söndag 2 maj 2010

Inget om HBT i 1 maj-tal av Sahlin och Ohly.

Igår arrangerade flera partier bl.a. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet 1 maj-demonstrationer som vanligt. Eftersom den här bloggen inte är partipolitisk så ska jag lämna budskapet när det gäller skatter, bidrag etc. därhän och fokusera på antidiskriminering.

Låt oss granska talen av Mona Sahlin och Lars Ohly, ordföranden i s respektive v. Hade de något att säga om homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter igår? Det är mycket mediabevakning av deras tal så det vore ju ett bra tillfälle för dem att visa att de prioriterar mänskliga rättigheter för HBT-personer.

Vi börjar med Mona Sahlins tal som är med på Socialdemokraternas hemsida. Hon kommenterade bl.a. främlingsfientlighet och jämställdhet. Men inget om HBT-personers situation.

Vänsterpartiet publicerar på sin hemsida Lars Ohlys tal. Även det innehåöl argumentation för jämställdhet och emot främlingsfientlighet. Men inget om HBT.

Problemet är givetvis inte att riksdagspartier snackar om diskriminering p.g.a. kön och etnicitet i sina tal. Tvärtom, det är bra. Sedan kan partierna ibland vara oense om metoderna men så fungerar politiken. Utan problemet är att partierna för sällan ägnar sig åt att argumentera emot diskriminering p.g.a. sexuell läggning och könsidentitet. Förutom vid Pridefestivaler - då berättar de hur viktigt de tycker HBT-rättigheter är. Men det påverkar ju attityderna mer i samhället om de vänder sig även till en publik där de flesta är heterosexuella när de ska argumentera för bögars, lesbiskas och transpersoners rättigheter.

Sedan vill jag förtydliga att Sahlin har snackat om HBT-rättigheter i flera partital, bl.a inför s-kongresser. Värre är det med Ohly som hållt tal som partiordförande i många år men sällan sagt något om bögars, lesbiskas och transpersoners rättigheter. Det här betyder givetvis inte att Ohly menar HBT-politiken är oviktig. Han har engagerat sig och bl.a. skrivit debattartiklar om en könsneutral äktenskapslag.

Men det är tråkigt att så många politiker ännu 2010 inte tycker det vore lika självklart att snacka om HBT-rättigheter i ett 1-majtal som antirasism och jämställdhet.

Någon kanske invänder att vi inte vet hur de borgerliga partierna och mp gjort om de haft motsvarande tal som vid 1 maj. Nej, det är sant. Och jag gissar att de inte varit bättre än s och v.

Det här är ett generellt problem inom politiken. Från höger till vänster.


Artiklar om 1 maj-tal.

DN1 DN2 SvD Dagen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar