onsdag 14 oktober 2009

Polsk politiker gör helomvändning om gayparader.

Chris Bryant, som är öppet homosexuell, blir ny Europaminister i den brittiska socialdemokratiska regeringen. Landet har haft flera andra homoministrar de senaste 10 åren så det är i sig inget principiellt nytt men intressant eftersom mycket av debatten om HBT-rättigheter är på Europanivå.

Det konservativa oppositionspartiet Tory har visserligen bra opinionssiffror men efter EU-valet i juni i år har de fått kritik från många HBT-engagerade för sitt samarbete med det homofientliga polska "Lag och rättvisa-partiet". De båda partierna har tillsammans startat en ny konservativ grupp i EU-parlamentet. Orsaken till att de lämnade den gamla högergruppen (som m och kd för övrigt är med i) var att de ogillade dess EU-vänlighet.

"Lag och rättvisa-partiet" har bl.a. varit engagerade för att försöka förbjuda gayparader. Nu verkar det dock som att en del i partiet försöka dämpa sin homofientlighet.

Från den brittiska HBT-siten Pinknews.

Polish MEP Michal Kaminski, who has been accused of homophobia, has said he would consider supporting civil partnerships and will attend Conservative Pride next year.

Kaminski, who is a politician for the Law and Justice Party, is the president of the Tories' new bloc in Europe.

When he was invited by David Cameron to speak at the Conservative Party Conference this week, Stonewall chief Ben Summerskill boycotted a gay Tory event in protest.

In an interview with Total Politics magazine, Kaminski denied being homophobic and said that although he didn't support gay marriage, he was prepared to consider voting for civil partnerships.

Om det här är en genuin förändring eller något som syftar till minska kritiken mot Tory är ännu inte tydligt.

Men det vore onekligen något sensationellt om konservativa politiker i Polen som försökt förbjuda gayparader där (domstolar har dock förtydligat att den typen av parader måste vara tillåtna i en demokrati med demonstrationsfrihet) några år senare själv ska vara med i brittiska gayparader.

Så sent som i slutet av 1990-talet så hade Storbritannien Västeuropas homofientligaste lagar. Men sedan dess har socialdemokratiska regeringen varit ansvarig för många reformer, och liberalerna har varit pådrivande i det arbetet.

De konservativa har tidigare varit negativa till många av HBT-reformerna men har idag accepterat dem och partiets ordförande David Cameron försöker vända sig till bögar och lesbiska med seminarier etc.

Jag skrev häromdagen om Obamas tal i helgen inför en middag med HBT-föreningen Human Rights Campaign. För den som är intresserad så är det möjligt att kolla videon här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar