måndag 14 september 2009

Min insändare om homomuslimer med i Sydsvenskan idag.

Sydsvenska dagbladet publicerar idag min insändare om situationen för HBT-personer i muslimska samfund. Den är med i B-delen av tidningen.

För mig är det här ett långsiktigt arbete. Vissa har absurt nog fått för sig att det skulle vara rasistiskt att fördöma muslimer som är homofientliga. Att det är en "västerländsk värdering" att respektera HBT-personer.

Men så är det inte. Det blir ju helt fel, ungefär som att mena att judars rättigheter är "en västerländsk värdering" som man inte bör jobba för i t.ex. arabländerna.

HBT-rättigheter är mänskliga rättigheter. Att vara lika tydlig mot muslimer som mot kristna, lika tydlig mot folk med invandrarursprung som mot etniska svenskar är att bedöma människor neutralt och förvänta sig att alla kan förändra sig. Att däremot undvika att ställa krav på muslimer, araber, invandrare etc är rasistiskt, det är som att mena att de är så primitiva och saknar möjlighet att förändra sig så det är inte någon mening med att offentligt kritisera dem

Jag publicerar min insändare i sin helhet här eftersom det är en viktig debatt.

Ardeshir Bibakadabi berättar att hans mål är att få gifta sig med en man i en moské. Men istället har han blivit hotad och förföljd av en del andra muslimer. Det som Bibakadabi beskriver om sin situation är förfärligt. Och ännu tydligare blir det när vigselförrättaren Ayoub Chibli kommenterar vad som skulle bli följden av att någon imam accepterar homovigslar "jag vet inte hur mycket stryk den personen skulle få. Han skulle få löpa gatlopp"

Då ska ni veta att Islamic Center brukar kallas den mest "liberala" moskén i Malmö trots de här vidriga attityderna från Chibli som är vigselförrättare där. Det är givetvis helt absurt att fientligheten mot HBT-personer (homosexuella, bisexuella och transpersoner) är så kompakt bland imamerna i Sverige. En del muslimska individer är homovänliga men inget av samfunden.

Bögar och lesbiska som är muslimer förtjänar samma stöd från andra som homosexuella kristna och judar. Men tyvärr är det många politiker, journalister och bloggare som duckar om HBT-fientligheten inom muslimska samfund. Däremot är det många som attackerar de präster i Svenska kyrkan som vill välsigna samkönade par men är emot att förrätta vigslar för dem. Och visst förtjänar de prästerna kritik. Men de är ju extremt toleranta jämfört med den typen av imamer som blev intervjuade i Sydsvenskan.

Precis som vi bör bekämpa främlingsfientlighet så är det viktigt att bekämpa homofientlighet. Även bland muslimer.

Sedan när löser vi samhällsproblem genom att tiga?

Bengt Held, liberal
Malmö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar