onsdag 15 juni 2011

Sd följer Cirkus Bronett-principen när det gäller HBT.

Affischen (den övre delen av den) är från Sveriges nyaste riksdagsparti, Sverigedemokraterna. Givetvis är det inte partiets attityd idag men den avslöjar något om hur de resonerade de första åren efter att partiet startade 1988. Sd gillar ju tradition och kultur och affischen är en del av deras tidigare kultur.

Idag är det partiledardebatt i riksdagen. Även om avslutningen riksdagsåret inträffar först nästa onsdag kan man göra en sammanfattning av HBT-debatten sedan riksdagsvalet 2010..

Vad har då Sverigedemokraterna framfört i riksdagen sitt första år där? Vilka motioner, reservationer (alternativa förslag) och debattanföranden med koppling till HBT har de lämnat? Nästan ingenting (positivt eller negativt).

1. Budgetförslagen

Både i sd.s budgetförslag i höstas och i deras vårbudget argumenterade de ensidigt för "kärnfamiljen".
Utan goda kunskaper om dessa byggstenar, och då framförallt gemensamma normer, värderingar och språk, är det svårt, om inte omöjligt, att bli en naturlig del av det svenska samhället. Skolan bör därför betona kärnfamiljens betydelse, tidigare generationers samlade kunskap och erfarenhet, den kristna etiken samt inte minst den västerländska humanismens centrala betydelse i vårt samhälle.
Om man ska betona kärnfamiljens betydelse, vad är det då man inte ska argumentera för? Att samkönade familjer är värda samma respekt som olikkönade? Och vilka är de "gemensamma värderingarna"? Att alla har lika värde oavsett etnicitet? Att ett parti med ett halvnazistiskt ursprung snackar om västerländsk humanism är något udda, det var nog inte "humanism" som de flesta människor associerade till när de mötte skinnskallar som var en central del av partiet i början på 1990-talet.

Partiet framför visserligen också följande.
En av de viktigaste principerna i ett demokratiskt samhälle är att alla medborgare har samma rättigheter och skyldigheter oavsett ursprung, kön, religion eller sexuell läggning.
Men då handlar det om att argumentera emot arbetsmarknadsåtgärder för invandrare.
Av denna anledning vill Sverigedemokraterna slopa instegsjobben, som innebär att många invandrare kan få 80 % av sin totala lönekostnad subventionerad med skattemedel. Vi betraktar detta som en skattesubventionerad diskriminering av svenskar och kommer att föreslå en avskaffning av instegsjobben av såväl rättviseskäl som budgetskäl.
2. Utrikespolitiska debatten.

Sven-Olof Sällström (sd) framförde följande i den utrikespolitiska debatten 16 februari.
Kairodeklarationen avser att förmedla en muslimsk syn på mänskliga rättigheter och slår fast sharia som dess enda grund. I stort sett samtliga muslimska länder i Mellanöstern har ställt sig bakom Kairodeklarationen, bland annat Egypten, Tunisien, Sudan och Saudiarabien.

Sverigedemokraterna anser att världssamfundet just nu har en unik möjlighet att främja de mänskliga rättigheterna genom att ställa krav på att dessa länder fullt ut ska acceptera FN-deklarationen. Vi har möjlighet att förbättra livssituationen för miljontals människor. Bland annat gäller det kvinnor, religiösa och etniska minoriteter, politiska organisationer, journalister och hbt-personer.
Sd följer Bronettprincipen.

Totalt är det hundratals motioner, betänkanden och riksdagsdebatter som det senaste året haft koppling till HBT. Det är nästan en prestation i sig av sd att lyckas konsekvent tiga igen och igen i nästan varje debatt. Och när de framför något är det som väntat riktat mot invandrare respektive muslimska länder.

Vissa befarade att sd i riksdagen skulle leda till många homofientliga anföranden. Andra har naivt gissat att de skulle vara de, i syfte att byta policy, som oftast förklarar hur viktigt HBT-rättigheter är.

Men faktum är att sd i princip följt Bronettprincipen. TV visade förr Cirkus Bronett-föreställningar ibland. Ansvarige cirkusdirektören brukade, när det skulle hållas ett extra svårt och farligt nummer, be publiken om "största möjliga tyssssssssstnad".

Kanske Sverigedemokraternas egen "cirkusdirektör", Jimmie Åkesson, gjort detsamma inför sina 19 partikolleger i riksdagen. Tysta har de i alla fall varit om HBT.

Kanske man även ska ge dem en eloge för att de fixat snyggare affischer sedan Åkesson blev partiledare.


Uppdatering 1.

Aftonbladet redovisar en ny opinionsmätning om förtroendet bland svenska folket för partiledare och språkrör. Fredrik Reinfeldt (m) hamnar först eftersom 60 % har stort eller mycket stort förtroende för honom. Sistaplatsen får Jimmie Åkessoon (sd) där motsvarande siffra är 7 %.

Uppdatering 2.

Igår berättade jag om att det är ovisst in i det sista om det blir majoritet för en könsneutral äktenskapslag när senaten i delstaten New York ska rösta om det torsdag eller fredag den här veckan. Nu börjar det bli en rysare i klass med senaste Eurovision song contest. Från 365gay.
Sen. Roy J. McDonald, a Republican from around Albany, said that he would support gay marriage should the bill come to the floor, leaving the measure one vote away from passage.
Alla ledamöter i senaten har offentligt berättat hur de ska rösta - förutom tre republikaner. Om en av de tre röstar ja blir det majoritet.


Uppdatering 3.

Ska förtydliga att även om Sverigedemokraterna i riksdagen inte argumenterat explicit för att försämra HBT-personers situation har partiet i sitt budgetförslag yrkat på att alla statliga bidrag mot arbetet mot diskriminering, rasism och HBT-fientlighet ska avskaffas. Det skulle betyda att DO avskaffas, miljontals kronor försvinner från RFSL:s riksbudget och även försämrad ekonomi för bl.a. EKHO (förening för kristna homosexuella och bisexuella).

Sedan är sd även för försämringar men där de inte lämnat några förslag i riksdagen. Sd vill avskaffa möjligheten för samkönade par att adoptera (förutom närståendeadoptioner) och bli inseminerade vid kliniker. Partiet är även för att Svenska kyrkan ska avskaffa möjligheten för samkönade par att bli vigda inom samfundet.

I övrigt är sd som parti inte för några förändringar (positiva eller negativa) när det gäller HBT-rättigheter.

Sd är som ensamt riksdagsparti officiellt för heteronormen.


6 kommentarer:

 1. Vad är det för ”affisch” du har photoshopat ihop Bengt? Dåligt gjort dessutom, det syns ju tydligt att det är ett två olika dokument som fogats samman, det övre ett tidigt från Sd och det undre från BSS som ju lades ner innan Sd bildades! Falsariet framgår tydligt här.

  Det här är dumheter man kan förvänta sig från oseriösa vänsterbloggare. Trodde faktiskt att du försökte hålla en högre nivå, men uppenbarligen hade jag fel …

  I sakfrågan tycker jag Sd gör en helt viktig politisk prioritering. HBT-frågor tillhör inte deras hjärtefrågor och det är knappast eller frågor som deras potentiella väljare har speciellt högt upp på listan.

  SvaraRadera
 2. Roger

  Den länk du hänvisar till funkar tydligen inte. Jag har inte photoshoppat något. Om affischen skulle vara fejkad beklagar jag givetvis det, men fakta är att sd hade den här typen av resonemang för ca 20 år sedan. De ville tvångsutvisa alla invandrare som efter 1970 kommit till Sverige från länder utanför Europa. Det är illa nog, eller tycker du inte det Roger Svensson?

  Sd bildade också till stor del av folk från Bevara Sverige Svenskt. Det kände du inte till kanske?

  Att du inte tycker riksdagspartier ska prioritera HBT-personers mänskliga rättigheter vet jag mycket väl, det har du framfört igen och igen vid tidigare tillfällen.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. http://sv.wikipedia.org/wiki/Sverigedemokraterna

  "Sverigedemokraterna bildades 6 februari 1988. Partiets grundare och tidiga förgrundsgestalter utgjordes till viss del av personer tidigare verksamma i nationalistiska och rasistiska partier och organisationer som Framstegspartiet,[10] Sverigepartiet och Bevara Sverige Svenskt, däribland Leif Ericsson"

  Kanske ska vara mer kritisk i fortsättningen när jag hittar den här typen av bilder på internet. Är dålig på att photoshopa för övrigt. :-)

  Bengt

  SvaraRadera
 4. Bra förtydligande att avskaffandet av sterilitetskravet vid könsbyte är en integritetsfråga!

  // Andre'

  SvaraRadera
 5. Gör ett nytt försök med länken!
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Bevara_Sverige_Svenskt
  Bra att du inte knåpat ihop detta falsarium själv Bengt, men du kanske bör söka bilder på mer tillförlitliga ställen än socialism.nu och dylika sajter …

  Nej, jag (och för den delen dagens Sd) anser inte att repatriering av utomeuropeiska invandrare som kommit hit efter 1970 på något sätt är en bra idé. Jo jag känner till att det fanns personer med kopplingar till BSS bland de som grundade Sd. Men för den sakens skull finns det ju ingen anledning att felaktigt tillskriva partiet de rashygieniska åsikter som den nedre delen av ”affischen” visar.

  SvaraRadera
 6. Roger

  Jag hittade affischen för något år sedan och minns inte vilken site det var. Har vad jag vet inte besökt någon som heter socialism.nu.

  Men du har rätt i att det blev fel vilket jag nu rättat till i bloggposten.

  Att jag är antikommunist och mycket kritisk till extremvänstern vet varenda människa som noga följer min blogg.

  Bengt

  SvaraRadera