tisdag 7 juni 2011

Låt män och kvinnor visa rumpan!


Bilden till den här bloggposten är från avslutningsfesten för HBTQ-festivalen i Göteborg. HBT-siten Qx har en artikel om evenemanget. Redan efter några timmar har de negativa reaktionerna vällt in till Qx redaktion. Politiker från s, fp, c, mp, v och fi har officiellt på bloggar berättat hur skamligt det är att ett HBT-evenemang på sin officiella efterfest hänsynslöst utnyttjar unga män att klä av sig och bli sexualiserade. "Vi är emot sexualiseringen av män".

Nej, det här är givetvis inte sant. Eller jo, möjligen har någon pryd människa kontaktat Qx om bilderna. Men om det varit en ung kvinna på bilden, och de flesta i publiken varit hetero, hade de inte kallats pryda av en del, utan "engagerade emot sexualiseringen av kvinnor".

Patriarkala strukturer påverkar ofta heteroporren.

Till viss del kan jag förstå skillnaden i reaktioner. Traditionellt har kvinnor oftare än män reducerats till att bara vara objekt. Men det här visar också att det inte är strippande eller lättkläddhet i sig som måste vara ett problem utan de ojämställda strukturerna i samhället. Samma sak gäller pornografi. Det är inget fel i sig, om människor inte far illa av att medverka. Problemet är istället att samhällets patriarkala strukturer ofta (men inte alltid) påverkar heteroporren.

Ibland handlar det om överdriven politisk korrekthet. Vissa politiskt engagerade accepterar saker (som strippande) bland HBT-personer som de aldrig skulle gjort om det varit inför en heteropublik. Samma bristande logik och ängslighet som när en del politiker accepterar saker (typ nationalism) bland invandrare som de inte accepterar bland etniska svenskar.

Istället bör politiker jobba för principer, och de ska gälla för alla i samhället. Minoritetsgrupper ska varken bli positivt eller negativt särbehandlade.

Kul kolla strippande män.

Själv har jag kollat strippande män. Inte så att jag besökt strippklubbar, tycker inte det är värt pengarna. Men på gaydiscon har det ibland (sällan) varit strippande. Och jag har inte gått därifrån. Tvärtom har det varit ganska kul att kolla showen. Med vilken rätt har jag då att fördöma någon heterokille om han tycker det är kul att kolla showen när någon kvinna strippar?

Visst ska vi i HBT-rörelsen jobba emot patriarkala strukturer. Och visst ska vi vara medvetna om att även folk som är engagerade i bögporr eller strippar på gayställen riskerar att fara illa. Men jag är mycket negativ till den moralism som återigen blivit vanlig i Sverige de senaste 10 åren. Radikalfeminister och konservativa kristdemokrater engagerar sig emot strippande och porr och ängsliga politiker från diverse riksdagspartier följer efter.

Det är inget fel för någon, man eller kvinna, att visa rumpan på en fest. Om vederbörande är vuxen och inte själv mår dåligt av det. Och om det är i ett samhälle som har som ambition att vara jämställt där varje människa förtjänar respekt.


Uppdatering 1.

Givetvis är vi i Sverige privilegierade när vi kan fokusera på debatter om strippklubbar är rätt eller fel. Andra länder har betydligt allvarligare problem. Som Libyen där det rasar ett inbördeskrig sedan flera månader. Och där homofientlighet är vanligt på båda sidor i konflikten.

Alliansen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet har enats om fortsatt svenskt engagemang för Libyens folk. Positivt eftersom det är viktigt att försöka få bort diktatorn Kadaffi (även om det officiellt inte är syftet). Socialdemokraternas vacklande i vår förtjänar kritik men trots det är det bra med breda uppgörelser inom utrikespolitiken. I Syrien har en lesbisk bloggare kidnappats av diktaturregimen. Det här visar att HBT-rättigheter inte är någon "lyx" eller något "privat" som vissa knökkonservativa debattörer låtsas. Det handlar om liv och död, om trygghet eller misshandel, om att bli respekterad eller nekad jobb.

SCB presenterar idag sin senaste opinionsmätning. Betydligt fler blir tillfrågade än från övriga institut varvid resultatet blir mer tillförlitligt. Opinionssiffor är dock alltid en dagsvara och förändras ofta snabbt. Om resultatet från SCB skulle bli verklighet hade s+mp+v fått egen majoritet i riksdagen eftersom de tre partierna tillsammans får 47,4 % medan övriga partier får 47,3 %. Då är dock kd inte medräknat eftersom det skulle hamna utanför riksdagen med sina 3,8 %. Av erfarenhet vet vi dock att när ett borgerligt parti är så nära 4 %-spärren får det oftast stödröster och hamnar över gränsen för att bli representerat.

De två HBT-negativa partierna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna, får tillsammans 9,5 % jämfört med 11,3 % i riksdagsvalet 2010.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar