fredag 4 september 2009

Brokeback Mountain på TV ikväll.

Ikväll 21.00. visar SVT1 filmen Brokeback Mountain.

Jag var själv på bio och kollade den några dagar efter att den haft premiär i början av 2006. Redan från början blir det tydligt att det här är en mycket ovanlig film. Inte bara det att det är en kärleksfilm om två män som älskar varann. Det är inte de vanliga stereotyperna med klädintresserade storstadsbögar. Här är det en rancharbetare (Ennie) och en rodeocowboy (Jack) som jobbar ihop. Det är tufft, skitigt, kärvt. Som vilken annan western. Förutom att de två männen gillar varann mer och mer.

Den tredje och sista orsaken till att filmen är ovanlig är att den är så välgjord. Man får intresse för den redan från de första scenerna och det stannar kvar till filmen är slut. Den blir aldrig tråkig. Bara vacker, empatisk.... och sorglig. För det är en omöjlig kärlek i 1960-talets USA.

Jack och Ennie gifter sig sedan med varsin kvinna. Även deras situation hanteras med empati i filmen. För i ett homofientligt samhälle där många bögar och lesbiska gifter sig av konvention och inte främst kärlek blir även deras partners förlorare.

Enligt min bedömning är Brokeback Mountain en av de bästa filmerna som någonsin har gjorts bland de med gaytema. Heath Ledger som tragiskt dog av en överdos narkotika häromåret gör en rolltolkning (Ennie) som är imponerande i sin frustration och försöken att hantera instängda känslor.

Har du ännu inte sett filmen rekommenderar jag att du gör det ikväll om du har möjlighet.

Trailer om filmen på Youtube.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar