onsdag 15 juni 2011

Transman som blivit gravid håller tal vid Stockholm Pride.


Ansvariga för Stockholm Pride har idag presenterat vilka som ska vara invigningstalare vid festivalen i sommar. Thomas Beatie, Anna Mohr (bilden) och Kjell Rindar.
Stockholm Pride är i år mycket stolta över att presentera Thomas Beatie som en av årets invigningstalare. Tillsammans med RFSL har Stockholm Pride bjudit in Thomas Beatie, som för första gången är i Sverige, för att invigningstala och hålla en föreläsning om sina erfarenheter. Thomas Beatie är en transsexuell man som 2008 blev känd över hela världen då han var gravid med sin första dotter.

– My family and I are very honored, humbled and excited to be invited out to Stockholm Pride this year. Sweden seems like an evolving and progressive country regarding human rights and civil liberties, säger Thomas Beatie.

– Det är ännu inte möjlig för transkillar i Sverige att bilda familj på samma sätt som Thomas Beatie har gjort, säger RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund. Att Sverige fortfarande tvångssteriliserar transpersoner är en av de viktigaste hbt-politiska frågorna just nu, därför har vi bjudit hit Thomas Beatie för att ytterliga belysa frågan med sina personliga erfarenheter.

– Jag hoppas att valet av invigningstalare kommer att leda till en efterlängtad skjuts framåt för transpersoners rättigheter och jag är hjärtligt stolt över att kunna välkomna Thomas Beatie och hans familj, säger Pär Wiktorsson, ordförande Stockholm Pride.

Årets invigningstalare är Anna Mohr och Kjell Rindar – två av de aktivister som ledde startskottet för Frigörelsedagen 1977 i Kungsträdgården i Stockholm. Nu är de tillbaka på historisk mark för att invigningstala på årets Pride. Frigörelsedagen blev 1979 Frigörelseveckan, som två decennier senare förvandlades till det som idag är Stockholm Pride.

– Det var ett mycket oväntat hedersuppdrag och det ger möjlighet att förmedla en bit av hbtq-personers historia i Sverige, säger Anna Mohr. Med detta kan vi visa att livet inte började med Pride, utan att det hände saker även innan dess.

– Vi vill hylla hjältarna som gick före, de vars långa kamp gjort det möjligt att fira Stockholm Pride som vi gör idag säger Pride Wiktorsson, ordförande Stockholm Pride. I år återvänder vi också till den klassiska marken i Kungsträdgården där den första frigörelsedagen firades 1977.
Kjell Rindar var ordförande i RFSL 1973-1974 och 1981-1984.

Jag tycker det är positivt att Thomas Beatie bjuds in. Men jag hoppas att ansvariga för Stockholm Pride, RFSL och andra inte fokuserar för mycket på kopplingen mellan att avskaffa tvångssteriliseringar och att människor som är män juridiskt ska kunna bli gravida. Det är precis det argumentet som konservativa ofta använder när de tvekar om att avskaffa tvångssteriliseringarna av transsexuella. Inte för att det skulle vara någon katastrof om en transman i Sverige hamnade i samma situation som Beatie men erfarenheten från de länder som i flera år haft frihetliga könstillhörighetslagar, bl.a. Storbritannien och Spanien, har inte visat att massor av transmän vill bli mamma till något barn. Kanske inte ens någon i de två länderna.

Debatten om att avskaffa tvångssteriliseringar handlar främst om en principsak, att människor har rätt till kroppslig integritet.

Förslag om att vaccin för att stoppa cancer även ska ges till pojkar.

Joakim Dillner som är professor i infektionsepidemiologi vill att vaccin för HPV även ska ges till pojkar.
För något år sedan togs beslut om att HPV, som är ett virus som kan orsaka infektion i livmoderhalsen och i vissa fall leder till cancer, ska ingå i skolvaccinationsprogrammet. Cancervaccinet ska genom skolhälsovården erbjudas flickor mellan 10 och 12 års ålder, men starten har än så länge blivit skjuten på framtiden på grund av upphandlingstrubbel....

Pojkar drabbas likt flickor av könssjukdomen kondylom, som härrör från humant papillomvirus. De löper även risk att få penis-, anal- och tonsillcancer som kan ha sitt ursprung ur HPV....

Diskussionen har även cirkulerat kring att flickorna som blir immuna mot det sexuellt överförbara viruset i sin tur inte kan smitta pojkar. Men för att få kontroll på infektionen hos hela befolkningen, bland annat homosexuella män, behöver vaccinationen utökas.

– Det enda sättet att ge ett fullgott hälsoskydd för män är att även inkludera pojkar för att också nå män som har sex med män, säger Joakim Dillner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar