söndag 25 oktober 2009

Utredning i Tyskland om att göra det lättare att "byta kön".

Bättre skatteregler för samkönade par och enklare för transsexuella att juridiskt byta kön. Det är några delar av koalitionsfördraget för den nya borgerliga regeringen i Tyskland.

Kristdemokratiska CDU-CSU och liberala FDP offentliggjorde dokumentet igår. Och den tyska HBT-föreningen LSVD är ganska nöjd. "FDP håller sina löften" är deras rubrik på sitt pressmeddelande.

Men ska man vara rättvis ska författningsdomstolen i Tyskland ha en del av äran. I torsdags så avgjorde de att det inte är förenligt med landets konstitution att neka samkönade par samma pensionsrättigheter som olikkönade par.

Från brittiska gaysiten Pinknews.

Germany's high court today ruled that civil partners of government employees are eligible to receive the same pension rights as their straight married counterparts.

The Constitutional Court in Karlsruhe, the highest court in the country, heard the case of a Hamburg public servant who had been in his job since 1991.

The public-sector pension company VBL had refused to consider him in the same way as a married person, despite the fact he had been in a civil partnership for eight years.

Under VBL's stance, he would have received €74 less each month than a heterosexual married man, while his partner would receive no surviving dependants’ pension if he died.

The court ruled today that VBL's position was unconstitutional.


De flesta bedömer att författningsdomstolens resonemang är så tydligt att man i princip kräver samma juridiska rättigheter för äktenskap och partnerskap om det inte är sakliga argument emot. Hittills har kristdemokratiska politiker oftast sagt nej till reformer med argumentet att de värnar "konstitutionens skydd för äktenskap och familj". När nu författningsdomstolen (som tolkar konstitutionen) tvärtom argumenterar för lika rättigheter blir det mycket svårare för de konservativa i debatten.

I den nya borgerliga regeringens koalitionsfördrag lovar man att avskaffa skatteregler som diskriminerar samkönade par i partnerskap i relation till olikkönade par i äktenskap. Däremot skriver man inget om adoptionsrättigheter vilket var väntat. Liberalerna är visserligen för jämställda adoptionsregler medan kristdemokraterna är emot. Hittills är bara närståendeadoptioner tillåtna för homopar.

Regeringspartierna lovar också att som ett "kollektivt erkännande" av de homosexuella offren för nazistregimen 1933-1945 inrätta en Magnus Hirschberg-stiftelse. Pengarna ska användas till forskning och utbildning om diskriminering av homosexuella.

En annan del av koalitionsfördraget är att starta en utredning om en ny lag för "könsbyten". Den gamla är från 1980. Här är Tyskland i ungefär samma situation som Sverige som också har en gammal, från 1972, och föråldrad könstillhörighetslag. Det intressanta med dokumentet är att partierna tydliggör att en ny lag för juridiska könsbyten bör förbättra "självbestämmandet" för transsexuella.

Som väntat blir liberalernas ordförande Guido Westerwelle, som är öppet homosexuell, utrikesminister och vice statsminister.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar