fredag 18 september 2009

Transungdomar, fotbollsbögar och religion. Dags för Regnbågsfestival.

Imorgon startar Regnbågsfestivalen, alltså Malmös motsvarighet till Stockholm Pride. Från lördagen 19 september till 27 september blir det seminarier, kulturevenemang, fester och mycket annat.

Som vanligt är Regnbågsparaden festivalens höjdpunkt, datumet för den är lördagen 26 september 13.00. Även om antalet deltagare inte kan jämföras med Prideparaden i Stockholm så brukar ca 1000 glada människor av olika läggningar och kön vara med i Malmös färggladaste demonstration. Faktum är att det är fler än det vanligen är i Köpenhamns prideparad.

Hela programmet till festivalen kan du hitta här.

Jag vill själv tipsa om några evenemang nu i helgen. (det här är givetvis bara en del av programmet för dagarna)

Lördagen 19 september 11.00-14.00 blir det seminarier med temat transbarn och transungdomar. Lokalen är ABF-huset, som man några dagar kallar för Regnbågshuset, Spånehusvägen 47, nära Folkets park.

I Regnbågshuset har man även vernissage 14.00-15.00. för utställningen Bilder i beslag. Kanske ni precis som jag har läst artiklar om utställningen i vissa tidningar. Det handlar om erotiska bilder från början av 1900-talet, och eftersom både fotograferna och modellerna var män så blev det ibland polisförhör om de kunde haft en relation med varann, något som var olagligt då. Även om bilderna idag får sägas vara oskyldiga blev de också granskade för att kanske vara "osedliga" alltså det man idag skulle kalla pornografiska.

På kvällen 20.00. startar den officiella invigningsfesten i Moriskan i Folkets park. Invigningstalare är Christine Gilljam (tidigare ordförande i RFSL) och Hans Nordin (biträdande länspolismästare i Skåne)

Söndagen 20 september 16.00-17.30 blir det en ekunemisk gudstjänst med inslag från tre religioner, kristendom, islam och judendom. Lokalen är Inkonst, Bergsgatan 29, nära Möllevångstorget.

18.30.-21.00 startar en filmvisning på samma plats. Filmen heter A Jihad for Love, om situationen för homosexuella muslimer i Iran, Pakistan, Egypten och Frankrike. Efteråt blir det diskussioner om temat. Jag och en kollega från Amnestys ska för övrigt dela ut material om föreningen och vår HBT-grupp innan filmen börjar.

Har du inte sett teaterpjäsen Fotbollsbögen kan jag verkligen rekommendera att du besöker Lagret (i Mazettihuset nära Möllevångstorget) på söndagkvällen. 18.00-20.00. ger skådespelaren Mårten Svedberg enmanspjäsen som blivit hyllad av många. Och det med rätta. Det handlar om homofobi inom idrotten som tyvärr är ett vanligt problem ännu.Fler artiklar om Regnbågsfestivalen

Sydsvenska dagbladet

Dags för Regnbågsfestival.

En av de två ordförandena i RFSL-Malmö, Tinahåkan Jönsson, chattar med folk om Regnbågsfestivalen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar