fredag 26 augusti 2011

Som liberal hoppas jag sossarna vinner danska valet.


15 september blir det parlamentsval i Danmark. I 10 år har högerliberala Venstre och Konservative folkeparti varit regeringspartier. Främlingsfientliga Dansk folkeparti fungerar som stödparti. Opinionsmätningarna visar att det nog blir regeringsskifte om några veckor men marginalen är inte större än att den borgerliga regeringen kanske stannar kvar.

Från Dagens Nyheter.
Om valet hölls i dag skulle det röda blocket få en majoritet med 53,7 procent mot 47,2 procent för det borgerliga blocket. Det visar en mätning gjord av Voxmeter för Ritzau.

Mätningen har en felmarginal på 2,8 procent åt vardera hållet. Utfrågningen av tusentalet personer över 18 år gjordes under perioden 15-19 augusti.
Den här bloggen är inte partipolitisk och jag brukar därför undvika att kommentera explicit vilka partier jag hoppas vinner i diverse länder. Vanligen är HBT-politiken inte fördelad efter block så att alla partier på ena sidan är bättre än de på den andra. Det tydliggörs bl.a. av att Moderaterna (Sverige), Hoyre (Norge) och Samlingspartiet (Finland) är tydligt HBT-vänliga partier som är för en könsneutral med lika juridiska rättigheter för samkönade och olikkönade par.

Danska parlamentet har beslutat om likställda regler för adoptioner och inseminationer - i konflikt med borgerliga regeringen.

Men undantaget i Norden är Danmark. Där är HBT-attityderna fördelade efter blocken. Visst finns det en HBT-vänlig minoritet inom Venstre men regeringspartierna (och Dansk folkeparti) har försökt stoppa i princip varje reform för att förbättra den juridiska situationen för HBT-personer. När folketinget (danska motsvarigheten till riksdagen) de senaste åren sagt ja till likställda regler när det gäller adoptioner och inseminationer har det varit i strid med regeringen och tack vare att några ledamöter från Venstre röstat med oppositionspartierna.

En av få gånger när den danska regeringen själv tagit initiativ till förbättringar är när man för några år sedan gjorde namnlagen något mer könsneutral. Men även med nuvarande lag krävs det dispens för att få byta till "namn typiskt för motsatta könet" medan oppositionspartierna är för en könsneutral namnlag, som i Sverige efter en dom i regeringsrätten 2009. Danmarks regering har också lämnat förslag om att hatbrott p.g.a. bl.a. sexuell läggning och etnicitet ska kunna bedömas som en försvårande omständighet.

Det här betyder inte att majoritetspartierna i Danmark är tydligt HBT-fientliga. Konservative Folkparti och Dansk folkeparti är visserligen mycket konservativa i sin familjepolitik men de försöker oftast nyansera argumentationen. De är närmare Göran Hägglund än Tuve Skånberg för att göra en jämförelse med två svenska kd-politiker. Venstre har de senaste åren inte varit så ideologiska i sin argumentation emot nya HBT-reformer utan har ofta framfört "det fungerar bra som det är". Bra för vem? Inte för HBT-personer som vill ha samma rättigheter som andra.

Oppositionspartierna för könsneutral äktenskapslag.
LGBT Danmark (danska motsvarigheten till RFSL) har på sin hemsida en sammanställning av omröstningar i landets parlament från 1989 och framåt när det gäller diverse reformer. Senaste åren har Socialdemokraterna, Socialistisk folkeparti, socialliberala Radikale venstre, Liberale Alliance och vänstersocialistiska Enhedslisten framfört förslag om en könsneutral äktenskapslag, Oppositionspartierna är även för att tillåta Danska kyrkan (som är statskyrka i Danmark) att förrätta vigslar för samkönade par.

LBL har en broschyr inför valet där föreningen sammanfattar sina krav. Bland dem är att införa ett förbud mot diskriminering p.g.a. könsidentitet (Danmark saknar en sådan lag, som Sverige införde 2009), att straffskärpningslagen vid hatbrott även ska omfatta könsidentitet (inte heller i Sverige är könsidentitet explicit omnämnt i straffskärpningslagen), könsneutralt personnummer (något som inte Sverige har heller).

Det är entydigt så att ett regeringsskifte i Danmark dramatiskt förbättrar chanserna att få återstående HBT-reformer genomförda (även om det inte är någon garanti att varje reform blir införd närmaste åren). Själv prioriterar jag inte könsneutrala personnummer men principiellt är det kanske lämpligt att införa reformen för att göra det enklare för vissa transpersoner.

Socialdemokraterna för samma invandringspolitik som Venstre och Konservative folkeparti.

När det gäller invandringspolitiken ska man i.o.f.s. inte ha överdrivna förväntningar på vad ett majoritetsskifte skulle leda till. Socialdemokraterna i Danmark är för exakt samma restriktiva flyktingpolitik (med 24-årsgräns för att gifta sig för vissa invandrare etc). Och för samma ofta stigmatiserande debatt. Ett skifte skulle däremot betyda att Dansk folkeparti förlorar sin direkta påverkan på politiken (de blir ett oppositionsparti) och Radikale venstre och Socialistisk folkeparti är för en (försiktig) liberalisering och mindre fokusering på invandrare som problem.

Jag är liberal. Och liberalismen är en borgerlig ideologi. Men det betyder inte att man som liberal i varje situation måste vara för den politiska sida som innehåller flest borgerliga partier. För mig är det tydligt att den borgerliga regeringen i Danmark inte haft förmågan att leverera när det gäller HBT-reformer. Att Venstre kallar sig liberalt blir ibland lätt komiskt när man granskar dess HBT- och invandringspolitik.

Det betyder inte att integrationspolitiken ska vara kravlös. Eller att det ska vara tabu att debattera problemen (som det ibland är i Sverige). Men Danmark visar att det kan slå över för långt åt andra hållet.

Min bedömning är att Socialdemokraterna, Socialistisk folkepartie och Radikale venstre som helhet är ett bättre alternativ för socialliberaler än Venstre, Konservative folkeparti och Dansk folkeparti. Trots att jag ogillar skattehöjningar och fler regleringar.

Förmodligen kommer Radikale venstre att kunna stoppa en del av de förslagen. Radikale venstre är nog också det parti jag röstat på om jag haft rösträtt i Danmark.


Uppdatering 1.

Positivt att partistyrelsen inte vill m ska kandidera inom Svenska kyrkan.

Moderaternas partistyrelse föreslår att partiet inte ska kandidera i val i Svenska kyrkan. Ett klokt beslut som förhoppningsvis följs av deras stämma (kongress) i oktober. Vi har inte någon statskyrka sedan många år och det är absurt att flera riksdagspartier ännu envisas att kandidera inom Svenska kyrkan. Förutom Moderaterna även Socialdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna. Inte skulle väl Socialdemokraterna få för sig att, som parti, kandidera i val inom Judiska församlingen i Stockholm? Eller Centerpartiet som parti kandiderar till Missionskyrkans årsmöte? Eller Sverigedemokraterna till något muslimskt samfund? Nåja, det sistnämnda hade i och för sig varit kul som kuriosa.

I ett fritt land måste vi acceptera både Dansk folkeparti och islamister.

När vi resonerar om muslimska samfund kan man konstatera att byggandet av en moské i Köpenhamn fått godkännande av politiker där. Bara Dansk folkeparti och Konservative folkpartiet röstade emot. I ett pressmeddelande avslöjar Dansk folkeparti sin argumentation.
- Uanset hvor frisindet man er, så er islamiske minareter ikke en naturlig del af det danske gadebillede. Det er heller ikke en del af det danske samfunds grundlæggende værdier, at bakke op om formørkede ideologier med et forkvaklet kvinde- og menneskesyn, siger Martin Henriksen
Det är sant att vi har orsak att vara mycket kritiska mot islamister. Och sprider folk från den nya moskén i Köpenhamn fientliga homofientliga attityder ska de tydligt bemötas. Men vad det egentligen handlar om är att samma regelverk ska gälla för moskéer som för kyrkor och synagogor. I ett land med religionsfrihet är det inte möjligt att godtyckligt stoppa moskéer, eller för den delen kyrkor för extrema kristna samfund som Maranata. Dansk folkeparti ska nog vara tacksamma för att den principen råder. För annars skulle nog en del danskar kunnat argumentera för att förbud för partiet att fixa nya lokaler Dansk folkeparti är väl inte det första man nämner när man ska kommentera folk i Danmark som är för allas lika värde - oavsett etnicitet. Det är givetvis en ironi om något att de två partier som vill stoppa bygget av en moské med hänvisning till bl.a. "människosyn" är samma partier som jobbat emot i princip varje förbättring för HBT-personer.

Dansk folkeparti, Konservative folkpartiet och islamisterna kan vara ense om att de är emot könsneutral äktenskapslag.


Uppdatering 2.

Jag älskar er också sd-unga.

När jag började sända mina HBT-nyhetsbrev hade jag förväntat mig att en del skulle meddela att de inte vill ha fler sådana från mig (jag framför själv i varje brev att de kan avboka om de vill). Men jag är ärligt förvånad hur få som inte velat ha fler nyhetsbrev. Och handlar det om "vanliga" människor, bloggare etc skulle jag inte få för mig att berätta här på bloggen att de lämnat mail om att de inte vill få fler nyhetsbrev. Men två mail förtjänar en kommentar. Dels att Felix König, när han ännu var ordförande i RFSL-Ungdom, mailade att han inte vill få fler brev. Samma sak har Sdu, Sverigedemokratisk ungdom, gjort idag.

Som vi i den ironiska generationen brukar säga.

"Jag älskar dig också". :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar