måndag 5 oktober 2009

I Grekland är både högern och kommunisterna homofientliga.

Grekland byter regering från höger till socialdemokratisk. Det visar det preliminära resultatet från parlamentsvalet igår i landet. Det betyder att politiken blir något mindre homofientlig de närmaste åren.

Högerpartiet ND minskade med 8,3 % till 33,5 % i valet. Det socialdemokratiska partiet PASOK ökade däremot med 5,8 % till 43,9 %.

Bland övriga partier minskade kommunistpartiet KKE något till 7,5 %, högerpopulistiska LAOS ökade med 1,8 % till 5,& och vänstersocialistiska SRA minskade marginellt till 4,5 %.

Grekland har ju ett välkänt rykte om att ha varit den mest homovänliga delen av Europa för 2000 år sedan. Till viss del är det sant. Men syftet med de samkönade relationerna var att en vuxen man skulle vara ett stöd i en tonårskilles utveckling. Att två vuxna män bodde ihop som ett par var oftast helt tabu.

Trots det var ju attityderna mer liberala än i andra delar av Europa, där man förföljde homosexuella. Men tyvärr är det få i Grekland idag som förvaltat de toleranta attityderna. Istället är homofientlighet mer vanlig i Grekland än i de flesta andra länder i Europa.

Landet är idag ensamt i EU om att ha en diskriminerande åldersgräns för sexuella relationer, 17 år för manliga homorelationer och 15 år för heterorelationer och lesbiska relationer. Varken tidigare höger- eller socialdemokratiska regeringar har brytt sig om att avskaffa den diskriminerande lagen.

Även i övrigt så saknar Grekland lagar som syftar till att förbättra situationen för homosexuella och bisexuella. De har visserligen en lag som skyddar bögar och lesbiska mot diskriminering inom arbetsmarknaden men det är tack vare att EU krävt det, inte för att de senaste årens högerregering själv varit intresserad av reformen.

Fram till häromåret har de två stora partierna närmast varit som pest och kolera för landets HBT-personer. Men socialdemokratiska PASOK har börjat svänga något och lämnade 2006 ett förslag om att införa en sambolag för både olikkönade och samkönade par.

Högerregeringen införde visserligen en sambolag 2008 men bara för heteropar, vilket HBT-rörelsen protesterat emot. I augusti i år hade man en omröstning i parlamentet om att även homopar skulle få del av sambolagens rättigheter. Men det var bara socialdemokraterna och vänstersocialistiska SRA som röstade ja till det. Vänstersocialisterna är för övrigt landets HBT-vänligaste parti och för en könsneutral äktenskapslag.

Inte bara högerpartiet ND och högerpopulistiska LAOS röstade nej till en sambolag för homopar utan även kommunistiska KKE. Många reformerade komunnistpartier har de senaste decennierna bytt politik från homofientlighet till homovänlighet. Men KKE är inte något reformerat parti, de hyllar ännu politiken som den var i kommunistdiktaturen Sovjet. Och det gäller även homosexuellas situation.

I Sovjet spärrades många homosexuella och bisexuella in på mentalsjukhus. En central politiker i det grekiska kommunistpartiet KKE argumenterade häromåret för att man borde placera homosexuella i arbetsläger "för att göra dem till heterosexuella".

Det socialdemokratiska partiet PASOK har även argumenterat för att förbjuda diskriminering p.g.a. sexuell läggning inom andra områden än arbetsmarknaden. Partiet har visserligen egen majoritet i parlamentet efter valet men hur många reformer det blir är ännu inte avgjort. En minoritet i partiet är ännu homofientlig och om de försöker genomföra reformer får de nog kritik både från höger och från kommunisterna.

Generellt har annars samhällsdebatten i Grekland blivit tolerantare de senaste åren, och HBT-människor är oftare i media

Fler artiklar om Grekland och parlamentsvalet

DN SvD Sds

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar