torsdag 15 oktober 2009

Katoliker i USA mer positiva till homoäktenskap än övriga.

De flesta i USA är ännu emot homoäktenskap men däremot är majoriteten positiv till partnerskap för samkönade par. Det visar en ny opinionsmätning från The Pew Forum.

57 % är för en partnerskapslag för homopar medan 37 % är emot reformen. När det gäller homoäktenskap blir siffrorna nästan omvända, 39 % är för och 53 % emot.

Men siffrorna visar också att stödet för en könsneutral äktenskapslag varierar betydligt mellan olika grupper i samhället.

Bland yngre i USA (18-29 år) så är 58 % för en könsneutral äktenskapslag och 37 % emot.

En annan viktig faktor är hur ofta folk besöker något religiöst samfund. Bland de som besöker något samfund varje vecka är 22 % för homoäktenskap medan 47 % av de som en gång i månaden eller en gång om året besöker samfund är för reformen. Bland folk som mer sällan besöker samfund är siffran 54 %.

Som väntat har de politiska åsikterna en avgörande betydelse. Bland liberala demokrater är 72 % för homoäktenskap medan motsvarande siffra bland konservativa republikaner är 14 %. Men det visar sig också att bland de republikaner som definierar sig som moderata eller liberala så är det 36 % som är en könsneutral äktenskapslag.

Kanske någon blir förvånad att stödet bland katoliker är högre än genomsnittet. 45 % bland dem är för homoäktenskap. Men katoliker har i USA en tradition av att vara mer socialt engagerade än övriga befolkningen och mer "till vänster" vilket i USA betyder att man är liberal.

En annan indikation på det är att stödet bland "hispanics" alltså främst spansktalande för homoäktenskap är 45 % medan motsvarande siffra för "vita" är 39 %. Sedan är givetvis även spansktalande vita människor men definitionerna i USA kan vara ganska udda ibland. Däremot är stödet bland svarta lägre, 26 %.

Siffrorna för alla grupper kan ni hitta på The Pew Forums hemsida. USA-gaysiten 365.com skriver om det här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar