måndag 20 juni 2011

Inga ungdomsförbund i ny HBT-rapport.


Jag kontaktar idag en del partier om deras politik för homosexuella, bisexuella och transpersoner. Varje sommar i samband med Stockholm Pride brukar jag göra en HBT-rapport och det planerar jag även i år.

Nytt är att jag inte kommer att redovisa de politiska ungdomsförbundens åsikter. Orsaken till att jag tidigare haft med den infon är att det ofta varit betydande skillnader mellan en del partier och deras ungdomsförbund. (oftast har ungdomsförbunden varit HBT-vänligare). Men 2011 är skillnaderna oftast marginella. Man kan sammanfatta det med att partierna generellt "hunnit ikapp" sina ungdomsförbund.

När det gäller vilka partier jag ska ha med blir det givetvis de som är representerade i riksdagen. Vanligtvis har jag också med några andra. För första gången var Sveriges pensionärers intresseparti (spi) en del av rapporten för 2010. Men spi har sedan dess haft problem att ha en fungerande verksamhet på riksnivå och av den orsaken kommer de inte med i år. Däremot Feministiskt initiativ. Piratpartiet har inte åsikter förutom inom några få områden. Av den orsaken har jag som vanligt inte med något om dem i rapporten. Övriga partier är så marginella när det gäller stöd att jag inte bedömer dem tillräckligt intressanta.

Här är de reformer jag ska bedöma partierna efter i årets HBT-rapport.

Nya reformer.

1. Avskaffa kravet att en person måste vara steriliserad för att få juridiskt byta kön.
2. Avskaffa kravet att en person måste vara ogift för att få juridiskt byta kön.
3. Avskaffa kravet att en person måste vara svensk medborgare för att få juridiskt byta kön.
4. Transsexuella ska få spara könsceller för att efter "operationen" kunna bli biologiska föräldrar.
5. Föräldrapresumtionslagen ska gälla lika för olikkönade och samkönade par.
6. Arbetsgivare och utbildningsansvariga ska vara skyldiga att aktivt jobba emot och förebygga alla typer av diskriminering i lagen (kön, könsidentitet, etnicitet, sexuell läggning, funktionshinder, ålder och religion).
7. Inför ett förbud i grundlagen mot diskriminering av transpersoner.
8. Lagen om hets mot folkgrupp ska kompletteras så att det blir förbjudet att hetsa mot transpersoner.
9. Straffskärpningslagen vid hatbrott ska explicit även skydda transpersoner.
10. Sverige ska jobba för en HBT-konvention i FN.

Redan genomförda reformer. (Årtal när riksdagen sa ja till dem inom parantes)

1. Könsneutral äktenskapslag, alltså gemensam lag för samkönade och olikkönade par. (2009)
2. Samkönade kan adoptera sin partners barn, s.k. närståendeadoptioner. (2002).
3. Samkönade har möjlighet att adoptera barn internationellt. (2002)
4. Lesbiska kvinnor kan bli inseminerade vid kliniker. (2005)
5. Lag mot diskriminering skyddar bl.a. homosexuella, bisexuella och transpersoner inom arbetsmarknaden, vid försäljning av varor och tjänster etc. (2008)
6. Lagen om hets mot folkgrupp skyddar bl.a. homosexuella och bisexuella. (2002)
7. Förbud mot diskriminering p.g.a. sexuell läggning i regeringsformen kapitel 2. (2010)
8. Människor som blir förföljda p.g.a. sin sexuella läggning har rätt att få asyl som konventionsflyktingar. (2006)

Heteronormen.

Sedan några år granskar jag även partiernas attityd till heteronormen.

Vad är partiets officiella åsikt om heteronormativitet?

Vilket alternativ av följande beskriver bäst ditt partis åsikt?

Alternativ 1. Mitt parti menar att heteronormativiteten i samhället är ett problem, vi vill bekämpa heteronormativa strukturer och menar att samkönade relationer är lika normala och rätt som olikkönade relationer. Transpersoner och andra som avviker mycket från könsrollerna är lika normala som övriga individer.

Alternativ 2. Mitt parti har ännu inte någon officiell åsikt om heteronormativitet. Men vi är generellt för allas lika värde och rättigheter oavsett sexuell läggning och könsidentitet.

Alternativ 3. Mitt parti är för heteronormativiteten i samhället. Samkönade relationer ska respekteras men olikkönade relationer bör vara normen i samhället.


Uppdatering 1.

Tidningen Riksdag & Departement berättar om att kd:s partistyrelse inte är redo att säga ja till att avskaffa tvångssteriliseringar av transsexuella som vill byta kön juridiskt. Något som jag själv kommenterat tidigare här på bloggen.

7 kommentarer:

 1. Tja!

  Det skall bli intressant att se hur åsikterna faller ut. Jag kan väl anta att det kommer vara två partier som hamnar i botten...

  SvaraRadera
 2. Nathaniel

  Utan att avslöja för mycket tyder mycket på att två partier får betydligt sämre resultat än övriga. Det krävs nog ett mirakel (för att använda kristen retorik) för att det ska bli förändring av det. :-)

  Bengt

  SvaraRadera
 3. 1. Varför alls intressera dig för transpersoner som ju inte har med sexualitet att göra?

  2. Varför ha med FI som ju är endast ett par 100 medlemmar?

  Ps. Jag kan inte logga in med mitt namn på din blogg utan endast som anonym pga nåt tekniskt fel. Ds.

  SvaraRadera
 4. Hej anonym!

  1. Transpersoner är med eftersom mitt fokus är HBT-rättigheter, alltså situationen för homosexuella, bisexuella och transpersoner. Även om det senare handlar om könsidentitet (och inte sexuell läggning) är det en viss koppling eftersom alla grupperna avviker från heteronormen. Internationellt är det också vanligt att samma föreningar jobbar för såväl homosexuella, bisexuella och transpersoner.

  2. Jag tar med de partier som i senaste riksdagsvalet fått tydligt mer än 0,1 % av rösterna, har en fungerande verksamhet på riksnivå och har en HBT-politik. Hur många medlemmar ett parti har är inte avgörande.

  Även om man loggar in anonymt är det tillåtet ha med sitt namn eller något nick. :-)

  Bengt

  SvaraRadera
 5. Ta en titt från GBG
  http://youtu.be/XcXSUgWLkTU

  SvaraRadera
 6. Jag antar att du är medveten om att Piratpartiet är det enda parti som har en HBT-person som partiordförande?

  SvaraRadera
 7. Hej anonym!

  Piratpartiet har en HBT-person som ordförande. Två av Feministiskt initiativs tre talespersoner är HBT.

  Men det är inte det som är avgörande utan att ett parti har bl.a. en HBT-politik. Det saknar Piratpartiet.

  Trots det kontaktade jag Piratpartiet inför min HBT-rapport sommaren 2009. Jag har aldrig haft så mycket problem, inte ens med kd och sd, att få ihop vettiga svar. Folk mailade från partiet på tvärs mot varann hur de tolkade om och i så fall vilka attityder Piratpartiet har inom HBT-politiken.

  För övrigt var det Anna Troberg som då tyckte att jag inte skulle ta med Piratpartiet i min rapport eftersom jag försökt få partiet att officiellt vara emot heteronormen. Jag brukar ofta lobba mot partier men hon tyckte inte det var "seriöst" (sic!). Själv tyckte jag det var oseriöst av henne att inte respektera att jag även försöker påverka partier.

  Det här var precis efter att pp kommit in i Europaparlamentet och det var nog en del som då kände att de kunde tacka nej till en del publicitet. Sedan dess har partiet rasat i opinionsmätningarna och det är nog en del nu som gör en annan bedömning.

  Men det avgörande för att jag inte tar med dem i min rapport är alltså att Piratpartiet saknar HBT-politik.

  Bengt

  SvaraRadera