onsdag 2 september 2009

Debatt i Norge om muslimsk homofientllighet. Del 2.

Fortsättning från förra bloggposten. Har du inte läst den så rekommenderar jag att göra det först. Jag skrev där om en muslimsk man som attackerat två bögar i Oslo som höll varann i hand.

Hur reagerade HBT-rörelsen i Norge? Jo, givetvis fördömde de hatbrottet. Allra bäst var nog reaktionen från Skeiv Ungdom (norska motsvarigheten till RFSL-Ungdom) som tillsammans med Antirasistisk senter anordnade en affischkampanj i stadsdelen Grönland.

Från den norska gaytidningen Blikk.

Plakatkampanjen er et samarbeid mellom Skeiv Ungdom og Antirasistisk Senter og viser profilerte politikere med innvandrerbakgrunn som alle tar avstand fra homofobi....

Plakatkampanjen har vært klar siden i sommer, og skal sendes ut til alle landets videregående skoler. På bakgrunn av det mye omtalte overfallet på et homofilt par på Grønland 9. august valgte Skeiv Ungdom å utvide plakatkampanjen til gateplanet og inntok Grønland onsdag kveld....

– Ideen til kampanjen er å vise at det finnes politikere med innvandrerbakgrunn i alle partier og at de tar avstand fra homofobi. Det er spesielt viktig å vise dette nå før valget, sier lederen i Skeiv Ungdom.

Skeiv ungdom er bekymret for de grumsete holdningene som kommer opp i dagen etter hendelsen på Grønland 9. august.

– Det som er viktig å huske på er at det homofile paret som ble overfalt var opptatt av at hendelsen ikke skulle føre til anti-muslimske holdninger og innvandrerfrykt. Det er viktig at skeive ikke skaper hysteri. Alle mørkhudete er ikke overfallsmenn.

Plakataksjonen gikk som smurt og Skeiv Ungdoms utsendte møtte velvilje over alt hvor de ville henge plakater.

Skeiv Ungdom ska ha all heder för sitt inititativ. De resonerar också klokt när de menar att hatbrottet inte får användas som en förevändning för att bunta ihop alla med invandrarursprung som homofober. För övrigt är ju homofientlighet ett problem inom alla etniska grupper.

Ett annat intressant exempel från Norge är följande, även det från tidningen Blikk.

I forbindelse med at Oslo arrangerer Mr. Gay Europe 2009 er det kommet 24 homser fra hele Europa for å kjempe om tittelen. Konkurransen varer fra 19–23. august.

I dag arrangerge de piknik på Grønland i Oslo. Stortingsrepresentant for SV, Akhtar Chaudhry, deltok på pikniken og sier at han tar sterk avstand fra at noen oppfatter Grønland som en muslimsk bydel. – Oslo skal være en inkluderende by for alle. Også homser og lesber. Å si at Grønland er en muslimsk bydel og at homofile ikke har adgang, er brudd på norsk lov.

– Hvorfor blir enkelte muslimer så provosert av å se to menn gå hånd i hånd tror du?

– Det vet jeg ikke, men de må begynne å sette seg inn i hva andre minoriteter har å stri med. Det som skjedde her på Grønland på søndag er helt uakseptabelt, men denne hendelsen skal vi bruke til noe positivt. Vi skal ta denne bydelen tilbake fra de som gjør den utrygg som ønsker å ekskludere andre, sier Chaudhry.


Chaudhry är från Socialistisk venstre som är Norges motsvarighet till Vänsterpartiet.

Är det någon här som gissar att RFSL Ungdom skulle gjort detsamma om det blivit motsvarande situation i en Stockholmsförort t.ex. Rinkeby? Haft affischkampanjer där.

Är det någon här som gissar att en riksdagsledamot frän Vänsterpartiet varit lika tydlig som den norske vänsterpolitikern Chaudhry?

Nej, det gissar inte jag heller.

Men varför är så många i Sverige, främst bland vänsterfolk men även en del borgerliga, så konfliktundvikande när det gäller att tala om homofientlighet bland etniska minoriteter och muslimer. Varför är så många fixerade vid att det bara är etniskt svenska heterosexuella män (normen i samhället) som kan orsaka elände när verkligheten är mer komplicerad än så?

Alternativen är inte att antingen tiga helt eller att bara tala om invandrare som problem. Det är möjligt att som medborgare, politiker, bloggare, del av HBT-rörelsen eller vad man nu är för något, tydligt bekämpa både homofientlighet bland invandrare och främlingsfientlighet bland HBT-människor.

Norge visar det.Uppdatering 1

Att inskränkta attityder är ett problem inom alla etniska grupper blir tydligt av en artikel i Dagen om att en bisexuell kvinna först bli tillfrägad att kandidera till kyrkorådet lokalt inom Norska kyrkan. Hon svarade ja men berättade också att hon levde ihop med en annan kvinna. Det gjorde att hon inte blev nominerad.

Från artikeln

Prosten Sverre Jansen säger att en öppet bisexuell kvinna på listan skulle ha satt fokus på fel saker under valet. Han förnekar att beslutet är diskriminerande. Kyrkan har haft en öppen attityd till homosexuella i många år, men att ha de på förtroendeposter är en helt annan sak, menar prosten.


Sverre Jansen gör helt fel. Hade församlingen haft en avvisande attityd till samkönade relationer hade det varit en sak. Det hade man ju fått acceptera i ett land med religionsfrihet. Men signalen nu är istället att bisexuella duger till att engagera sig och jobba inom Svenska kyrkan men inte vara med i ett kyrkoråd. Det är oförskämt. Till sist så är det ju prosten själv som gör hennes bisexualitet till ett fokus i debatten. Oacceptabelt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar