måndag 28 september 2009

Socialdemokratisk politiker "vill inte ha någon bög som utrikesminister"

Att jag publicerar ännu en bild av Guido Westerwelle är därför att han där är med sin partner, Michael Mronz, vid liberalernas valvaka. Det skulle kunna vara en helt konventionell bild om det inte vore för att hans partner är av samma kön. Det är coolt att de så tydligt visar att de förväntar sig samma respekt som andra par i en sådan situation.

Partierna till vänster i tysk politik är generellt homovänliga precis som liberalerna. Men tydligen har Westerwelles tydlighet med att han är bög "provocerat" en del. Inte bara folk som är högerextrema utan även en del vänsterfolk.

Mediasiten Der Westen avslöjar att på socialdemokraternas valvaka i staden Duisburg sa Peter Lagner "jag vill inte ha en bög som utrikesminister". Hans partikollega borgmästaren Adolf Sauerland, som är engagerad för HBT-rättigheter, reagerade med att säga "vad Westerwelle gör hemma, har för mig ingen betydelse".

Den tyska gaysiten Queer.de berättade för någon vecka sedan att vänstersocialistiska Linkspartei i staden Flensburger i regionen Schleswig-Holstein spridit en tidning med fejkade intervjuer med Westerwelle.

Att göra satiriska tidningar är ju en sak. Men här ägnade de sig åt personangrepp där de frågade om Westerwelle skulle kunna fungera som en nymfparakit (papegoja) och med anspelning på att han är bög skrev de även "och bland fåglar är ju männen vackrare än kvinnorna".

Efter att liberalerna reagerat så skrev tidningar om det och ansvariga för Linkspartei i Schleswig-Holstein menade att deras partikamrater i staden Flensburger varit "människoföraktande" och att de borde be Westerwelle om ursäkt.

En annan incident var när Matthias Roeingh eller som han kallar sig, Dr Motte, kritiserade Berlins stadsbyggnadspolitik för att vara "nyliberal". När han skulle kommentera borgmästaren Klaus Wowereits ansvar, så sa han att det "måste bli ett slut på bögpolitiken" i Berlin. Det har tidningen Berliner Zeitung skrivit om. Wowereit är socialdemokrat och sedan många år öppet homosexuell.

Givetvis är de här människorna inte representativa för vänstern generellt i Tyskland. Och man ska få kritisera även politiker som är homosexuella, något annat vore ju absurt. Men nog är det besynnerligt att det ännu 2009 är människor som menar sig vara till vänster och ofta talar om jämlikhet men använder "bög" som ett negativt ord.

Att kritisera Westerwelles politiska värderingar är en sak. Jag är själv kritisk mot att han är negativ till lagar mot diskriminering. Men att blanda in hans eller någon annan politikers sexuella läggning är däremot helt oacceptabelt, precis som det är att använda en politikers hudfärg som argument mot någon i en debatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar