fredag 2 oktober 2009

"Sämre än djur" på TV söndagen 4 oktober.

Det är ett viktigt reportage som Dagens Nyheter har idag om s.k. hedersbrott mot homosexuella. En 18-årig kille med kurdiskt ursprung berättar om sin hemska situation. Han är så rädd att folk i omgivningen ska få veta att han är bög att han inte ens vill träffa journalisten i sin egen stad.

En film med samma tema är Sämre än djur som hade premiär i Stockholm i måndags och de senaste dagarna även visats på biografer i Göteborg och Malmö. Jag har inte kollat den ännu utan ska göra det på söndag istället när den visas på TV. Fokus i filmen är situationen för två unga homosexuella med arabiskt ursprung. Trots att deras föräldrar är homofientliga så berättar de om sina känslor vilket orsakar allvarliga problem för dem.

HBT-siten Qx har en artikel om filmen.

Det som annars är intressant med Qx-artikeln är att någon från föreningen Arab initiative kritiserar filmen. Det blir något bisarrt. Det är givetvis bra att det startas en förening som Arab initiative, det är viktigt att folk från gruppen själva engagerar sig. Men hur representativa är de egentligen för HBT-människor med arabiskt ursprung när någon från föreningen tydligen menar att homofientligheten inte är värre bland araber än bland etniska svenskar.

Från artikeln.

Filmen har väckt kritik för att regissören bara valt arabiska och muslimska familjer. Det har fått organisationen Arab Initiative att reagera.

- Det finns samma typ av förtryck i andra delar av världen varför välja bara arabiska, säger Ali, ordförande för Arab Initaitive. Redan då Oscar Hedin började söka personer att ha med i sin dokumentär via Qruiser var Arab Initiative kritiska.

- Heders- och patriarkala strukturer finns i alla kulturer och samhällen menar Ali. Man hade lika gärna kunnat välja en katolsk traditionell familj.

- Men det är viktigt att ta upp det förtryck som finns, säger Ali som menar att HBT-personer med arabisk och muslimsk bakgrund inte enbart möter intolerans från den arabiska och muslimska gruppen utan även från det svenska samhället. "Det hjälper knappast vår ståndpunkt att ställa dessa emot varandra".

Det blir nästan till Sverigesdemokraternas retorik och ibland känns det som att främlingsfientliga grupper vill använda oss hbt-personer till att spä på islamofobin.


Resonemanget är besynnerligt. Hur kan det vara att ställa två saker mot varann att berätta om två ungdomars svåra situation. Jag har som sagt ännu inte kollat filmen men den förnekar nog inte att även Sverige har problem med intolerans. Jag har själv snackat med hundratals bögar och lesbiska som är etniska svenskar och även om vissa haft problem har nästan ingen av dem varit i närheten av situationen för många av dem med invandrarursprung som är drabbade av s.k. hedersbrott.

Däremot har Ali rätt i att s.k. hedersbrott existerar även utanför den arabiska kulturen t.ex. i Pakistan. Och det är inte bara en del muslimer som ägnar sig åt s.k. hederskultur utan även några kristna t.ex. bland palestinier. I Europa har Sicilien i Italien den här typen av problem.

Visst är det sant att främlingsfientliga partier som sd försöker exploatera HBT-muslimers ofta svåra situation. Det är viktigt att avslöja det. Men jag menar att det är helt fel att bunta ihop någon som gör en film om två ungdomar med Sverigedemokraterna.

Sanningen är nog att om media och politiker från riksdagspartierna hade försökt tysta den här viktiga debatten så hade det gynnat sd om något. Då hade de fått monopol på att debattera problemet.

Att Ali bara presenterar sig med förnamn i artikeln i Qx och att man på hemsidan för Arab initiative varken har med några namn eller telefonnummer är i sig en tydlig indikation på att det inte blir trovärdigt att låtsas som att problemen inte skulle vara värre eller vanligare bland folk med arabiskt ursprung än bland andra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar