söndag 28 augusti 2011

Insändare med kritik mot kd:s och sd:s heteronormativitet.


Sydsvenska Dagbladet (Skånes största dagstidning) publicerar idag min insändare där jag kritiserar Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas heteronormativa politik. Sid B39 i papperstidningen.
Avskaffa de diskriminerande lagarna!

Fram till början av 1970-talet blev många människor i Sverige i praktiken tvångssteriliserade. Det är något som de flesta av oss idag fördömer som kränkande och oacceptabelt. Men ännu 2011 kräver staten att transsexuella individer som vill byta kön juridiskt måste vara steriliserade. I riksdagen är det två partier, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, som vill behålla den typen av tvångssteriliseringar. De låtsas som att det är "frivilligt" att byta kön juridiskt. När det egentligen är avgörande för de som uppfattar att de tillhör ett annat kön än sitt biologiska att få det åtgärdat för att fungera som trygga människor.

Kd och sd är också emot att transsexuella ska få spara könsceller (sperma respektive äggceller) för att efter "operationen" kunna bli biologiska föräldrar, något som inte är möjligt ännu.De två partierna är inte heller för att lesbiska par ska få samma möjlighet som olikkönade par till föräldraskapspresumtion efter inseminationer. En reform som syftar till att barnen i de lesbiska familjerna ska få samma juridiska trygghet som andra barn.

Inte nog med att de två konservativa partierna är emot nya centrala HBT-reformer. De vill även avskaffa både möjligheten för samkönade par att adoptera (förutom närståendeadoptioner) och för lesbiska kvinnor att bli inseminerade vid kliniker. Trots att all forskning visar att barn i samkönade familjer mår lika bra som andra barn. De är kvar i ett heteronormativt resonemang där samkönade och olikkönade par inte betraktas som jämställda. Det är en oacceptabel politik om man är för mänskliga rättigheter för alla oavsett sexuell läggning och könsidentitet.

Kd och sd vill att staten diskriminerar HBT-personer. Dessbättre är övriga riksdagspartier tydligt emot det. Alliansens tre HBT-vänliga partier, Moderaterna, Folkpartiet och Centerpartiet, måste nu leverera och avskaffa kvarvarande diskriminerande lagar. Något annat är inte värdigt ett demokratiskt samhälle.

Bengt Held, liberal
Malmö

Uppdatering 1.

De flesta feminister tiger om diskriminering - när det drabbar män.

Dagens Nyheter har en artikel om att rättssituationen är osäker för unga tonåringar som har sex. Det blir något absurt när en 15-åring ska åtalas för en frivillig sexuell relation med en 13-åring. Det kan inte vara syftet med en sexualbrottslag som ska skydda unga från att bli utnyttjade av vuxna. Men än värre är att lagen tydligen inte tillämpas könsneutralt. Pojkar döms medan flickor frias om de har sex med någon yngre än 15 år. Man skulle förvänta sig att partier som Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ, som tävlar om att berätta hur mycket de prioriterar jämställdhet, skulle protestera men de tiger som vanligt. De har inte fattat att verklig jämställdhet handlar om att både män och kvinnor ska ha skydd mot orättvis behandling.

Lämna Svenska kyrkan fri från partipolitik!

Dagen har ännu en artikel om att Moderaternas partistyrelse vill att partiet inte kandiderar i kommande kyrkoval inom Svenska kyrkan. Nu är det dags att Socialdemokraterna, Centerpartiet, Sverigedemokraterna ansluter sig till m i den analysen. Partier har inte i SvK att göra. Och bäst vore om samfundet också slapp grupper som "Folkpartister i Svk", "Miljöpartister i SvK" etc. Som om teologisk debatt vore utformad efter vilket parti en människa tillhör. Respektera Svenska kyrkan, ni partipolitiker skulle aldrig få för er att kandidera för ett parti i andra samfund.


Uppdatering 2.

Dagens Nyheter har idag två artiklar, som trots helt olika fokus, båda har kopplingen till mansrollen (mansrollerna).

Machoideal och hyllande av våld bland höger- och vänsterextremister och islamister.

Maskulinitetsforskaren Michael Kimmel konstaterar att machoideal förenar de flesta manliga högerextremister.
– De högerextrema tycker att maskuliniteten är något som har tagits ifrån dem och getts till andra. Och nu ska den återfås, säger han.
Det här är väl inte överraskande i sig. Totalitära grupper hyllar våld som metod och har machoideal. Vanligt bland högerextremister och islamister. Och faktiskt vänsterextremister även om machoidealen oftast är mer dolda. I boken Passionerad politik - om motstånd mot heteronormativ könsmakt av Cathrin Wasshede avslöjas vid intervjuer med heterosexuella killar i vänsterextrema grupper att de är för jämställdhet. Killar och tjejer ska få samma chanser i gruppen. Men däremot är det nästan aldrig några heterokillar som ifrågasätter den machokultur (att vara stark och inte avslöja svaghet, känslokyla mot folk utanför gruppen) och det hyllande av våld (mot möten med sd och andra "fiender") som är centralt för gruppen.

3,5 % män bland förskollärare i Sverige - 20-25 % i en del andra länder.

3,5 procent är män bland förskollärare. I början av 1980-talet var siffran som högst, 4 %, men sedan har den sjunkit och sedan stigit igen. Snedfördelningen är värre i kommunala än privata förskolor.
I de flesta OECD-länder är andelen män på förskolor under tio procent, men det finns några som avviker. I Kanada, Frankrike och Danmark har man lyckats nå mellan 20 och 25 procent.
Varför har Sverige, "världens mest jämställda land", så låg andel män i förskolor jämfört med en del andra länder?

3 kommentarer:

 1. "De som uppfattar att de tillhör ett annat kön än det biologiska" - finns det andra kön än biologiska? (Sociala och juridiska, kanske, konstruerade vid universiteten?).

  Så här är det, Bengt: antingen förlägger vi liberaler könsskillnaderna primärt till det vi har mellan benen eller också primärt till det vi har i huvudet. I det förra fallet blir det inget konstigt om en killhjärna är lik de flesta tjejers hjärna, han är lika mycket kille ändå. Vi drar slutsatsen att det inte alltid behöver vara just någon skillnad mellan tjejers och killars hjärnor. I det andra fallet får han och vi för oss att en sådan kille "egentligen" måste vara tjej, fast han har en killkropp. Vi drar slutsatsen att det inte behöver vara just någon skillnad mellan tjejers och killars kroppar - "manligheten sitter inte i anatomin", som Amanda Brihed uttryckte det nyligen.

  Men är inte detta också ett slags "macho-ideal" som på ett lika sorgligt som överraskande sätt påminner om högerextemisternas? En "femmig" kille är ingen riktig kille... (Jfr den mycket intressanta historiska studien "Dekadensens kön" av Ebba Witt-Brattström, en liberal feminist som på ett föredömligt sätt kontrat queerideologin och som kallat könsbegreppens könsneutralisering för "jättefarlig").

  SvaraRadera
 2. Hej Andreas!

  RFSL har en sammanställning av debatten om olika typer av kön. För att slippa skriva ett långt svar med fakta till dig hänvisar jag till det.

  http://www.rfsl.se/?p=623

  Biologiskt, socialt och mentalt kön.

  http://www.rfsl.se/?p=410

  Cis-person En person vars biologiska, sociala, mentala och juridiska kön är detsamma. ”Cis” kommer ifrån latin och betyder ”på samma sida”.

  Att du kallar dig liberal Andreas är ungefär som att Lars Ohly skulle kalla sig det. Du är mer konservativ och trångsynt än de flesta kd-politiker.

  Många killar är feminina och identifierar sig som män trots det. Andra som är födda som biologiska killar identifierar sig som tjejer och önskar byta kön juridiskt och ofta även via en operation. I mitt liberala samhälle är det inte någon människa som ska håna dem för hur ologiska de är utan att man ska respektera mångfalden av identiteter. Det är liberalism.

  Om det är din eller transaktivisters attityder som är närmast högerextremismen låter jag bloggläsarna själva avgöra.

  Och visst är det "jättefarligt" att rucka på normer för kön och könsidentitet, lika farligt som det var att införa demokrati och tillåta frikyrkor att konkurrera med Svenska kyrkan. Eller att tillåta invandring. Det kan ju bli kaos eller hur och ingen "ordning"? :-)

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Ska förtydliga att jag också är mycket kritisk emot de feminister och andra som hävdar att "kön bara är en social konstruktion". De riskerar att försvåra att få acceptans för de transsexuella som vill byta kön juridiskt och göra en "könsbytesoperation". Visst kan man föra en debatt om vad som är kön och vilken roll samhället, biologin och annat har för diverse individer. Men då krävs det debattörer som orkar konstatera att det inte finns en förklaring för alla individer. Du Andreas med din lätt rabiata biologism och radikalfeministerna socialkonstruktionism förenas i er iver att argumentera för "så här är det" när det gäller kön. Jag vänder mig starkt emot tvärsäkerheten och att samma förklaringar måste gäller för alla.

  Bengt

  SvaraRadera