torsdag 22 oktober 2009

En seger för kristna samkönade par - och ärkebiskop Wejryd.

Kyrkomötet har med betydande majoritet röstat ja till att Svenska kyrkan även ska förrätta äktenskap för samkönade par. Av 249 närvarande ombud röstade 176 ja och 62 nej.

Svenska Dagbladet rapporterar om det.

Ja-sidan, företrädd av bland andra ärkebiskop Anders Wejryd, gick i dag hem med segern i kyrkomötets mest omdiskuterade fråga – om Svenska kyrkan ska behålla sin vigselrätt och viga par av samma kön.

Och det blev en jordskredsseger: 182 röstade ja till utskottets förslag att ansöka om att behålla sin vigselrätt, 39 röstade nej och 28 lade ner sin röst. Mötet beslutade också att ändra i kyrkordningen, vilket innebär att samkönade par ska kunna vigas i Svenska kyrkan.

Redan den 1 november börjar den nya ordningen att gälla.

Det årliga kyrkomötet föregicks av en intensiv debatt, både inom och utanför kyrkans värld. Frågan aktualiserades när riksdagen klubbade igenom en ny äktenskapslag, där personer av samma kön kan ingå äktenskap.

Motståndarna har argumenterat för äktenskapet i sin nuvarande forms långa tradition, att bibeln inte ger stöd för könsneutrala äktenskap och att frågan kommer att splittra Svenska kyrkan.

– Jag har inte hittat ett bra teologiskt argument någonstans i Bibeln för att införa en könsneutral äktenskapsordning. Kan någon komma fram och ge oss det? sa Gustaf Bengtsson (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, POSK) under gårdagens debatt, skriver Dagen.

– Att vi haft kärleken som grund för vår tolkning har gjort att vi inte har slaveri i dag, kontrade Martin Lind, biskop i Linköping, enligt Dagen.


Det är givetvis mycket glädjande om än väntat att kyrkomötet röstade ja.

Sverige blir därmed det första landet i världen där landets största samfund säger ja till homovigslar. Det är något vi kan vara stolta över. Fler länder följer nog efter om några år.

Fler tidningar som skriver om nyheten.Uppdatering 1

Ännu fler artiklar om samkönade vigslar i Svenska Kyrkan

DN2 Dagen2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar