onsdag 7 oktober 2009

RFSL-ansvariga bagatelliserar problem

HBT-siten Qx har publicerat en debattartikel från Felix König, ordförande i RFSL-Ungdom, om hedersrelaterat våld och filmen Sämre än djur. Han menar att myndigheterna varit för dåliga på att hjälpa ungdomar som har problem med s.k. hederskultur.

Från artikeln.

RFSL Ungdom kräver att polis, socialtjänst och skola införskaffar de kunskaper som krävs för att hantera frågorna. Vi kräver också att socialtjänsten inskaffar nödvändig hbt-kompetens och sänker trösklarna för när hbt-ungdomar ska få rätt till stöd enligt socialtjänstlagen. Vi vill se fler skyddade boenden som har hbt-kompetens. Slutligen behöver det också utvecklas stödverksamhet för att nå ungdomarna på individnivå.


Det där är givetvis bra. Men ett problem är att RFSL och RFSL-Ungdom sällan själva prioriterat att jobba emot hedersrelaterat våld. Ofta har man istället låtsats som att problemen inte är värre i en s.k. hederskultur än i vanliga Svenssonfamiljer. Här borde självkritiken vara tydligare från König.

Några exempel på bagatelliseringen och relativiseringen från RFSL-ansvariga.

Sören Juvas, ordförande i RFSL, skriver tillsammans med Ali från Arabiskt initiativ en debattartikel på siten Newsmill.

Efter att ha sett filmen är det många som är oroliga för att den inte bara lyfter upp ett angeläget problem utan även förstärker stereotyper och fördomar om araber och muslimer och gör homofobin till ett specifikt muslimskt eller arabiskt problem.


Som om de flesta människor inte är begåvade nog att konstatera att den här filmen fokuserar på två ungdomar med arabiskt ursprung. Det betyder inte att alla etniska svenskar är homovänliga. Det vet väl varje människa. Men Sören Juvas relativiserar och försöker vända ansvariga för homofientligheten till att nästan främst bli offer, för islamofobi. Det blir helt absurt.

De skriver även.

Arbetet med att stoppa övergrepp i hederns namn får aldrig handla om att olika sorters förtryck ställs mot varandra.


Det blir en besynnerlig kommentar. Det är närmast de själva som försöker låtsas som att det inte är möjligt att debattera ett förtryck utan att det ska relativiseras mot något annat.

Qx skrev om premiären för filmen Sämre än djur. Ulrika Westerlund, vice ordförande i RFSL, kommenterar debatten.


Ulrika Westerlund tyckte att det även är viktigt att lyfta fram att många hbt personer delar de erfarenheter som kommer fram i filmen oavsett bakgrund. Hon menar att homofobin också finns i Sverige och att det personerna i filmen berättar påminner om det som hon själv och hennes vänner har upplevt från sina egna familjer. Men påpekar att hon för den sakens skull inte menar att förtrycket ser exakt likadant ut, eller att det inte finns hedersrelaterade problem.

– Jag hoppas att filmen bidrar till att lyfta en stor problematik som finns och inte blunda för just det här, men att man också lyfter blicken och ser att många andra hbt-personer också lever under svåra förhållanden, sa hon.


Precis som om folk inte visste om att det även är homofientlighet bland etniska svenskar. Och att etniska svenskar ofta själva varit i samma situation som de som blivit dödshotade är ganska originellt. Det är nästan som om hon bagatelliserar problemen för vissa HBT-ungdomar med invandrarursprung.

Och så här har det ofta varit inom delar av HBT-rörelsen de senaste 10 åren. Jag och andra började skriva debattartiklar om det här i HBT-media för många år sedan så debatten är definitivt inte ny för ansvariga i RFSL. Det är inte rasism att förtydliga att s.k. hederskultur är något annat än den homofientlighet som är ett problem i alla kulturer. Det är inte rasism att förtydliga att invandrare med arabiskt ursprung ofta har en betydligt svårare situation än etniska svenskar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar