måndag 21 september 2009

Bör kristna centerpartister kopiera sd:s främlingsfientlighet?

De två största förlorarna i kyrkovalet är Centerpartiet i SvK och Moderaterna i SvK. Även Folkpartister i SvK får ett sämre resultat. Tillsammans minskar de från ca 40 % till ca 35 %.

Däremot så ökar den fjärde borgerliga gruppen, Kristdemokrater i SvK, med 6,7 % till 7,0 % när nästan alla röster är räknade. Det trots att Kristdemokraterna i rikspolitiken har en negativ trend. Även den konservativa gruppen Frimodig kyrka får ett bättre resultat.

Det kan mycket väl vara så att Centerpartiet i SvK, Moderaterna i SvK och till viss del Folkpartister i SvK förlorat en del sympatisörer därför att de tydligt sagt ja till homovigslar det senaste året. Det är som bekant en kontroversiell reform.

Ska då de tre borgerliga grupperna ångra sig? Borde de avvaktat och precis som tex Posk (som för övrigt även de förlorade) inte haft någon officiell policy om homovigslar. För att undvika förluster till t.ex. Frimodig kyrka.

Enligt min bedömning måste svaret bli nej. Jag ska förklara varför.

1. De två grupper som kanske tydligast argumenterade för homovigslar i sina kampanjer, Öppen kyrka och Socialdemokraterna i SvK, ökade båda i valet. De homovänliga borgerliga grupperna kan även ha förlorat en del sympatisörer för att de inte hade den tydligheten. Hade då inte skaffat någon officiell policy så hade de riskerat att förlora ännu mer bland HBT-vänliga människor inom samfundet.

2. Resultatet visar att de tre homovänliga borgerliga grupperna fick ca 35 % och homofientliga Kristdemokrater i SvK fick ca 7 %. Det är viktigt att ha de proportionerna i debatten. Trots kristdemokraternas försök att exploatera attityderna emot homovigslar så fick partiet en synnerligen marginell förändring av sitt resultat.

3. Att skaffa sig en policy är till sist något som har med värderingar att göra. Strategi är viktigt, men vissa saker bör ett parti eller en nomineringsgrupp inte kompromissa om. Alla människors värde och lika rättigheter är sådan värdering.

Faktum är att Centerpartiet i SvK och Moderaterna i Svk, kanske även Folkpartiet i SvK, nog förlorat några sympatisörer till Sverigedemokraterna i SvK. Opinionsmätningar visar att bland m- c- och fp-sympatisörer är det ungefär hälften som är för att färre flyktingar ska få stanna i Sverige. (det är ungefär samma andel bland s- och kd-sympatisörer för övrigt)

Ni som nu i eftervalsdebatten menar att resultatet visar att de tre borgerliga grupperna gjorde fel när de sa ja till homovigslar. Menar ni också att det var fel av dem att inte skaffa ett flyktingnegativt budskap för att undvika förluster till Sverigedemokraterna i SvK?

Borde Centerpartiet i SvK kopierat sd:s främlingsfientlighet och Frimodig kyrkas homofientlighet för att få fler röster? Ja, även om man hade gjort det så hade det blivit en förlust.

En moralisk förlust.

Fler artiklar om kyrkovalet.

Dagen Qx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar