ha lika mycket av allt annars är det inte jämlikt. Om man däremot anser att alla ska ha samma förutsättningar är man betydligt mer ödmjuk och öppen för debatt och kompromisser.
Argumentet är besynnerligt. Som jag avslöjar i min senaste rapport har varken Moderaterna eller Kristdemokraterna någon officiell åsikt om heteronormen. Men m blir i princip aldrig anklagade för HBT-fientlighet trots det, av den enkla orsaken att de är för centrala reformer för homosexuella, bisexuella och transpersoner. Jag kallar inte kd HBT-fientligt, däremot HBT-negativt och det förtjänar partiet eftersom de vill diskriminera samkönaade par och är för tvångssteriliseringar av transsexuella.

För det andra är argumentet att de flesta riksdagspartier är för "lika utfall" och inte "lika möjligheter" fel. Vi kan ta adoptioner som exempel. Inget parti i riksdagen tycker att samkönade eller olikkönade par har någon "rätt" att adoptera barn, däremot vill sex av partierna att båda typerna av par ska kunna prövas som adoptionsföräldrar. Vad är det om inte annat än "lika förutsättning".
Att ingen ska diskrimineras är självklart, men om exempelvis inseminationer för lesbiska uppfattas som en dolkstöt i hjärtat av vissa grupper i samhället bör man inte bara säga åt dessa att "det skiter vi i" utan istället göra allt för att få till stånd en konstruktiv debatt där alla inblandade kan komma till tals och nå ett resultat alla kan vara nöjda med, en process som med kommunitär terminologi kallas moralisk dialog. Ofta blir det då så att ingen får allt, men alla får något. I exemplet ovan skulle det kunna bli så att lesbiska får en lagstiftning om insemination som är bättre än den varit tidigare, men av hänsyn till andra grupper i samhället blir den inte exakt likadan som för heterosexuella - den här gången. Å andra sidan får de som motsätter sig insemination för lesbiska överhuvudtaget göra uppoffringar och gå med på ökade och förbättrade möjligheter till insemination. På det här sättet bidrar de inblandade gemenskaperna genom moralisk dialog till att samhället inte stelnar i föråldrade och otidsenliga former och dessutom hålls konflikterna inom tolerabla gränser. Idag är dock synen på problemlösning en annan; ge alla allt nu annars är det inte jämlikt. Det är ett säkert tillvägagångssätt om man vill köra över och kränka olika grupper i samhället.
Fascinerande att den konservativa bloggaren tydligen föreslår precis den metod som tillämpats (på gott och ont) i Sverige när det gäller HBT-politiken. Det har varit ständiga kompromisser där folk har fått ge och ta. Partnerskapslagen är ett bra exempel, det var en viktig reform i mitten på 1990-talet men den gjorde definitivt inte alla i RFSL nöjda. Ett annat exempel är just inseminationer för lesbiska kvinnor där just den metod som bloggaren efterlyser tillämpades. Lesbiska fick rätt att bli inseminerade på kliniker men de första åren var det många landsting som hade högre avgifter för dem än för olikkönade par. Ännu 2011 är det fyra landsting som diskriminerar genom högre kostnader för lesbiska kvinnor, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Östergötland.
För övrigt bör väl (kd) kunna föra en konstruktiv och seriös HBT-debatt utan att delta i Pride-spektaklet som knappast är att betrakta som ett positivt skyltfönster för HBT-rörelsen.
De ska besöka några konservativa spektakel istället kanske? Sedan när är det fel att söka sig till ett ställe där många människor är? Visst är Prideevenemang positiva skyltfönster. Förutom givetvis för vissa knökkonservativa bloggare. Det betyder inte att man måste gilla varje människa där eller varje evenemang. Men det måste man inte heller om man åker till typ någon musikfestival. Eller till något politiskt evenemang.

I EU-parlamentet är Kristdemokraterna med i samma partigrupp som främlingsfientlige, sexistiske och homofientlige Silvio Berlusconis parti i Italien. Är konservativa bloggare emot det också? Eller är verkligen ett tillfälligt besök på en festival för mänskliga rättigheter värre (därför att vissa i paraden är halvnakna) än att i Bryssel ha ett nära organisatoriskt samarbete med folk som som får Jimmie Åkesson (sd) att i jämförelse närmast vara en dämpad nationalist.


Uppdatering 1.

En artikel från i lördags på tyska socialdemokratiska SPD:s hemsida tyder på att partiet nu säger ja till en könsneutral äktenskapslag. De hänvisar bl.a. till att Sverige har en sådan lag.
Für die Opposition und zahlreiche Verbände ist es daher an der Zeit, Lesben und Schwule komplett gleich zu stellen. Viele Länder haben die Ehe für Lesben und Schwule bereits eingeführt, darunter die Niederlande, Belgien, Spanien, Norwegen, Schweden, Portugal, Island, Südafrika und Argentinien. Hier hinkt Deutschland hinterher. Deshalb wird gefordert, die Ehe zu öffnen – es braucht keine Ehe zweiter Klasse für Lesben und Schwule.
Medan Gröna och vänstersocialistiska Linke de senaste åren argumenterat för en könsneutral äktenskapslag har den officiella policyn från socialdemokratiska SPD och liberala FDP varit att behålla partnerskapslagen för samkönade par men att ge samma juridiska rättigheter (även när det gäller adoptioner och inseminationer) som olikkönade par i äktenskap. Flera socialdemokratiska avdelningar (bl.a. i Berlin och Hamburg) har dock börjat engagera sig för homoäktenskap och nu verkar det som att hela partiet stödjer förslaget.

Nästa parlamentsval i Tyskland hålls 2013. Enligt de flesta av de senaste opinionsmätningarna skulle oppositionspartierna SPD och Gröna få egen majoritet om det vore val idag. Det kan givetvis ändra sig fram till 2013 men det här tyder på att ett av regeringsalternativen då argumenterar för en könsneutral äktenskapslag. Förutom liberala FDP är även kristdemokratiska CDU-CSU i regeringen. Kristdemokraterna är emot ett likställande av lagarna när det gäller äktenskap, adoptioner och inseminationer. Det är nu 10 år sedan Tyskland införde en partnerskapslag för samkönade par.


Uppdatering 2.

Jag har tidigare tyckts att RFSL har har varit för tysta om transpersoner i allmänhet och könstillhörighetslagen i synnerhet i relation till hur engagerad (dessbättre) föreningen var för reformer som samkönade pars adoptioner och en könsneutral äktenskapslag. Men RFSL har blivit betydligt bättre på att kampanja för transrättigheter senaste halvåret.

Fyra kristdemokratiska politiker, bl.a. Caroline Szyber och öppet homosexuelle Erik Slottner har en debattartikel på SVT Debatt där de ber om ursäkt för partikamraters homofoba kommentarer.

En rappare med baktankar. (Dagens Nyheter)

Företagen till Pride. (Dagens Nyheter)

Kristdemokraterna på plats på HBT-festivalen. (Dagen). Ingen av de tre kd-ministrarna deltar där men däremot en partistyrelseledamot, Sofia Modigh.

Fler bögar än lesbiska gifter sig. (Dagen)

Pride invigs i Stockholm (Expressen)

Ledarartikel i liberala Expressen "Låt Pride bli en riksturné". Skribenten Fredrik Krohnman tycks dock inte veta att Göteborg redan har en årlig prideparad, Regnbågspromenaden.

"Vi ska inte styras av rädsla" (Aftonbladet)

Ledarartikel i socialdemokratiska Aftonbladet "HBT-rörelsen struntar i kd".


Uppdatering 3.

Magnus KolsjöKd Pride om att Thomas Beatie.
Någon frågade mig om de inte skulle vara en bra idé att försöka sätta upp ett möte mellan Thomas och Göran Hägglund. Mitt svar var att det nog inte skulle vara fruktsamt för någon av dem.

Oj vad fel jag hade!
Debattartikel på Newsmill. "Öppna lärare kan vara positiva förebilder".

4 kommentarer:

 1. Jag håller med om att Rosenberg och bröderna Gardell (JAG inkl. Jonas) är intoleranta.

  Men du är det också.
  Klart i deras liga.

  Mvh Inez Lund

  Ps. Är det fel på din kommentatorsruta? Ds.

  SvaraRadera
 2. Inez

  På vilket vis tycker du jag är lika intolerant som Tiina Rosenberg? Jag har varit på en föreläsning med henne och sällan har jag mött någon som varit så ovillig att kompromissa med något som inte är hennes vänsterideal. Hon har vid HBTQ-festivalen i Göteborg framfört att borgerliga väljare borde betala mer i skatt än andra (om än att hon inte menar det ska genomföras avslöjar det en attityd att borgerliga människor är idioter). Precis som det finns en del intoleranta borgerliga människor som tycker vänsterfolk är idioter.

  Själv brukar jag här på bloggen framföra att det finns kloka människor inom de flesta politiska grupper. Så hur är jag då intolerant som Tiina Rosenberg. Berätta Inez.

  Det brukar inte vara några problem med kommentarer men har ni problem så maila mig.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. På vilket sätt skulle Bengt vara intolerant Inez? Märkligt att bara vräka ur sig en sådan sak utan att argumentera/förklara varför du är av den åsikten. Lite mer saklighet än så vore önskvärt.

  SvaraRadera
 4. Tack Hato.

  Vill också förtydliga att jag inte hävdar att jag skulle vara tolerantare än de flesta andra HBT-aktivister. Jag är nog lika tolerant eller intolerant som Jonas Gardell, Richard Wolf, Ulrika Westerlund (RFSL:s ordförande) etc. etc.

  Men jag vidhåller att Tiina Rosenberg är en ovanligt intolerant människa. Min motivering har jag lämnat här.

  Bengt

  SvaraRadera