tisdag 29 september 2009

Respekterar Birger Schlaug kristna antisemiter?

I den kristna tidningen Dagen skriver Birger Schlaug, fd språkrör för miljöpartiet, en debattartikel där han anklagar Svenska kyrkan för att vara "politiskt korrekt".

Från hans artikel.

Det är naturligtvis befängt. Som icke-troende, men intresserad av religion och livsfrågor, anser jag förstås att en liberal kyrka, där man får tycka lite vad som helst, är trevligt. Att kyrkan ska viga samkönade par i Guds namn är ju trevligt, demokratiskt och humanistiskt på alla möjliga sätt. Tycker jag.

Men jag är inte teolog, jag anser mig inte kompetent att avgöra vad Gud, om han nu finns, anser i denna fråga. Och ändå är jag nog väl så bevandrad i Bibeln än de flesta som står på valsedlarna, vågar jag påstå.

Schlaugs debattartikel behandlar ett viktigt ärende. Tyvärr är det vissa som fått för sig att Svenska kyrkan främst ska jobba för värderingar som jämlikhet, solidaritet, demokrati etc. Man struntar i att ett samfunds viktigaste mål måste vara att följa sin teologi. Ett samfund är inte som ett politiskt parti.

Trots det är det något fel med Birger Schlaugs artikel. Som språkrör var han för övrigt sällan engagerad för homorättigheter. Trots att partiet redan då hade en HBT-vänlig politik så fokuserade Schlaug främst på att jobba mot främlingsfientlighet och sällan mot homofientlighet.

1. Schlaug låtsas som att alla eller de flesta i Svenska kyrkan som är för vigsel av samkönade par skulle vara det främst av politiska orsaker. Att de struntar i teologin. Men faktum är ju att de tolkar Bibeln annorlunda än de konservativa som är emot homovigslar.

2. Schlaug låtsas som om inget annat än homovigslar är en möjlig del av "politiseringen" av Svenska kyrkan.

Faktum är att kristenheten i ca 1900 år varit tydligt antijudisk. Klassiskt konservativa som är emot "politisk korrekthet" bör därför fördöma judar som förnekar att Jesus var annat än en vanlig människa. Att förneka Guds son måste vara en mycket värre synd för en klassiskt kristen än att ha sex utanför heteroäktenskapet.

Konservativa bör, om de vill vara konsekventa, mena att Israel är ett land typ Sodom och Gomorra. Ni vet det där två städerna där ointresse för fattiga och våldtäkter var vanliga och som därför blev förstörda. Israel är ju främst till för människor som hädar och förnekar Jesus.

Hur kan så många kristdemokrater och frikyrkliga hylla Israel trots det? Jo, det är egentligen enkelt. De är påverkade av "politiskt korrekta" värderingar som att demokrati skulle vara bra, Israel är ensamt demokratiskt i regionen. Men demokrati har definitivt inte varit något ideal bland kristenheten de första 1900 åren. Tvärtom har man ofta hyllat kungar och kejsare som styrt enväldigt.

De är påverkade av "politiskt korrekta" värderingar som att rasism och antisemitism är fel. Men för en klassiskt kristen har judar varit förföljda p.g.a. sin religion och inte som människor i sig. Om de omvänt sig till kristendomen har de sluppit förföljelse. Det är "politiskt korrekt" humanism som fått så många konservativt kristna att de senaste 50 åren sympatisera med judiska "Jesusförnekare". Utan att kräva att de ska omvända sig till kristna.

Jag fördömer inte konservativt kristna för att sympatisera med Israel även om några av dem är ensidiga och struntar i brott mot mänskliga rättigheter som drabbar palestinier.

Poängen är istället att när det gäller antijudiskhet så har konservativt kristna blivit påverkade av politiska värderingar och har gjort en helomvändning. Men när det gäller antihomosexualitet så är de tvärtemot emot "politisk korrekthet".

Det är hyckleri. Det bör även en fd mp-politiker konstatera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar