tisdag 6 oktober 2009

Moderaterna accepterar könsneutral namnlag.

Moderaterna mailar att de accepterar regeringsrättens dom att man bör tolka namnlagen könsneutralt för vuxna medborgare. Sedan tidigare är fp, v och mp för en könsneutral namnlag och förra veckan accepterade även s det.

När m var oppositionsparti så lämnade de i flera år förslag i riksdagen om att tydligt avreglera namnlagen. De senaste åren har partiet dock avvaktat en utredning om lagen. Tyvärr har den blivit försenad. Men i och med att regeringsrätten i en dom i september i år tolkat lagen annorlunda så blir det en annan situation.

Det är därmed fem riksdagspartier som är ointresserade av att senare utreda att återigen inskränka rätten till könsneutralitet i namnlagen. Därmed så är det praktiken avgjort att oavsett om det blir borgerlig eller röd-grön regering efter 2010 så förblir namnlagen könsneutral.

Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har ännu inte svarat men c är redan för att transpersoner ska få byta till ett namn "typiskt för det motsatta könet". Kd och sd har hittills svarat "möjligen" till en könsneutral namnlag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar