onsdag 10 augusti 2011

Chile får partnerskapslag.


Brittiska HBT-siten Pinknews berättar att Chiles (bilden är av landets flagga) president Sebastián Piñera lämnat ett förslag till partnerskapslag.
The president of Chile has proposed legalising civil unions for gay and straight couples.

Sebastian Pinera said that all couples deserve “respect, dignity and support of the state” in a speech this week.

The bill, which must be approved by Congress, would give gay couples and straight unmarried couples the same inheritance and social welfare rights as married couples.

Couples who have been together for over a year will be able to enter a legal contract called the Life Partner Agreement (Acuerdo de Vida en Pareja), if it is passed.

Mr Pinera said he did not support marriage for gay couples

“I deeply believe that marriage is by nature between a man and a woman, but that conviction does not prevent me from recognising that other forms of affective relationships exist,” he said.

Opposition to gay marriage is widespread in Chile, with the Catholic Church an influential leader.
Högerpartiet RN (presidentens eget parti), kristdemokratiska PDCC och de tre (!) socialdemokratiska partierna PD, PS och PRS är positiva till en partnerskapslag. Det är också en tydlig majoritet av befolkningen i Chile enligt opinionsmätningar. Det andra högerpartiet i parlament, UDI, är inte tydligt för förslaget men accepterar det nog som en kompromiss med sina regeringskolleger i RN.

Tjeckiens president ger stöd åt homofobi.

Dagens Nyheter avslöjar att Tjeckiens president, högerpolitikern Vaclav Klaus, försvarat homofoba kommentarer om Pridefestivalen i Prag. Kontroversen började efter att borgmästaren, som är med i samma parti som Vaclav Klaus, i staden gett sitt officiella stöd åt den planerade paraden i helgen. Dessbättre har det största oppositionpartiet Cssd och högerpartiet Vv (som är med i regeringen) kritiserat de homofoba kommentarerna. Även 12 ambassader, bl.a. den svenska, har gett sitt stöd åt Pridefestivalen.

HBT-politisk talesperson i kd erkänner att partiet är splittrat.

Dagen har två artiklar om Kristdemokraternas HBT-politik. Dels intervjuas partiets nya HBT-politiska talesperson, riksdagsledamoten Annika Eklund.
Att Kristdemokraterna i Stockholm deltog på årets Pridefestival, det får de själva ansvara för, menar hon. - Jag känner inte att vi har något stöd från hela partiet att närvara på Pride.Hur delat är partiet? Vilken grupp är störst?- Det finns en liberal falang. Och så har vi våra kärnväljare som tycker att det här är inte våra frågor och att vi inte ska alliera oss med de liberala åsikter som alla andra allianspartier har. De menar att vi måste hålla på de här värdekonservativa värderingarna, annars lämnar vi fältet fritt för till exempel Sverigedemokraterna.- Men jag kan inte säga vilken grupp som är störst. Jag månar om att lyssna på våra medlemmar och kärnväljare och där finns tveksamhet att medverka på Pride.

- Men när det kommer till lagstiftningsfrågor, som steriliseringskravet, homoäktenskap och adoptioner, där anses vi inte ha en HBT-politik. Det tycker jag vi har, och vi tar tagit ställning till de frågorna utifrån barnens perspektiv.
När det gäller homoäktenskap är Eclunds koppling till "barnens perspektiv" nonsens. Den reformen ändrade inte någon som helst del i de lagar som reglerar barns juridiska situation. Och vad gäller barns situation i samkönade familjer har jag tidigare ofta hänvisat till forskning om att de mår lika bra som andra barn.

Dagen har även en artikel om att homofientliga kd-riksdagsledamot Tuve Skånberg jämför partikollegers deltagande på Pride med att de skulle varit med i en demonstration för Vänsterpartiet. (sic!). T.o.m. partiets ordförande Göran Hägglund har känt sig tvingad att ta avstånd från den absurda jämförelsen.

Landstingsråd i Västernorrland kommer ut som bög offentligt.

Qx berättar att Per Wahlberg, landstingsråd i Västernorrland, kommit ut som bög.
Snart firas Pride i Sundsvall. En som tänker gå i paraden är Per Wahlberg (M), landstingsråd i Västernorrland. Igår talade han öppet om sin homosexualitet i radio. Inför Sundsvall Pride 12-14 augusti bjöds moderata landstingsrådet Per Wahlberg in som sommargäst till P4 Västernorrlands "Efter tre". Där talade han öppet om sin homosexualitet, och varför han ska gå i helgens Pridetåg.

– Jag är ju homosexuell, så då är det naturligt att gå med i paraden tycker jag. Jag har varit med en gång tidigare i Sundsvall, och i Stockholm flera gånger....

Sundsvall Pride firas 12–14 augusti....
Västernorrlands läns landsting som styrs av m, fp, c, kd, mp och sjukvårdspartiet, är ett av tre landsting som har diskriminerande regler (för avgifter) mot lesbiska kvinnor när det gäller inseminationer vid kliniker. Det här är något som Per Wahlberg (m) och andra landstingspolitiker bör åtgärda så snabbt som möjligt. De två andra landstingen med diskriminerande regler är Västerbotten (s, mp och v i majoritet) och Östergötland (m, fp, c, kd och vrinnevilistan i majoritet).

Ironisk sång friad av JK.

"Bögarnas fel" har blivit friad från att betraktas som hets av Justitiekanslern berättar Svenska Dagbladet. Det efter att någon anmält att det skulle vara hets mot homosexuella män. Ett självklart beslut av JK givetvis och det här visar återigen hur problematisk lagen om hets mot folkgrupp är. Även om jag inte vill avskaffa lagen helt hävdar jag att det bör vara mycket svårt att få någon åtalad och dömd för hets mot folkgrupp. Den främsta metoden att bekämpa intolerans är fakta och debatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar