torsdag 3 september 2009

Hycklaren Alf Svensson om antisemitism.

Den förre partiordföranden i Kristdemokraterna och nu EU-parlamentsledamoten Alf Svensson har idag en debattartikel i den kristna tidningen Dagen. Temat är antisemitism som är ett allvarligt problem i samhället.

Jag delar Alf Svenssons attityd att Aftonbladets artikel om "organstölder" var oacceptabel i sina antydningar utan några som helst bevis. Visst har Svensson rätt i att vissa debattörer försöker sprida antisemitism och döljer det bakom ordet Israelkritik.

Men det han av någon orsak inte skriver är att det är en del Israelvänner som gör samma fel men åt "andra hållet", de avfärdar även berättigad kritik mot staten Israels politik som antisemitism. Många i Israel-Palestina-debatten, från "båda sidor", är mycket ensidiga i sina analyser.

Men det som är min poäng är att jag menar att Alf Svensson är en hycklare. Hur kan han fördöma antisemitism när han själv sagt och skrivit hemska saker om judar. Jag kan avslöja några av dem här.

Om inte följande är antisemitism vad är det då?

När riksdagen på 1980-talet debatterade att förbättra den juridiska situationen för judiska samfund så att de inte blev diskriminerade gentemot Svenska kyrkan så argumenterade Alf Svensson emot reformen med motiveringen att samhället främst bör gynna kristendomen. I debatten så ifrågasatte Alf Svensson också om det existerar någon "genuin judisk kultur och religion". Alltså antydde han att folk som kallar sig judar egentligen inte är det och att de, om de vill, kan bli kristna istället.

1990 sa Alf Svensson följande om ett socialdemokratiskt regeringsförslag om att göra det enklare för judiska samfund att förrätta äktenskap.

Judiska äktenskap slår sönder grunden för hela familjerätten. [...] Har man väl accepterat judeäktenskap återstår inte längre några rationella skäl att inte tillåta månggifte - polygami. Det är ju tydligt i gamla testamentet att månggifte accepteras. Jesus i nya testamentet var emot det, men judarna erkänner ju inte Jesus.


2004 skrev Alf Svensson en artikel i Dagens Nyheter där bl.a följande är med om att förenkla importen av varor från Israel.

Det verkliga skälet är att det finns starka lobbygrupper, Judiska centralrådet och andra, som kräver att lagen tas bort. Och då - för här gäller det också stora väljargrupper - kan man med öppna ögon öka riskerna för smittspridning.


Nej, givetvis så har inte Alf Svensson sagt så. Jag har förvrängt ett antal citat från honom om homosexuellas rättigheter och bytt ut ordet homosexuella mot judar och även bytt en del andra ord. Men budskapet från Alf Svensson mot bögar och lesbiska har ofta haft samma typ av retorik som antisemiter spridit om judar.

Här är originalcitaten från Alf Svensson. Det är möjligt att hitta infon i riksdagsprotokoll och tidningar.

När riksdagen 1987 debatterade en sambolag för homopar så argumenterade Alf Svensson emot reformen med motiveringen att samhället bara bör juridiskt erkänna äktenskap för heteropar. I debatten så ifrågasatte Alf Svensson också om det existerar någon "genuin homosexualitet". Alltså antydde han att folk som kallar sig homosexuella egentligen inte är det och att de, om de vill, kan bli heterosexuella istället.

1990 sa Alf Svensson följande om partnerskapsreformen. (ironiskt nog så hyllade senare Alf Svensson och de flesta andra i kd partnerskapslagen som ett bra alternativ till homoäktenskap)

Homosexäktenskap slår sönder grunden för hela familjerätten. [...] Har man väl accepterat homosexäktenskap återstår inte längre några rationella skäl att inte tillåta månggifte - polygami.


När riksdagen 2004 skulle avskaffa förbudet mot s.k. bastuklubbar så skriver Alf Svensson en artikel i Dagens Nyheter där bl.a följande är med. (Notera att han antyder att "homolobbyn" fått politiker att driva en politik som de tydligen själva erkänner är dålig enligt Svensson, men de gör det för att "få röster". Jämför med högerextremister som har liknande retorik om "judelobbyn")

Det verkliga skälet är att det finns starka lobbygrupper med RFSL i spetsen som kräver att lagen tas bort. Och då - för här gäller det också stora väljargrupper - kan man med öppna ögon öka riskerna för smittspridning.Åter till debattartikeln i Dagen där Alf SVensson skriver följande om antisemitism.

Inget land, ingen generation går fri. Antisemitismen har pyrt, mer eller mindre.... Därför krävs det aktsamhet, varsamhet med orden. Och ett idogt sanningssökande.


Nog så sant. Även homofobi har varit en del av kulturen i varje land precis som antisemitismen. Men var och en kan bedöma om Alf Svensson själv använt orden "varsamt" om homosexuella och om han visat den respekt mot bögar och lesbiska som han, med rätta, vill att folk ska visa mot judar.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar