tisdag 15 september 2009

Norge planerar tuffare lag mot diskriminering.

De röd-gröna partierna får återigen majoritet i det norska parlamentet. Det blev resultatet av valet igår enligt TV-bolaget Nrk. Socialdemokraterna ökade med 2,7 % till 35,4 % medan Socialistisk venstre minskade med 2,7 % till 6,1 %. Senterpartiet minskade något till 6,3 %.

Bland de borgerliga oppositionspartierna ökade Hoyre med 3,1 % till 17,2 % medan liberala Venstre minskade med 2,1 % till 3,8 % och Kristelig folkeparti minskade med 1,2 % till 5,6 %. Det högerpopulistiska Fremskrittspartiet ökade något till 22,9 %.

Det här betyder att den könsneutrala äktenskapslagen som gäller i Norge sedan början av 2009 garanterat blir kvar. Teoretiskt hade den kunnat avskaffas om det blivit borgerlig majoritet eftersom både Fremskrittspartiet och Kristelig folkeparti var emot lagen men i praktiken hade nog inte Hoyre och Venstre accepterat det, de två senare partierna är själva tydligt för reformen.

Sedan början av året är även lagarna om adoptioner och inseminationer helt likställda när det gäller samkönade och olikkönade par.

Vad får då valresultatet för betydelse i övrigt inom den norska HBT-politiken? Ja, det är faktiskt inte så många kontroversiella reformer regeringen förväntas säga ja till de närmaste åren. Det som det dock kan bli en konflikt om är en ny lag mot diskriminering.

En utredning föreslog i somras att Norge bör införa en sammanhållen lag mot diskriminering, ungefär som Sverige redan har sedan 1 januari 2009. Det skulle betyda ett förbud för diskriminering p.g.a. sexuell läggning inom i princip alla samhällsområden. Idag har homosexuella i Norge ett skydd inom arbets- och bostadsmarknaden men inte i övrigt.

Sverige har som bekant förbud mot diskriminering p.g.a. könsidentitet (skydd för transpersoner) i den nya lagen. Den norska utredningen föreslog inte det, men det är ju möjligt för politiker att ändra så att även den gruppen får skydd när det blir ett lagförslag.

Vilken är då den politiska konflikten?

Bland partierna i norska parlamentet så är Arbeiderpartiet, Hoyre, Senterpartiet, Socialistisk venstre, Kristelig folkeparti och Venstre för att införa en ny sammanhållen lag mot diskriminering, som alltså skulle ge homosexuella och bisexuella (och möjligen transpersoner) skydd inom i princip alla samhällsområden.

Det är bara Fremskrittspartiet som ännu inte avgjort vad de har för officiell åsikt om förslaget. Men generellt är Fremskrittspartiet negativa till lagar mot diskriminering, i alla fall inom den privata sektorn. De vill att företag själva ska ha ansvar för vilken policy de ska ha.

Eftersom Fremskrittspartiet är kvar som oppositionsparti betyder det att landet om några år med all sannolikhet får en i princip lika ambitiös lag mot diskriminering som Sverige redan har.

För övrigt så berättar norska gaytidningen Blikk att antalet parlamentsledamöter som är öppet HBT ökat från 4 till 6 efter valet igår.

Tre från Höyre, André Oktay Dahl, Per-Kristian Foss och Bent Høie.

Tre från Arbeiderpartiet, Annette Trettebergstuen, Thor Erik Forsberg och Håkon Haugli.

Det är socialdemokraterna Forsberg och Haugli som är nya ledamöter. Alla partier i Norges parlament hade kandidater som är öppet HBT, förutom Fremskrittspartiet och Kristelig folkeparti.

Fler artiklar om valet i Norge

DN1 DN2 SvD1 SvD2 Sds

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar