måndag 28 september 2009

Bög främste tyske vinnaren. Men kan orsaka problem för Reinfeldt.

I söndagens val till det tyska parlamentet så ökade liberala FDP ordentligt, med 4,7 % till 14,6 % enligt de preliminära prognoserna. Även om kristdemokratiska CDU (och CSU som de heter i Bayern) minskade med 1,4 % till 33,8 % så fick de borgerliga partierna majoritet i parlamentet och bildar nu regering tillsammans.

Liberalernas ordförande, Guido Westerwelle (bilden), blir enligt de flesta bedömare utrikesminister. Han är öppet homosexuell sedan flera år. Redan är det vissa som menar att det kan bli känsligt om Westerwelle tillsammans med sin partner reser till t.ex. Iran och Saudiarabien men jag menar att det tvärtom är helt rätt att konftontera homofientliga regimer med att man i Tyskland har respekt för bögar och lesbiska.

De senaste åren har kristdemokraterna samarbetat med socialdemokratiska SDP men det senare partiet har gjort något som måste kallas ett katastrofval, de minskade med 11,2 % till 23 %. Därför får de nu bli oppositionsparti tillsammans med De gröna som ökade med 2,6 % till 10,7 % och vänstersocialistiska Linke som ökade med 3,2 % till 11,9 %.

Vad betyder då resultatet för tysk HBT-politik? Till att börja med blir det nog inte några dramatiska förändringar. Nästan alla politiska bedömare i Tyskland var eniga om att kristdemokraterna nog skulle vara kvar i regeringen. Det som var spännande med valet igår var om de skulle kunna få majoritet med liberalerna (som de helst ville) eller återigen tvingas ha socialdemokraterna som regeringespartner.

Oavsett vilket så hade CDU-CSU försökt blockera flera reformer precis som de gjort de senaste åren när de förhandlat med socialdemokraterna. FDP är för en helt likställd adoptionslag och inseminationer för lesbiska kvinnor vid kliniker. Men det är tyvärr inget som tyder på att kristdemokraterna ska acceptera de två reformerna. Möjligen kan liberalerna förhandla så att den nya regeringen likställer skattelagarna. Ännu är några skatteregler mer negativa för partnerskap än för äktenskap.

Den främsta konsekvensen kan det annars bli när det gäller EU-kommisisionens förslag att alla medlemsländer ska förbjuda diskriminering p.g.a. sexuell läggning, funktionshinder, religion och ålder inom alla samhällsområden. Hittills har unionsländerna bara en sådan skyldighet inom arbetsmarknaden medan de måste ha förbud mot diskriminering p.g.a. kön och etnicitet inom alla områden.


Sveriges borgerliga regering jobbar nu för att EU i höst äntligen ska säga ja till EU-kommissionens direktiv mot diskriminering, som även en majoritet av EU-parlamentet är för.


I Tyskland har både kristdemokrater och liberaler tydligt argumenterat emot reformen, de menar det blir "mer byråkrati" och att det är negativt för företagen med fler regler. Socialdemokraterna, de gröna och vänstersocialistierna i Tyskland har däremot sagt ja till förslaget.

Det här gör att även om de flesta i den svenska borgerliga regeringen nog är glada för att det blir en kristdemokratisk-liberal regering i Tyskland så blir det svårare för stasminister Fredrik Reinfeldt att få enighet om tuffare EU-direktiv mot diskriminering.


Förhoppningsvis så viker sig den tyska regeringen i höst i förhandlingarna. Kanske hittar man någon kompromiss med mindre justeringar. Att den tyska regeringen skulle stoppa det ambitiösa EU-förslaget mot diskriminering vore helt oacceptabelt.

Andra artiklar om tyska parlamentsvalet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar